Русия: Все по-жестоки репресии, заражда се въоръжена съпротива

Бойци от легиона „Свобода на Русия“. Снимка: видеокадър

В четвъртък срещу 60-годишна руска гражданка беше издадена двугодишна ефективна присъда за изразяване на „политическа омраза“. Осъдената Ирина Цибанева оставила бележка на гроба на родителите на руския президент Владимир Путин, в която пише: „Родители на маниак, вземете го със себе си. Той причинява толкова много болка и проблеми. Целият свят се моли за смъртта му. Смърт за Путин. Отгледахте изрод и убиец“, цитира текста Асошиейтед прес.

Неотдавна бащата на руска ученичка, нарисувала антивоенна картина, също получи 2 години затвор, след като го заловиха в Беларус, откъдето се готвел да избяга.

Откакто изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г., правителството започна да репресира несъгласните с това по начин, невиждан от времето на СССР, отбелязва АП.

Според някои оценки, от началото на войната срещу Украйна са заведени поне 70 дела за държавна измяна, което е значително увеличение, дори за руските стандарти, посочва в анализ американското издание „Форин полиси“ (ФП).

След като на практика всички опоненти на Кремъл вече са в затвора или в изгнание, а либералните медии и правозащитни групи са принудени да прекратят дейността си, може и да е изглеждало, че годините на репресии в Русия са постигнали целта си, посочи Ройтерс през април. Но в рамките само на 3 седмици руските сили за сигурност и съдилищата преминаха нови червени линии в кампанията си за унищожаване на хора, възприемани като врагове, шпиони и предатели. Арестът на американския журналист от в. „Уолстрийт джърнъл“ Еван Гершкович изпрати смразяващо предупреждение на малцината останали в Русия западни журналисти какво рискуват като пътуват, разговарят с източници или просто си вършат работата. Преди Гершкович, последният път, когато Москва е задържала американски журналист по обвинения в шпионаж, е бил още по съветско време, през 1986 г.

След ареста на Гершкович обаче, беше прочетена присъдата на опозиционния политик Владимир Кара-Мурза. Той получи 25 години затвор за измяна и разпространяване на „фалшива информация“ за войната на Русия в Украйна. Присъдата му е 3 пъти по-голяма от досега налаганите за изявления срещу руската инвазия.

В края на април друг опозиционен политик – Иля Яшин, загуби обжалването на присъдата си от 8,5 години затвор за разпространяване на „фалшива информация“ за въоръжените сили.

Според президента Путин колективният Запад се опитва да използва предатели като „пета колона“, която да всява раздор и в крайна сметка да унищожи Русия, коментират западни наблюдатели. От средата на март руският парламент разшири законовите текстове за цензуриране на изявления за въоръжените сили и гласува за увеличаване на наказанието за измяна до доживотен затвор, вместо досегашните 20 години, припомня Ройтерс.

„Има придвижване към истински тоталитарен режим. Това се долавяше още преди година и половина, но сега стана пълномащабно“, каза пред Ройтерс френският експерт Никола Тензер – президент-основател на Центъра за проучване и анализ на политическата дейност (CERAP), и личен приятел на Кара-Мурза.

Мария Альохина от феминистката пънк група „Пуси райът“ описа отношението към Кара-Мурза и излежаващия присъда опозиционер Алексей Навални като „чист садизъм“ от страна на Путин и властимащите. „Те са във война и губят войната. И са бесни. Отмъщават си от безсилие, от страх, от ярост, от съчетанието на изброеното. В този смисъл, не мисля, че ще спрат. Вероятно си мислите, че по-лошо не може да стане, но може“, допълни Альохина, която прекара 2 години в наказателна колония за протести срещу Кремъл.

Тайнствени нападения на руска територия

В краткосрочен план Москва може да извлече дивиденти от разправата си с хвърлените в затвора руснаци, но в перспектива има риск от създаване на мощни символи и дори на мъченици на опозицията и съпротивата, анализира Ройтерс.

Така или иначе, от началото на инвазията на Русия на различни места на руска територия се случват тайнствени нападения. Взривни устройства стават причина за дерайлиране на влакови композиции, за изваждане от строя на далекопроводи и за повреждане на моста, свързващ Крим с Русия, подпалвачи хвърлиха коктейли „Молотов“ във военни окръжия, обобщава ФП.

