Медведев измества Путин в сърцата на руснаците

Смяната на властта в Русия ще стане по-бързо от очакваното

Новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев на пресконференция в Москва. Рейтингът на Путин се прехвърли към Медведев, тъй като хората оценяват добрите времена в Русия, без значение кой точно политик ги олицетворява. Снимка: Ройтерс

Обявената през декември бъдеща структура на властта в Русия (Путин – премиер, Медведев – президент) веднага предизвика съмнения. Историята на страната практически не познава периоди на реално двувластие, а и цялата система за управление, изградена по време на президентството на Путин, не предвиждаше два властови центъра.

Тогава наблюдателите застанаха на различни мнения. Едни смятаха, че става дума за камуфлаж, който да прикрие, че действащият президент ще запази реалната си власт. Други твърдяха, че Путин се оттегля наистина, но прехвърлянето на властта в други ръце ще се проточи.

vedomostil_logo1.jpgВтората гледна точка, според която Путин наистина си отива, може би е по-вярна. Нещо повече, предаването на властта, както личи, върви сравнително бързо. Няма значение дали Путин иска да си тръгне или не. Първите месеци от годината показаха, че политическата система в Русия притежава собствена динамика, която трудно се поддава на ръчно управление. Само лицата от новините гледат да се измъкнат, щом ги запитат чии портрет ще си окачат в кабинета. Чиновниците от средното и по-ниските звена обаче явно са се преориентирали изцяло към Медведев.

И не защото Дмитрий Медведев е разпалил сърцата на бизнесмените с обещанията да намали административния натиск и да изкорени корупцията, а сърцата на либералните опозиционери – с думите, че свободата е нещо по-добро от несвободата. Дори не защото Медведев е успял да убеди някои ключови играчи, че има реални шансове да поеме властта. По-скоро защото могъщият бюрократичен апарат е схванал, че стабилността не означава Путин да запази личната си власт – преустройството на цялата политическа система заради един-единствен човек крие риска от далеч по-големи трусове от една плавна смяна на лидерите.

Политическият елит по инерция обсъжда сценарии, в които Путин играе съществена роля. Прощалната тема обаче звучи в тези дискусии със същата яснота, както и в изказванията на световните лидери.

Хората в Русия впрочем също ясно демонстрират отношението си – рейтингът на Путин лесно се прехвърли към Медведев. Тази леснота обаче не е белег на равнодушие. В нея прозира разбиране защо всъщност Путин е популярен. Това е рейтингът на добрите времена, а въпросът кой точно политик ги олицетворява остава на заден план.

Естествено, Путин още не се е оттеглил окончателно, но дори да оглави „Единна Русия“ на сегашния й конгрес, това може да не повлияе върху общото развитие на ситуацията. Партията не разполага с нищо, с което да му помогне в борбата за власт. Депутатите, изпратени в парламента от „Единна Русия“ – над 300 души – се подчиняват всъщност не на партийното ръководство и не лично на Путин, а на онзи, който ще е следващият ръководител на страната. Ако усетят, че властта наистина преминава към Дмитрий Медведев, той ще получи и контрола върху парламента. И доколкото всеки иска навреме да отгатне следващия лидер, реалната смяна на властта може да приключи доста бързо.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.