Папата в Унгария: Войната в Украйна и миграцията ще бъдат на фокус

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Папа Франциск заминава утре на тридневна визита в Унгария, където войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа се очаква да бъдат във фокуса на неговите публични прояви и разговори на четири очи с унгарския премиер националист Виктор Орбан.

Папата отива в Унгария, за да изпълни обещанието си за официална визита, след като неговото отбиване там само за седем часа, за да закрие църковен събор в Будапеща през 2021 г. на път за Словакия, накара много унгарци да се почувстват пренебрегнати. Това ще бъде първото му пътуване, откакто се лекува в болница с бронхит през март.

Макар основната цел на папа Франциск е да се срещне с унгарските католици, той призна в неделя, че дневният ред на посещението му ще бъде повлиян от актуалните събития. „Това ще бъде също пътуване в центъра на Европа, която продължава да бъде разтърсвана от студените ветрове на войната, след като преселението на толкова много хора изкара на дневен ред неотложни хуманитарни въпроси“, каза папата.

Орбан каза, че Унгария и Ватиканът са единствените две европейски държави, които могат да бъдат описани като „застъпващи се за мира“ по отношение на конфликта в Украйна. Както 59-годишният Орбан, така и 86-годишният папа Франциск призоваха за прекратяване на огъня и за преговори за слагане край на войната, а Светият отец прикани Украйна да бъде отворена към идеята за диалог с „агресора“ Русия – нещо, което засега Киев отхвърля.

Унгария, която подкрепя суверенитета на Украйна, но все още поддържа стабилни икономически връзки с Русия, отказа да изпрати оръжия на Киев. И макар папата често да е призовавал за обща забрана за трафика на оръжие и намаляване на производството на оръжия, той каза също, че изпращането на оръжия на Украйна е морално приемливо, ако те се използват единствено за самозащита.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. милиони украински бежанци избягаха през Унгария и се установиха в други страни. Близо 35 000 от тях кандидатстваха за статут за временна закрила.

Орбан и папа Франциск са на диаметрално противоположни позиции за това как да се подходи към миграцията от Близкия изток и Африка, както и за ролята на Европейския съюз, с който Унгария има редица разногласия.

Светият отец смята, че бягащите от бедността мигранти трябва да бъдат добре приети и интегрирани, защото могат културно да обогатят приемащите ги страни и да влеят свежа енергия в държавите от Европа, чието население намалява. Той смята, че макар страните да притежават правото да защитават своите граници, мигрантите трябва да бъдат преразпределяни в целия ЕС.

Орбан не иска да допусне Унгария да се превърне в „имигрантска държава“, каквито по думите му са станали други страни в Европа. Когато Орбан се срещна с папата през 2021 г. той каза, че го е помолил „да не допусне християнска Унгария“ да загине. Тогава той подари на Светия отец подарък, който не се нуждаеше от коментар: копие на писмо, което унгарският крал Бела Четвърти е изпратил през 13-и век на папа Инокентий Четвърти, молейки го за помощ в борбата срещу татарите.

„Орбан възприема себе си като защитник на християнството и търси връзка с папата“, каза пастор Чаба Торок, който ръководи енория в град Естергом – историческото средище на католицизма в Унгария. Торок е и прессекретар на Унгарската конгрегация на католическите епископи.

Торок, който говори пред журналисти от Ватикана по видеоконферентна връзка миналата седмица, каза, че унгарски представители искат Светият отец да посети и други части на страната, но са били помолени да ограничат проявите до Будапеща, „поради здравословното състояние на папа Франциск“. Папата се придвижва с бастун и инвалидна количка заради проблем с колената.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.