По-късно руски опозиционни групи поеха отговорност за тези нападения като част от по-широк въоръжен бунт. Директорът на прословутата руска Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников каза миналия месец, че „украинските специални сили и техните западни попечители са започнали агресивно идеологическо индоринктиране и вербуване на наши граждани“, отбелязва ФП.

В началото на май, след инцидента с двата дрона в центъра на Москва в навечерието на Парада на победата, Михайло Подоляк – съветник на украинския президент Володимир Зеленски, отрече това да е бил опит на Киев за покушение срещу Путин и каза, че станалото може да е партизанска дейност на местни съпротивителни сили, цитира го Радио „Свободна Европа“.

„Форин полиси“ посочва, че от разговори с руски дисиденти и от открити информационни източници стига до извод, че някои руски партизански групи изглежда получават някаква подкрепа от Украйна. Но това не ги отклонява от искрената им отдаденост на антипутиновата кауза.

„Националната републиканска армия“ (НРА), представлявана от бившия руски депутат Иля Пономарьов – единственият, гласувал срещу анексията на Крим, е заявила пред ФП, че лично е в контакт с около 6 руски партизански групи вътре в Русия и насочва украинска помощ, за да улеснява действията им. „Помагам им“, казва Пономарьов и добавя загадъчно „с някои неща“. Запитан дали изпраща през границата оръжия и експлозиви, той отговаря: „Мисля, че е твърде очевидно от какво имат нужда партизанските групи“.

Налице са безспорни доказателства за присъствието на няколко такива групи, посочва ФП в обзорния си материал. Те включват БОАК („Боевая организация анархо-коммунистов“ \„Борческа организация на анархокомунистите“), „Спри вагоните“ („Останови вагоны“) , Легион „Свобода за Русия“ (Легион „Свобода России“) и крайнодесният Руски доброволчески корпус („Русский добровольческий корпус“).

В разговор с ФП Роман Попков, преминал от крайноляво до крайнодясно, преди да се посвети на въоръженото сваляне на Путин в името на демокрацията, както го представя ФП, заяви, че бунтовническата мрежа, за която работи – „Роспартизан“, е участвала в ликвидирането на Путиновия пропагандист и военнопрестъпник Владлен Татарски. Попков добавя, че в акцията са сътрудничили и други руски партизански групи, но нито потвърди, нито отрече да е вербувал от името на украинското разузнаване жената, внесла взривното устройство, убило военния блогър Татарски по време на среща със симпатизанти. Попков обаче я нарича „героиня“.

Попков е убеден, че руско партизанско движение ще е единственият начин за отърваване от Путин и отхвърля мирните протести на руски изгнаници в Европа като неефективни, късогледи и дори неморални, цитира го ФП. „Ние в Украйна живеем в условия на ракетни атаки. Другарите в Русия рискуват живота и свободата си в борбата срещу тиранията. А руската политическа емиграция в Европа седи в кафенетата и приказва“, посочва Попков.

Той изтъква, че иска Западът да „признае правото на свободните руснаци да се борят със злото. И да се отнася с уважение към това право“.

Сред най-активните руски партизански групи е БОАК, пише ФП. Нейният съосновател Дмитрий Петров, известен и като Иля Леший, се е сражавал и в Сирия. БОАК е извършила няколко диверсионни операции, сред които е взривяването на участък от Транссибирската железница в Красноярск в началото на януари.

Преди година членове на БОАК взривиха железопътна линия, по която редовно се транспортираше военно оборудване за руска военна база северно от Москва и оставиха инициалите си на релсите. Групата е сред тези, споменати от Пономарьов, като получатели на украинска помощ. Независимо от това, БОАК е истинска партизанска формация, съществувала още преди започването на войната, и се сражава на руска територия за основни човешки свободи, отбелязва ФП.

Изданието съобщава, че Петров неотдавна е загинал в боевете за Бахмут, след като се е сражавал в редиците на Украинската териториална обрана – формация на украински резервисти. В некролога му негови съратници го описват като руски анархист, който е бил активен повече от 20 години, и човек, сражавал се за правата на работниците, за опазване на околната реда и редом с кюрдите в сирийската война.

