Как се регулира неизвестното? ЕС обмисля правила за изкуствения интелект

Илюстрация: Сименс

Чатботове, разпознаване на лица и автономни превозни средства – изкуственият интелект (ИИ, Artificial intelligence (AI) на английски) предлага безброй възможности. Докато поддръжниците на тази технология прогнозират бърз растеж на иновациите в Европа, критиците се опасяват от непредсказуеми отрицателни последици за обществото. Законодателите на ЕС се опитват да намерят път по средата между тези две мнения, съобщи Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски информационни агенции, сред които е и БТА.

Европа се стреми да регулира изкуствения интелект ИИ, да затегне стандартите за сигурност при употребата на чатботове като ChatGPT и да наложи регулаторна рамка на разработчиците и производителите, които искат да правят бизнес на вътрешния пазар на ЕС – амбициозно предизвикателство на световния пазар, на който САЩ и Китай просто са дали картбланш на технологичния напредък. Преди две години Европейската комисия предложи нов набор от правила – т. нар. Закон за изкуствения интелект, който в момента се договаря в Брюксел и се очаква да бъде първата в историята правна рамка в тази сфера.

На 28 април политическите групи в Европейския парламент постигнаха временно споразумение по нормативната уредба на ЕС за ИИ, която се фокусира главно върху така наречените „базови модели“ – първични градивни елементи на знанието, които служат за основа на технологиите за ИИ. Евродепутатите искат тези елементи да бъдат стриктно „проектирани и разработени в съответствие със законодателството на ЕС и основните права, включително свободата на изразяване“.

Сега текстът, основан на неформалното споразумение, ще трябва да бъде предаден на комисията на Европейския парламент за вътрешния пазар за гласуване на 11 май. През юни се очаква пленарно гласуване по преговорната позиция на Европейския парламент, последвано от преговори със Съвета и Комисията.

Безкрайни възможности срещу непредсказуеми рискове

Сабине Бендиек, ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в германската софтуерна компания САП (SAP), заяви, че ИИ може да подобри неимоверно производителността и да бъде в помощ на хората. Например изключително монотонните, повтарящи се задачи може да бъдат поети от ИИ. „Тогава служителите ни ще могат наистина да се съсредоточат върху използването на това, което прави хората толкова силни: креативността и способността да оценяват резултатите с различна перспектива и да ги прилагат по подходящ начин.“

Какво обаче да кажем за настоящите и бъдещите разработки, базирани на алгоритми и изкуствен интелект? Какво ще кажете за ChatGTP и автономните автомобили? А какво да кажем за риска, че изкуственият интелект може да се използва за разпространение на дезинформация? Няколко членове на ЕП наскоро призоваха за провеждане на световна среща на високо равнище за опасностите, свързани с изкуствения интелект.

Миналия месец германският министър на цифровите технологии Фолкер Висинг призова за бързо създаване на правна рамка за ИИ в Европа. „Трябва да реагираме мъдро сега и да регулираме разумно изкуствения интелект, преди да е станало твърде късно за това. Това не трябва да отнема отново години“, заяви Висинг пред германския вестник „Билд ам зонтаг“. Говорителка на германското министерство на вътрешните работи заяви пред всекидневника „Ханделсблат“, че „от съществено значение е да се намери баланс между отвореността към иновациите и ясната правна рамка, която определя стандартите за заслужаващ доверие ИИ“.

„Регулацията на изкуствения интелект е на много ниско ниво и трябва да се ускори максимално“, каза Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ). Според него инициативата определено е закъсняла, поради което всички хора, вземащи решения на правителствено, корпоративно или образователно ниво, трябва да се вгледат в случващото се и да се приспособят в движение.

Димитров сравни изкуствения интелект с ядрената енергия. „Тя може да задвижи цялата планета, но може и да я унищожи, ако се използва за разрушителни цели. Същото се отнася и за изкуствения интелект“, каза той.

