Може ли Байдън отново да спечели? Какво казва историята

Кандидат на 80 години, Джо Байдън „се чувства добре“. Снимка: от тв екрана

Никой президент не желае да се откаже от властта и престижа, които му носи този пост, след като е изкарал само един мандат, и Джо Байдън не прави изключение. Той продължава напред, въпреки че според социологическите проучвания мнозинството от американците не искат да се кандидатира отново.

Върнахме се назад, за да направим преглед кога в съвременната история на САЩ президенти са обявявали решенията си да се кандидатират за втори мандат, какъв е бил рейтингът им според „Галъп“ по това време и как са се развили нещата за тях.

Една тенденция: първичните избори са признак за това дали президентът ще спечели преизбирането си. Това е добра новина за Байдън, който, изглежда, няма да се изправи срещу сериозни претенденти.

Хари Труман

Той е вицепрезидент, когато президентът Франклин Делано Рузвелт умира през 1945 г., близо до края на Втората световна война. Труман решава да се кандидатира за пълен мандат и обявява кандидатурата си на 8 март 1948 г. Според допитване до общественото мнение, проведено два месеца по-рано, рейтингът на одобрение за него е 53%. Очаквало се е Труман да загуби от републиканеца Томас Дюи, но той побеждава с малка преднина.

На 29 март 1952 г. Труман обявява, че няма да се кандидатира за втори пълен мандат, след като губи на първичните избори в Ню Хемпшър от сенатор Естес Кефаувър от Тенеси. Рейтингът му е спаднал до 22% на фона на икономическите проблеми и Корейската война.

Дуайт Айзенхауер

Рейтингът на одобрение на републиканеца Айзенхауер е 75% малко преди той да обяви кампанията си за преизбиране на 29 февруари 1956 г. Месеци по-рано, на 64-годишна възраст, той претърпява сърдечен удар, което повдигна въпроси дали ще се кандидатира.

Като върховен главнокомандващ на съюзниците по време на Втората световна война Айзенхауер убеждава американците, че е правилният лидер на световната сцена. Той побеждава кандидата на демократите Адлай Стивънсън.

Джон Ф. Кенеди

Кенеди е убит през 1963 г., преди да има възможност да се кандидатира за втори мандат.

Линдън Б. Джонсън

Джонсън е вицепрезидент по време на смъртта на Кенеди и бързо обявява своята кандидатура за първия си пълен мандат през 1964 г., като спечели убедителна победа над републиканеца Бари Голдуотър. Популярността на демократа обаче силно спада заради войната във Виетнам и вътрешните сътресения.

Става ясно, че има риск Джонсън да загуби номинацията на партията си през 1968 г. след силното представяне на Юджийн Маккарти на първичните избори в Ню Хемпшър. Скоро след това Джонсън шокира страната, като на 31 март 1968 г. обявява, че няма да се кандидатира за втори мандат. През този месец рейтингът му на одобрение е едва 36%.

Ричард Никсън

Когато на 7 януари 1972 г. Никсън обявява кампанията си за преизбиране, рейтингът му е 50 %. През лятото на същата година в централата на Националния комитет на Демократическата партия беше извършено проникване, довело до скандала „Уотъргейт“, но аферата не набра достатъчна скорост, за да повлияе негативно на репутацията му.

Никсън, републиканец, удържа съкрушителна победа над демократа Джордж Макгавърн. Въпреки това той не изкарва втория си мандат докрай и подава оставка през 1974 г., след като разкритията за „Уотъргейт“ го застигат.

Джералд Форд

Форд, републиканец, става президент след оттеглянето на Никсън, а на 8 юли 1975 г. обявява, че ще се кандидатира за пълен мандат. Месец преди това той има 52% одобрение.

Форд се сблъсква с недоволството от инфлацията и противоречията, породени от решението му да помилва Никсън, и губи изборите от демократа Джими Картър.

Джими Картър

Картър обявява кампанията си за преизбиране на 4 декември 1979 г. Рейтингът му на одобрение току-що е достигнал 51 %. Американците обаче са уморени от инфлацията, енергийната криза и кризата със заложниците в Иран. Картър е подложен на предизвикателство на първичните избори от страна на сенатор Тед Кенеди и в крайна сметка е победен на самите президентски избори от републиканеца Роналд Рейгън.

Роналд Рейгън

Рейгън обявява кандидатурата си за преизбиране на 29 януари 1984 г. През този месец рейтингът му на одобрение е 52 %. Въпреки опасенията за възрастта му – по това време той е на 73 години и е най-възрастният президент в историята – Рейгън побеждава с лекота демократа Уолтър Мондейл.

Джордж Х. У. Буш

Популярността на Буш рязко нараства след Войната в Персийския залив, когато американските сили изтласкаха Ирак от Кувейт. Въпреки това рейтингът му се понижава до 65%, когато той обявява на 11 октомври 1991 г., че ще се бори за преизбиране.

Пат Бюканън отправя предизвикателство към Буш на първичните избори на републиканците. Въпреки че Буш печели номинацията, шансовете му за втори мандат намаляват на фона на икономическия спад. В крайна сметка той губи от демократа Бил Клинтън.

Бил Клинтън

Рейтингът на одобрение на Клинтън е 47 %, когато на 14 април 1995 г. той обявява, че ще се кандидатира за преизбиране. През 1994 г. демократите претърпяват катастрофа на междинните избори, което кара някои да се запитат дали Клинтън няма да бъде президент само един мандат. С помощта на регистриращата растеж икономика обаче той възстановява рейтинга си и побеждава републиканеца Боб Доул.

Джордж У. Буш

Атентатите от 11 септември 2001 г. накараха републиканеца Буш да нахлуе в Афганистан, след което последва нова война в Ирак. Месец след като американските сили влязоха в Багдад, Буш обяви на 16 май 2003 г., че ще се кандидатира за преизбиране. През този месец рейтингът му на одобрение беше 69%. В крайна сметка той победи демократа Джон Кери.

Барак Обама

Когато на 4 април 2011 г. Обама, демократ, обяви кампанията си за преизбиране, рейтингът му беше 48 %. Той се бореше да убеди американците, че икономиката се подобрява след финансовия колапс и последвалата рецесия, и в крайна сметка победи републиканеца Мит Ромни.

Доналд Тръмп

Тръмп, републиканец, обяви на 18 юни 2019 г., че ще се кандидатира за преизбиране. През предходния месец рейтингът му на одобрение беше 41%. В края на годината той бе подложен на първи импийчмънт, а след това пандемията от коронавирус доведе до застой в икономиката. Демократът Джо Байдън победи Тръмп, който се опита да предотврати мирното предаване на властта.

Джо Байдън

Байдън обяви кампанията си за преизбиране на 25 април. През предходния месец рейтингът му на одобрение беше 40 %. В края на втория си мандат Байдън би бил на 86 години, което доведе до опасения, че е твърде стар, за да се справи с толкова отговорна работа.

Въпреки това Байдън не е изправен пред сериозни претенденти за първичните избори. Единствените демократи, които се кандидатират, са Мариан Уилямсън и Робърт Ф. Кенеди-младши. Междувременно Тръмп води в проучванията за първичните избори на републиканците, което повишава вероятността за реванш с Байдън.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.