В прощална бележка Петров е написал: „Направих го в името на справедливостта, на защитата на украинското общество и освобождаването на моята страна – Русия, от потисничеството“. Изявление, което разкрива, че той е действал независимо, а не под влияние на друга държава, подчертава ФП.

Денис Никитин – лидерът на крайнодесния РДК, известен и като Денис Капустин, е активен повече от десетилетие. След като през 2001 г. се мести в Германия, той навлиза в крайнодесни кръгове в няколко европейски държави и се сприятелява с германски футболни хулигани, пише ФП. Инициатор е на пускането на специална марка облекло на белите националисти – „Бял рекс“, с нацистки символи, отпечатани върху дрехите.

На 2 март хора на Никитин се промъкват от Украйна в пограничната руска Брянска област и извършват нападение. В него, според руските власти, са убити двама цивилни. Във видеоклип, достъпен онлайн, са заснети двама членове на РДК, които обясняват на сънародниците си, че са дошли като освободители, а не като саботьори и призовават руснаците да вземат оръжие и да се сражават срещу Путин. Накрая добавят: „Смърт на кремълския тиранин!“ на фона на изстрели.

Никитин е зявил пред в. „Файненшъл таймс“, че операцията е проведена с одобрението на украинските власти, за да разкрие слабостта на руските гранични сили за сигурност и очевидно – за да насърчи бунтовническите настроения сред руснаците.

Попков завява за ФП, че РДК и БОАК не са свързани с „Роспартизан“, но тъй като режимът на Путин е „абсолютното зло“, не е изненада, че и крайнолевите, и крайнодесните са част от съпротивата.

Няма данни руската партизанска група „Спри вагоните“ да има връзки с Украйна, изтъква ФП. Нейни членове извадиха от релси редица товарни влакове, доставящи военни материали на руските войски, и вероятно са ги забавили.

И Попков, и Пономарьов, които понякога се появяват заедно в социални медии, смятат, че мирните методи са изчерпани и е време за въоръжена съпротива. Но потенциалът за успех в общество, строго контролирано от силите за сигурност, е спорен.

Обявената за чуждестранен агент Александра Гармажапова – ръководителка на дисидентската група Фондация „Свободна Бурятия“, принудена да избяга в Чехия, заяви за ФП от Прага, че е „срещу насилието“. Тя обяснява, че не залага на въоръжената съпротива, защото се опасява, че ФСС до голяма степен контролира ситуацията.

„Никой в Русия не може просто така да извърши бомбено нападение. Това е много по-трудно, отколкото изглежда“, изтъква Гармажапова.

Промяната на курса на руската политика, обаче, е още по-трудна. Всички вече извършени партизански операции, взети заедно, не са повлияли видимо на войната на Кремъл в Украйна.

Но очевидно присъствието на партизански групи е дразнител, защото както съобщи на 11 май украинската агенция УНИАН, Русия е изпратила маневрени групи от Росгвардия за борба с партизанското движение в окупираните части на Южна Украйна.

Съоснователката на Феминистка антивоенна съпротива („Феминистское антивоенное сопротивление“) Дария Серенко – поетеса, куратор и артист, в края на март каза за Франс прес от Тулуза, че в момента лицето на руската съпротива е лице на жена. Причината е, че ако мъже протестират и участват в демонстрация, може веднага да ги арестуват и да ги изпратят на фронта. ФАС е представена в над 120 руски градове и села, казва Серенко. Активистката допълва, че лозунгът на ФАС е „Войната започва още вкъщи“, защото има връзка между домашното насилие и агресията срещу друга държава. Това, което започва вкъщи, се разпространява и другаде, подчертава Серенко.

Тя насочва вниманието и към това, че свързаният с войната натиск се отразява и върху женските репродуктивни права. Правителството гледа на населението като на намаляващ ресурс. Затова ограничава достъпа до право на аборт и се опитва да задължи жените да имат повече деца. Идеята е да се увеличи броят на защитниците на отечеството, въпреки че нашата държава не е защитник на каквото и да било, а агресор, отчита Серенко.

Тя дава пример с агитационната кампания срещу абортите. В нея е включено и изображение на човешки ембрион, а текстът гласи: „Ако ти ме спасиш днес, утре аз ще те защитя от фашистите“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.