SVT: Руските служби организират в Европа фалшиви митинги срещу ЕС, САЩ и Украйна

Снимката вляво е направена в Париж през февруари. Вдясно същият плакат е заснет в Мадрид на следващия ден. Демонстрациите, които се виждат на заден план, нямат нищо общо с войната в Украйна. Общо десет инсценирани акции се провеждат в Париж, Мадрид, Хага и Брюксел. Снимка: Facebook


Шведското издание SVT, в сътрудничество с Център „Досиета“, се е сдобило с документи от руските тайни служби, в които се описват операции за оказване на влияние върху европейски държави. Както се посочва в документите, те са били вдъхновени от „успеха“ на акцията, при която датско-шведският крайнодесен активист Расмус Палудан изгори коран пред турското посолство в Стокхолм, което доведе до забавяне на процеса на присъединяване на Швеция към НАТО.

Валентина Шаповалова, изследовател на руската дезинформация и пропаганда в Университета в Копенхаген, заявява пред датската телевизия DR: „Изгарянето на Корана, което Палудан извърши в Швеция през януари, е основният елемент, на който се опира тази кампания.“

Инструкция: обиждайте Ердоган

В един от документите се описват разногласията между Турция и страните от ЕС, бурният процес в НАТО и изгарянето на Корана в Швеция. Следват инструкции как да се използват „местните жители или мигрантите“ за разпалване на конфликта, като се записват и разпространяват клипове с изгаряне на турското знаме или обида на Ердоган.

Фалшиви демонстрации

Друг документ описва митинг, проведен в Париж на 5 март 2023 г. В хода му „протестиращи“ отправят нацистки поздрави пред транспаранти с украинското знаме и лозунги срещу Ердоган. Документът съдържа и около 60 връзки към акаунти в социалните мрежи, където са публикувани видеоклипове от тази информационна кампания.

По време на разследването си журналистите от SVT откриват поне десет подобни инсценирани акции в интернет от декември 2022 г. до сега, в които се критикуват ЕС, НАТО и Украйна.

„Протестиращи“ с идентични плакати в Париж и Мадрид

Например през февруари в Париж са заснети хора с плакати, на които пише: „НАТО, спрете да бомбардирате Донецк!“, „Не предавайте оръжия на Украйна! Зеленски бомбардира Донецк и Луганск“ и „ЕС и Америка! Спрете да финансирате войната в Украйна!“. По същото време пикети с идентични лозунги са забелязани в Мадрид, Брюксел и Хага.

Журналисти от SVT се обаждат на един от протестиращите. Той отрича да е участвал и твърди, че профилът му във Фейсбук, където са публикувани снимки от пикета, е бил хакнат. След разговора обаче мъжът заличава профила си в социалната мрежа.

На 21 януари датско-шведският крайно десен активист Расмус Палудан изгори коран пред турското посолство в Стокхолм. Той повтори акцията на 27 януари в Копенхаген, Дания, като заяви, че „не приема намесата“ на Реджеп Тайип Ердоган „по въпросите на свободата на словото в Дания и Швеция“. На 4 май шведските власти арестуваха задочно Палудан.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.