Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Румен Радев, Бойко Борисов, Иван Гешев. Снимки: президентство, видеорепортажи

В историческата си реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман се спира на застрашителното разпространение на комунизма и съветското завладяване на Източна Европа. Доктрината „Труман“, в която той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията – нещо, което днес отеква неочаквано в Украйна.

Съветският „начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството“, заявява президентът Труман. „Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, уредени избори и потискане на личните свободи… Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи“.

Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна потисническа държава, е България, която е изправена пред екзистенциална криза. Тя се превърна в автокрация, управлявана от политически елит, който погази независимата съдебна система и утвърди култура на безнаказаност. По същество тя е новата Русия. Като се имат предвид историческите връзки на България с Русия, не е изненадващо, че тя подкрепя Украйна нееднозначно и неохотно.

За ЕС и Съвета на Европа България представлява сериозен проблем, свързан с репутацията и доверието. Тя е най-корумпираната държава членка, заключава неправителствената организация Transparency International. Според Държавния департамент на САЩ тя има „значителни проблеми с правата на човека“ и „сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупцията в правителството“.

Подобно на Русия, България се е превърнала в мафиотска държава. Тя се управлява от автократична клептокрация и от олигарси, чийто произход може да се проследи назад до шпионската агенция от комунистическата епоха – Комитета за държавна сигурност (КДС), еквивалент на КГБ, и до приватизацията на доходоносни държавни активи. Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов тази криза подкопава и доверието в ЕС, тъй като той не е успял да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си държава. Той твърди, че ЕС е проявил самодоволство по отношение на надзора на съдебните реформи в България, като в същото време е подхранвал корупцията с европейски пари.

„Ако ЕС не е в състояние да гарантира минимални стандарти за върховенство на закона в толкова слаба държава членка като България… за какво му е това?“ – каза Иванов. „Това ниво на завладяване на държавата в България стана възможно само благодарение на лесното използване на средства от ЕС.“

В основата на кризата за ЕС е липсата на независимост на съдебната власт. Проблемът е, че българският главен прокурор има огромна власт и създава непропорционално влияние във Висшия съдебен съвет и върху съдиите – каза Тоби Кадман, адвокат от кантора Guernica 37, който е работил в България. „Укрепването на тази неконтролируема власт доведе до ерозия на съдебната независимост. Подобно на Русия, ерозията на върховенството на закона е първата жертва на изпадането в автокрация“.

Главният прокурор Иван „Каскета“ Гешев беше „избран“ без възражения през 2019 г. Необичайно, назначаването му предизвика нощни гневни протести на фона на твърденията, че му липсват независимост и почтеност, за да заема толкова важна позиция. Протестиращите призоваха за оставката му, твърдейки, че „олигархична мафия е завладяла държавата и е разпростряла обхвата си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност“ и е над закона. Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена.

През юли 2020 г. хиляди протестиращи се върнаха по улиците на София, когато държавните обвинители влязоха в кабинетите на президента. Те сметнаха това безпрецедентно нахлуване в сградата на държавния глава за опит да се отклони вниманието от липсата на разследвания срещу олигарси за корупция и за отмъщение за опитите му да блокира назначаването на главен прокурор през предходната година. Един действащ главен прокурор може безнаказано да злоупотребява със служебното си положение или да извършва други престъпления – заяви юристът Радосвета Василева. „По същество този орган е една от основните заплахи за върховенството на закона в България“.

Всемогъщата роля на главния прокурор като правоприлагащ орган се илюстрира от насочването на вниманието към Nexo, водеща глобална FinTech компания, която управлява активи за над 2 млрд. долара (1,6 млрд. паунда) за пет милиона души в 200 държави. От януари 2023 г. Nexo и нейните служители в България са под обсадата на прокуратурата. Това беше координирана атака с твърдения за престъпно поведение, основани на измислени и политически мотивирани обвинения – каза ми Тоби Кадман. „Главният прокурор се опита да привлече международни партньори от правоприлагащите органи, за да придаде легитимност на разследването срещу Nexo и неговите директори в рамките на неправомерен процес.“

Тактиката на „международното сътрудничество“ се провали и затова главният прокурор реагира, като твърди, че става дума за вътрешноорганизиран заговор. „Те повдигнаха изключително неверни обвинения, нарушавайки презумпцията за невинност и на практика премахвайки всякаква възможност разследваните лица да получат справедлив съдебен процес“, заяви Кадман. „Реалността е, че директорите на Nexo са били обект на нападение заради подкрепата им за политическата опозиция, реформите и прекратяването на корупцията“.

България е изправена пред критичен момент, който има сериозни последици за доверието в ЕС. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън дори нарече главния прокурор „заплаха за стабилността на НАТО“. Това е държава, която удивително прилича на Русия в първите години на Путин, когато върховенството на закона беше използвано за преследване на бизнесмени, които се противопоставяха на политическата му програма. Сега, след като Студената война се възроди, България се превърна – подобно на Русия – в мафиотска държава.

Превод е-вестник

*Марк Холингсуърт е автор на книгите „Лондонград – от Русия с кеш“ и „Агенти на влияние – как КГБ подкопава западните демокрации“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.