Интерпол иска помощ за 22 „студени досиета“

Интерпол започна безпрецедентна кампания, насочена към широката общественост, с чиято помощ се надява да бъдат идентифицирани телата на 22 жени, открити в течение на няколко десетилетия в Германия, Белгия и Нидерландия, и да се постигне напредък в разследването на тези т.нар. студени досиета, съобщи Франс прес.

Първото тяло е намерено на паркинг на магистрала в Нидерландия през октомври 1976 г., а последното – в общински парк в Белгия през август 2019 г. Телата не могат да бъдат идентифицирани от националните полицейски служби „отчасти“ защото жените не са от тези държави, според Интерпол.

„Възможно е тези тела да са били оставени там, където са открити, за да се затрудни разследването на престъпленията“, подчертава още в изявлението си международната организация за полицейско сътрудничество. Тя ще публикува на своя уебсайт и в социалните мрежи информация, която преди това е била запазена за вътрешно ползване и се съдържа в нейните „черни бюлетини“, с които се издирва информация за неидентифицирани човешки останки. За всяка от 22-те жертви ще бъде публикувана снимка, базирана на технология за реконструкция на лицето, както и информация за мястото и датата на откриване на тялото, лични предмети, дрехи и контекст.

Разгледани са всички улики, които се смятат за необходими за решаването на тези случаи. Разследванията са в застой и се надяваме, че вниманието на обществеността ще им позволи да продължат напред, заяви Франсоа-Ксавие Лоран, ръководител на базите с ДНК данни в Интерпол. „Семейството, приятелите, колегите, които един ден престават да виждат дадения човек“, биха могли да предоставят информация, „дори малка улика“.

Идентифицирането на тялото има две цели: да се установи името на този човек и да се предупредят семействата, както и да се открият следи за намиране на заподозрени в случай на убийство, подчерта Лоран. Тези различни случаи нямат връзка помежду си, но са в общ международен контекст, уточни той.

„Смята се, че някои от тези жени идват от райони в Източна Европа“, се казва в изявлението. „Това може да са жени, решили да отидат на туристическо пътуване, но също и потенциални жертви на трафик на хора“.

Кампанията за идентифициране може по-късно да бъде разширена, като бъдат включени и други случаи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.