Как синовете на „Ел Чапо“ тровят САЩ с фентанил

Лос Чапитос. Снимка: дебате

През януари 2017 г., дни след като Мексико екстрадира в САЩ известния наркотрафикант Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, неговият картел Синалоа – един от най-мощните наркосиндикати в Мексико – беше оглавен от четиримата му синове Иван, Алфредо, Хоакин и Овидио, известни още като “Лос Чапитос” или „малките Чапо“. Лос Чапитос надминават очакванията на противниците си, които първоначално им се подиграват и ги считат за разглезени принцове, стабилизирайки поразклатилата се наркоимперия на баща си, след като той е изпратен в затвор в САЩ, и диверсифицирайки бизнеса с въвеждането на нов вид синтетични наркотици, отбелязват служители по сигурността и разузнаването, цитирани от Ройтерс.

Залагайки на фентанил – синтетичен опиоид, който е 50 пъти по-силен от хероина – братята успяват да предизвикат опиоидна епидемия, която директно ги превръща в мишена за американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА).

„Лос Чапитос са пионери в производството и трафика на най-смъртоносния наркотик, с който страната ни някога се е сблъсквала“, каза на пресконференция във Вашингтон на 14 април ръководителят на ДЕА Ан Милграм. „Те наследиха глобална наркоимперия и я направиха по-безмилостна, по-агресивна и по-смъртоносна“, добави тя.

Според американски и мексикански служители за борба с наркотиците четиримата братя се оказват ключови фигури в картела Синалоа. Докато синдикатът е хлабава конфедерация от наркотрафикантски групи, които си сътрудничат по отношение на логистиката и сигурността, алиансът Гусман е стълб на организацията и Лос Чапитос успяват бързо да консолидират властта в него.

Постепенно тези напористи млади мъже си изграждат репутация на проницателни бизнесмени. Със създаването на тайни лаборатории за производство на фентанил в Синалоа и със засилване на контрабандата на прекурсорни химикали от Китай, те спомагат за превръщането на Мексико от транзитна страна за произведения в Китай фентанил в основен производствен център на този наркотик, твърдят американски служители и източници от ДЕА.

В резултат на това печалбите им са астрономически. Картелът може да превърне прекурсорни химикали на стойност 800 долара във фентанил на хапчета или на прах, който носи печалба от около 640 000 долара, според обвинителен акт, повдигнат срещу братята през април в южния окръг на Ню Йорк. Парите от трафика на фентанил се използват от Лос Чапитос за подкупване на политици и полицаи и за финансиране на непрекъснато нарастваща армия от наемни убийци, защитаваща интересите на братята, сочат американски прокурори.

Ударът, нанесен по улиците на САЩ, е опустошителен. Почти на всеки осем минути един американец умира от свръхдоза с фентанил, каза заместник-главният прокурор на САЩ Лайза О. Монако на пресконференцията във Вашингтон. Смъртните случаи от свръхдоза в САЩ, огромен дял от които се дължи на фентанила, нарастват до 107 000 през 2021 г, допълва Ройтерс.

Възходът на Лос Чапитос съвпада с решението на мексиканския президент Лопес Обрадор да се дистанцира от агресивната политика за борба с наркотрафика на своите предшественици, твърдят представители на американските и мексиканските власти.

След като встъпва в длъжност през декември 2018 г., Лопес Обрадор преструктурира силите за сигурност на Мексико, елиминирайки екипи, които преди това са били в челните редици на разузнаването на картелната дейност. Освен това той ограничава сътрудничеството си със САЩ по въпроси за сигурността и избягва да прилага стратегията на своите предшественици, довела до залавянето на Ел Чапо и на други известни наркотрафиканти, според американски и мексикански служители по сигурността.

Вместо това Лопес Обрадор решава да се съсредоточи върху социални програми за справяне с престъпността и насилието сред обикновените хора чрез така наречената политика на „прегръдки, не куршуми“.

Сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и Мексико е в упадък, като Лопес Обрадор определи неотдавнашните обвинения на САЩ срещу четиримата братя като „злоупотреба, арогантна намеса, която не трябва да се приема при никакви обстоятелства“. Мексиканският лидер добави, че случаят е измислен от агенти на ДЕА, действащи в Мексико, което той смята за нарушение на суверенитета.

От 2009 г. насам всички братя са обвинявани многократно от американските власти в предполагаеми престъпления, като пране на пари, притежание на оръжие и трафик на фентанил, хероин и кокаин.

В същото време фентанилът продължава да „тече“ на север. За изминалата година американските гранични служби са задържали на границата с Мексико над 6 тона фентанил, което е с 400 на сто повече от иззетото количество през 2019 г., а през февруари и март са конфискували общо над 2 тона от този наркотик, посочва Ройтерс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.