Как коментират в нета, че Мария Габриел е „стокирана“ за кандидат-премиер

Карикатура на Чавдар Никилов от 2017 г., когато Габриел е предложена от ГЕРБ и България за еврокомисар по цифровизацията.

Новината, че ГЕРБ ще издигне бившата евродепутатка и настояща комисарка в ЕК Мария Габриел за премиер обиколи интернет още преди Бойко Борисов да го обяви официално.

Мария Неделчева, по-късно Габриел, през 2009 е избрана за депутат в Европейския парламент от ГЕРБ. Там се омъжва и сменя фамилията си. По предложение на ГЕРБ и България от 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

В социалните мрежи обаче се сипят хапливи коментари:

Dimitar Iliev
Мария Габриел е като Цецка Цачева, само че Мария Габриел.
Божинката

Евгени Марков
Цяла Европа се била радвала, че Габриел щяла да е премиер!!!
Ако не стане, ще бъде обявен и първия общоевропейски траур…

Aneta Ivanova
Ама, моля ви се, хора, как Мара Габара?!
Prime minister!?
Все едно Лисица Кирилова да ми пее „Боса по асфалта…“

Ангел Атанасов
Ако ГЕРБ ще предлага куха лейка за премиер, предпочитам Ангелкова! Поне е известна! И в САЩ!

Vlad V Vlaev
Успокоих се! Б.Б. щял да ни измъква от блатото! Нямам търпение да бъда спасен!

Добринка Гаврилова
Не съм съгласна да ме управляват българи учили в чужбина и останали да живеят там. Тези хора реално не знаят какво става в България.

Iovka Jeleva
ББ, колко броя Мата Хари имате под ръка?

Chteryou Dimitrov Chterev
Марчето от село Хаджидимово… чудесен избор на Боко Тиквата. На един акъл са и двамата!

Николов
Гласувах за ГЕРБ, но не мисля, че Мария Габриел е кой знае какъв сполучлив избор за премиер. За мен тя е типичната брюкселска зелка – умее да говори без да казва нищо. Това май е най-голямата и сила.

Ще върнем България в Европа
Марийка Габриел
Кръстя се +

abc
Това е само димка за отклоняване на вниманието, сега всички ще се съсредоточат върху нейната персона, а после изведнъж отзад ще изплува най-подготвения, най-подходящия, най-оправящия (с двеста), най-големия…

Станислав Генов
Е това е краят. При такава заявка няма как да има правителство. Най-скучната и безлична еврокомисарка… лелееее.

gjq081129159
Депутат от Герб. Всичко е казано.

Tod
Няма значение. ГЕРБ Е МАФИЯ. Никаква подкрепа за тях. Избори до дупка.

От Хаджидимово през Бордо до „стокирам“ в София и Брюксел

 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. След това изучава международни отношения и политически науки в Института по политически науки в Бордо, Франция. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Бордо през 2003 г.

Като евродепутат, стана известен фактът, че макар да е в Брюксел, държи голям апартамент в София, срещу символичен наем към общинската фирма „Заводпроект“. Самата тя обясни, че го ползва да си „стокира част от нещата“. Според нея апартаментът не бил на общината, а на частна фирма, за която сайтът „Бивол“ разкри, че е общинска и изчисли, че ако се смята реалният наем на апартамента, за времето, в което го е ползвала, е получила помощ от общината минимум 32 хил. лева за периода на официалния договор (виж тук). А „Бивол“ сочи, че има данни за разходи за ток и др., според които може да се предположи, че тя е продължила да го ползва и след това, с което помощта от общината за Габриел набъбва до около 80 хил. лв. Тази помощ не е отразена в декларацията за имотно състояние пред Европейския парламент, пише „Бивол“.

 

Първите изяви на Габриел на английски:

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.