Кошмарни изпити за добре платена работа в ЕС

Централата на Европейската комисия в Брюксел е мечтано работно място за хиляди европейци. През последните пет години за работа в ЕС са кандидатствали над 290 000 души, а са били назначени едва 7049. Снимка: Ройтерс

По-малко от три процента вероятност да получите работата, месеци учене, наизустяване на стотици акроними и завъртяни имена на политици, за да успеете да отговорите на сложните въпроси от теста за секунди – бихте ли се пробвали? Всяка година десетки хиляди европейци го правят, като взимат участие в маратона за работа в институциите на Европейския съюз. Наградата е истинска рядкост за XXI век – високо платена работа с ниски данъци, при това за цял живот.

„Подготовката за конкурса е голямо приключение – тя отнема цялото ти време, превзема живота ти“, казва една унгарка, сътрудник в Европейския парламент, която е участвала няколко пъти в конкурса. „Това е като спорт – трябва да тренираш всеки ден“, споделя работещата в Брюксел жена, която пожела анонимност, за да запази в тайна от работодателя и колегите си опитите да намери друга работа. Защото не могла да премине успешно конкурса.

През последните пет години за работа в ЕС са кандидатствали над 290 000 оптимисти. В крайна сметка в институциите на съюза на 27-те са били назначени едва 7049. Повечето от тези институции са в Брюксел, но има и в Люксембург и в други страни от ЕС.

Назначаването става след изтощителен процес, който продължава най-малко година, а понякога 3-4 години, като започва с тест от въпроси с няколко варианта за отговор, свързани с историята, финансирането и политиката на ЕС. Има и задача, изискваща аргументация в словесна форма или чрез цифрови данни. „Трябва да си от хората, които се справят на изпити, не може да си просто подходящ за работата“, казва Ясмин Зайферт, 39-годишна германка, която е кандидатствала за работа като редактор на документи в ЕС.

Тестът-кошмар

Тестът е етапът-кошмар за повечето кандидати и причината най-амбицираните да прекарват уикенд след уикенд в учене на програмите на ЕС. Това е и фазата, в която отпадат повечето от участниците. Ето какви могат да бъдат въпросите, на които кандидатите за служители в ЕС се учат да отговарят:
– Колко души смятат, че страната им е спечелила от членството си в съюза според последното проучване на общественото мнение?
– Какво представлява програмата „Интелигентна енергия – Европа“?
– Какво означават акронимите „PRINCE“ и „CAFE“ и какво представляват „Мисиите от Петерсберг“?

Кандидатите за място в системата на ЕС трябва месеци наред да учат, да се подготвят в специални курсове и да преминат през кошмарни изпити, които може да продължат 3-4 години. Снимка: юел.ак.юк

Задачите за аргументация могат да се отнасят почти до всичко – от опазването на околната среда и въпроси, свързани с Библията, до протибетските акции на Брат Пит (примерни тестове за работа в ЕС има на следния интернетадрес: http://europa.eu/epso/index_en.htm).

„Невъзможно е да не се паникьосаш, като видиш на монитора въпроса, на който трябва да отговориш за 120 секунди“, казва кандидатствалата унгарка.

Парите

За щастливците възнаграждението е значително. Детските надбавки, надбавките за жилище и за работа в чужбина заедно с незначително облаганата заплата правят така, че дори при най-ниското възможно заплащане служител в институциите на ЕС с две деца получава нетната сума от 3681 евро, след като плати данъци от едва 39,40 евро.

Ги ван Бийзен, високопоставен служител в Европейската служба за подбор на кадри – структурата, занимаваща се с наемането на служители за институциите на ЕС, казва, че още на това първо ниво от йерархичната стълбица работата в ЕС е по-примамлива от частния сектор. На най-високото стъпало в структурите на ЕС – главен секретар на някоя от институциите на съюза например – нетната месечна заплата след облагане може да надвишава 15 000 евро.

Позициите в институциите на ЕС са най-разнообразни – от съветник по въпросите на въздушния транспорт до преводач, отговорник по комуникациите, експерт по въпросите на търговията с Латинска Америка или пост в главните ръководни структури на ЕС.
Запитана защо е решила да участва в конкурса, полската гражданка с германски произход Евелина Шулц казва: „Заради работата в гарантирана европейска среда.“ „Е, разбира се, и заради парите“, добавя тя.

Шулц обаче твърди, че не е кандидатствала за позиции, които са под квалификацията й, за разлика от много от познатите й в Полша, които били привлечени от по-доброто заплащане от това, което биха получавали на по-високи длъжности в собствената си страна. „Не се пробвах за такива позиции, не искам 3 години да съм секретарка“, казва Шулц, която работи като сътрудник на депутат от Европейския парламент, което не я прави служител на ЕС.

Покрай тестовете за работа в ЕС се отвори нова пазарна ниша – подготовка и книжки с примерни тестове. За еднодневен курс, организиран от външното министерство на Германия Шулц платила 150 евро. Курсът трябвало да повиши шансовете на германските граждани, и в продължение на три месеца тя се упражнявала всеки уикенд, решавайки примерни тестове. „Ако не живееш в Брюксел, дори няма да знаеш, че (такива книжки) съществуват – шансовете да успееш са много малки“, казва 28-годишната жена, която работи в Брюксел.

Загубата на подходящи кандидати

Онези, които преминат успешно теста, полагат писмен изпит, проверяващ знанията им в областта, за която кандидатстват, последван от интервю. След това имената на одобрените кандидати се излагат в списък, от който институциите на ЕС могат да избират. Дори тогава назначаването на работа не е гарантирано и може да отнеме две години.

Дали подобни тестове са най-добрият начин за определяне на това, кой да бъде приет в над 30-хилядния персонал на ЕС, за да вземе участие в оформянето на политиката на съюза във връзка с конкуренцията, транспорта или миграцията? Мнозина от кандидатите смятат, че хора, които са подходящи за работата, не успяват да преминат теста.

Шулц, която все още чака резултатите от конкурс, започнал преди година и половина, счита, че продължителността на процедурата намалява възможността на ЕС да привлече най-добрите кандидати. Но според Ван Бийзен системата осигурява на институциите на съюза висококвалифицирани служители, дори и ако част от подходящите кандидати са отпаднали междувременно. „При система, която работи с хиляди кандидатури, няма как да не губим подходящи кандидати, това е загуба за отделната личност, но не и за институцията“, казва Ван Бийзен.

И все пак службата на ЕС за подбор на кадри работи за промяна на тестовете, така че те да бъдат насочени по-скоро към проверка на компетентността, отколкото на наизустените факти за съюза, сподели той. Според Зайферт ЕС просто няма алтернатива. „Лесно е да се каже, че процедурата е дълга и сложна, но вие какво бихте предложили? Няма как да се интервюират 13 000 души.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.