Всички против ПП-ДБ. Що тогава да правим пак избори? Очертава се коалиция

Пародиен плакат от предишни избори изразява някои съмнения в политиката на „Възраждане“. Днес към плаката с повече основания могат да добавят и Слави Трифонов. Снимка: Булевард България

След лидерската среща с ГЕРБ от ДПС казаха (Йордан Цонев), че няма да подкрепят правителство с втория мандат, тоест на ПП-ДБ. Казаха също, че имат единомислие с ГЕРБ по финансовите въпроси. Ами те това единомислие го имат отдавна, години наред делят баницата. И след срещата на ИТН с ГЕРБ се разбра, че имат единомислие по такива въпроси – били десни.

По-рано, след изборите, Карадайъ обяви, че са готови на правителство и с първата, и с втората политическа сила. Види се, има промяна или тогава Карадайъ е приказвал само „за парлама“, както се казва на старобългарски.

За Слави Трифонов и за Костя Костадинов главен враг е ПП-ДБ. Те са яростна и последователна опозиция на втория в изборите, не на победителя. Целият им патос се излива срещу ПП-ДБ и напълно покриват позицията на ГЕРБ. Дума не се чува от тях (вече) против Борисов.  Даже доразвиват опорките му. ИТН внасят и художествен елемент – песен за Лена и др. творчески допълнения.

При това положение що не си направят едно правителство? На практика са съюзници. ДПС готови, с ИТН имат единомислие, и „Възраждане“ ще дадат едно рамо, нали са национално отговорни.

А сега Борисов се кара по телевизиите колко подло ПеПе-ДеБе (както той ги нарича), не искат да се коалират с него. Разбирай – да му станат патерица. Иска всички да го заобичат. Да го легитимират като евроатлантическо правителство и да го изперат като чист и некорумпиран. Да скъса връзката с предишното си управление, с негов министър в списъка „Магнитски“, пиарката му редовна гостенка в офиса на друг от списъка. Той вече не ги познава, както и много други. Ще се отръска като гъска и ще излезе чист и бял, да заговори бащински как ще дадат на тия, ще дадат на ония. Ще ги повози на джипката. Не му трябва да е премиер, само да му гарантират, че няма да го съдят.

И колко коварно сега някои не искат да го изперат, отказват да му клекнат… За него нямат значение резултатите от изборите, които му отредиха малко над една четвърт от местата в парламента. Вторите са длъжни да го подкрепят.

И БСП се дърпа. Едноличният й вожд Корнелия Нинова каза, че няма да подкрепи ни тия, ни ония. Само че едно вицепремиерско място и още двама министри и не се знае…

Очертава се, че всички са против ПП-ДБ. Ами що тогава да правим избори, да си се вземат и да направят правителство.

Но на нови избори ще е още по-ясно – гласуваш за Слави, получаваш Бойко. ИТН ще последва съдбата на партиите на Бареков, Яне Янев, Марешки. Временни патерици или прикрити сателити.

Корнелия пък уверено върви към ликвидация на БСП, за да могат после по-младите да започнат нова лява партия на чисто.

Костадинов и „Възраждане“ сънуват как ще спечелят пълно мнозинство и ще управляват сами. Пази Боже. Т. нар. Копейкин е обявил всички, освен Борисов и БСП, за предатели. И направо ще вкарва в лагери, ако вземе власт. Само че и той ще изтече в канала като Волен Сидеров, за да отстъпи място на някой по-актуален демагог. На последните избори се видя, че „Възраждане“, заедно с отпадналите проруски партии, са под 15% от гласувалите. Толкова са за излизане от ЕС и НАТО, дори и по-малко, защото една част от гласовете за „Възраждане“ са протестен вот, напук. Но може да се очаква, че ще опитват с референдуми да извадят България от ЕС и НАТО.

БСП през устата на Корнелия говори против джендъри и изкуствен интелект, но не иска излизане от ЕС и НАТО. И партията й все повече е със затихващи функции, за зло или за добро.

В такава ситуация кой има интерес от нови избори? Няма еднозначен отговор. Но от големите партии по-скоро ще загубят проценти, отколкото ще спечелят. Затова работата клони да направят правителство без ПП-ДБ.

Поне ще има ясна опозиция, а не прикрити сателити на Борисов.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.