Италианският министър на икономическото развитие Адолфо Урсо заяви, че е необходимо да се разработят нови правила, за да се определят по-добре отношенията между човека и машините, тъй като изглежда, че за първи път машините имат предимство.

ChatGPT под наблюдение, предизвиква ускоряване на законодателството в областта на изкуствения интелект

Като припомни случая с чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, който Италия временно забрани през март и отново направи достъпен в края на април, Урсо подчерта, че той „показва капаните на един сектор, който все още се нуждае от строга регулация“. Той добави, че временното ограничаване на ChatGPT от страна на италианския орган за защита на данните „е довело до по-високо ниво на защита на потребителите“.

В началото на миналия месец френският министър на цифровите технологии Жан-Ноел Баро заяви, че ChatGPT не отговаря на изискванията на Общата директива на ЕС за защита на данните (GDPR), но че е по-добре да се „постави в рамка“, отколкото да се забрани. В средата на април френската Национална комисия по информатика и свобода (CNIL) реши да започне разследване по пет жалби срещу чатбота.

Европейският комитет по защита на данните (EDPB), който е еквивалент на CNIL на европейско ниво и отговаря за координацията на ресорните органи на страните членки, обяви създаването на специална работна група за насърчаване на европейското сътрудничество по темата.

Прилагане на изкуствен интелект в работния процес

Урсо заяви наскоро, че секторът на изкуствения интелект в Италия например е нараснал с 32% за една година и е достигнал стойност от 500 милиона евро. Секторът „сега заема централно място в програмите за развитие на компании от всякакъв мащаб, които инвестират в интелигентна обработка на данни, езиков ИИ и компютърно зрение“, каза той.

В общия бизнес пейзаж в Испания изкуственият интелект се използва в 8% от компаниите с повече от 10 служители. Според данните за 2021 г., публикувани от статистическата служба на ЕС Евростат, това число съответства на средното за Европа. Производствените процеси, стратегиите за маркетинг и продажби, киберсигурността и организацията на управленските процеси са основните приложения на изкуствения интелект в испанските компании, сочи проучване от 2022 г. на испанската мултинационална компания за финансови услуги Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Хърватската асоциация за изкуствен интелект (CroAI) обединява водещи компании и стартъпи в областта на изкуствения интелект в Хърватия. По данни на тази асоциация към края на 2022 г. повече от 130 стартъпи в Хърватия разработват и търсят приложение на изкуствения интелект. Докато преди три години 220 компании са използвали изкуствен интелект, до октомври 2022 г. броят им е нараснал до около 440, съобщи CroAI.

Европа като глобален играч в областта на ИИ

Българският служебен министър на икономиката и иновациите Александър Пулев наскоро отбеляза, че България може да се превърне в регионален център за потока на цифрова информация от Азия. Освен това той заяви, че България и правителството на САЩ са подписали декларация, насочена към подобряване на качеството на цифровата инфраструктура на България с акцент върху киберсигурността.

Президентът на фондация „Общество на общите ценности“ в Босна и Херцеговина (БиХ) Златко Лагумджия изтъкна значението на интегрирането на цифровата трансформация на ЕС, която не трябва да се ограничава само до държавите членки на ЕС, а да включва и съседни страни като тези от Западните Балкани въз основа на същите принципи и в същите проекти.

В изказване на конференция в Кеймбридж Лагумджия отбеляза, че само по този начин ЕС може да покаже, че има капацитета да ръководи тези процеси на световно равнище, заедно например със САЩ и Япония.

ЕС вече е навлязъл дълбоко в процеса на създаване на онлайн регулаторна рамка и сега трябва да се върне към чертожната дъска, за да измисли как ефективно да регулира изкуствения интелект. Особено ожесточена се очаква да бъде битката за категорична забрана за използване на технологии за разпознаване на хора с изкуствен интелект без съгласието на засегнатите лица, при която Съветът на ЕС би могъл да прокара изключение, като се позове на съображения, свързани с националната сигурност.
БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.