Как точно ще падне главата на Гешев? А той ще отвърне ли с изпреварващ удар?

Главният прокурор Иван Гешев на изслушване в парламента. Вижда се, че носи на дясната си ръка червен конец против уроки. Снимка: от видеорепортаж

Докато Габриел седяла на топло в Брюксел, Борисов бил вкаран в ареста и го освободил не друг, а Гешев – това пише сърдито в сайта си „Пик“ Недялко Недялков. Поне има открито признание, че Гешев е чадър на Борисов и го е спасил от наказателно преследване.

Сайтът „Пик“ от години е като медиен адвокат на Борисов и громи политическите му противници. Същевременно беше яростен поддръжник на Гешев, организира агитки с плакати, подкрепящи избора му. И сега пак самоотвержено защитава Гешев, в момент, в който стола на главния прокурор се разклати. Но с особен лупинг – напада Мария Габриел, че щяла да поиска освобождаване на Гешев, ама се мотивира, че всички кандидати за премиер извън Борисов са карикатура и компромис.

Очевидно ситуацията обърка медии и поддръжници на Борисов. Даден е сигнал от кандидата за премиер на ГЕРБ, че искат смяната на Гешев. И от ДПС са съгласни с искането. И онези, които довчера бранеха Гешев като свещена крава, днес се обръщат против него. Дори прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, които седяха плътно зад него, изведнъж му поискаха оставката – заради намесата му в разследването на кьорфишека, наречен атентат. По-рано имаше обявени от съда за незаконни акции, като арести в президентството, раздаване на медиите на записи от СРС, на които е записан президента, но членове на ВСС не поискаха оставката на Гешев. Сега изпълняват повелята на партията-Борисов. Той иска това, за да получи подкрепа за правителство от ПП-ДБ, които да го изперат като некорумпиран и проевропейски.

Вече има твърдо убеждение, че Гешев е пътник и някои очакват той в отговор да нападне с обвинения и арести. Кого? Може би Борисов? Някак нелепо – довчера не виждаше престъпления, а днес изведнъж ще ги открие и ще обвини хора, които е пазил като чадър.

Някои оценяват, че казаното от Габриел за Гешев е чисто политически ход в услуга на Борисов, с който да спечелят подкрепа за правителство от ПП-ДБ – ето, и аз искам смяна на главния прокурор.

 

Ама как ще стане това?

 

След като досега двама министри на правосъдието са внасяли искане за отстраняване на Гешев по същите причини – за уронване на престижа на съдебната власт. И двата пъти Висшият съдебен съвет отказва да го отстрани. А сега? Същите хора ще се обърнат във ВСС на 180 градуса и ще го отстранят? Какво се е променило? С какво Гешев изведнъж прегреши? Защото му пуснаха пиратка за сплашване? Защото пусна внушение, че децата му са били с него в колата? Защото се намесил в разследването? Всъщност цялата прокуратура и Гешев станаха за смях с бутафорния атентат, който дори не е за сплашване, а вероятно само повод да произтекат последвалите събития.

Цялата пропагандна кампания какъв страшен атентат срещу него е извършен, урони престижа на съдебната власт. Тя се спука като балон, когато вътрешният министър обяви, че няма повреди по колата, тоест лъжат за мощността на взрива, лъжат, че е предназначен да убива и т. н. С което се потвърди и това, което се вижда на снимки от мястото. И се оказва, че някакъв анонимен израелски експерт е докаран час след кацането си в София да доказва, че Гешев е жертва на страшен тероризъм.

Цялата тази пропагандна акция по правило започва

 

първо от Иво Никодимов в БНТ и вестник „24 часа“

 

Винаги първо на тях пускат новина (или лъжа), която Гешев и поддръжниците му искат да се разпространи. Това са техните доверени канали в медиите.

Но какво се вижда – двама са хората, които представиха пред медиите този надут балон – Ясен Тодоров, зам.-шеф на националното следствие и Борислав Сарафов, шеф на следствието и заместник на главния прокурор. Сарафов се изложи и от ДБ му поискаха оставката, на което той отговори, че се бъркат в независимата съдебна власт. Просто да се разплачеш – ние може да се оцапаме до ушите, ама сме независими и нямате право да се обаждате.

И когато балонът се спука, Сарафов си изми ръцете с Гешев, разграничи се от него необичайно остро. И дори обяви, че ще поиска отстраняване на своя заместник, заради действията му след атентата. Демек – аз не съм виновен, аз съм добрият. Така даде повод да се заговори, че той ще замени Гешев. Нов прокурор чадър за когото трябва и бухалка за когото трябва. Само че по-гъвкав, не чак такъв гьонсурат като Гешев.

Всъщност как ще стане така ВСС да свали Гешев и да избере Сарафов? Членовете му се ослушват и не отговарят пред медии, трябвало да се изчака правителство и т. н.

За избора на Цацаров за главен прокурор имаме ясно потвърждение, че е избор на Борисов. Избран от него, както всички други шефове на служби и институции по неговото управление. Нищо, че има независима съдебна власт и ВСС.

 

Също като при Живков –

 

той одобрява кой да оглави едно или друго, дори творческите съюзи по онова време. Няма съмнение, че Гешев е избор на Борисов, макар да няма преки доказателства.

Преди време излезе запис с реплика за Цацаров към Борисов от един зам.-градски прокурор на София – „Ти си го избра?“. За да не остане съмнение казва още веднъж „Началникът (Борисов – бел. ред.) си избра главния прокурор“. След като записът излезе на светло, и тримата участници в него не отрекоха, че е автентичен, започна разследване кой и как го е записвал. А зам.-градският прокурор подаде оставка, също като потвърждение за казаното от него.

В правова държава след тази запис и тримата щяха да бъдат разследвани, особено Борисов – как така кадрува в независимата съдебна власт. Още повече – въпросният зам.-градски прокурор иска от Борисов съдействие да го направят апелативен прокурор. Все едно ги назначава Борисов. И за да е по-убедителен пояснява на Борисов, че като апелативен прокурор ще покрива три граници в Западна България – от Петрич до Видин, три големи гранични пункта. Демек – делата за контрабанда ще попадат при него, може да бъде полезен. Само тази реплика издава в ръцете на каква мафия е България.

Затова е много любопитно сега как точно ВСС ще освободи Гешев и как ще избере точно Сарафов. Ще каже ли някой след време „Ти си го избра“? Прокурорите и съдебната власт няма ли сами да излъчат кандидати? Или ще карат като досега без избор, със спуснати единствени кандидати, както беше с Борис Велчев, Цацаров, Гешев.

Това е имитацията на демокрация и независими власти у нас. Но преди това парламентът трябва да избере нови 12 члена на ВСС от своята квота, тъй като мандатът им е изтекъл отдавна. Те според последните поправки в закона се избират с две трети мнозинство. При този разпарчетосан парламент това предполага договорки под масата между много партии.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.