Изборите в Турция: Ердоган отива на балотаж


Изглежда, че в Турция ще се проведе втори тур на президентските избори, след като нито Тайип Ердоган, нито неговият съперник Кемал Кълъчдароглу не преминаха прага за категорична победа в неделя, а допитването се разглежда като присъда за 20-годишното управление на Ердоган и неговия все по-авторитарен курс.

След като бяха преброени почти 91% от урните, и двете страни твърдяха, че са напред и оспорваха данните, като предупреждаваха да не се правят преждевременни заключения в една дълбоко поляризирана страна.

Проучванията на общественото мнение преди изборите сочеха много напрегната надпревара, но даваха на Кълъчдароглу, който оглавява алианс от шест партии, лека преднина. Две проучвания от петък дори показаха, че той надхвърля прага от 50 %.

Президентският вот ще реши не само кой ще оглави Турция, 85-милионна държава, член на НАТО, но и дали тя ще се върне към по-светски, демократичен път; как ще се справи с тежката криза с разходите за живот; и как ще управлява ключовите отношения с Русия, Близкия изток и Запада.

Според държавната Анадолска информационна агенция, при преброени почти 91% от урните, Ердоган води с 49,86%, а Кълъчдароглу – с 44,38%. Опозицията предположи, че резултатите са публикувани в ред, който изкуствено увеличава резултата на Ердоган. (Бел. ред. – по-късни данни от избирателната комисия, опреснявани онлайн от „Ал Джазира“, показваха резултат 49,3% за Ердоган, 45% за Кълъчдароглу, 5,2% за националиста Синан Оган).

Високопоставен представител на опозиционния алианс заяви: „изглежда, че на първия тур няма да има победител. Но нашите данни показват, че Кълъчдароглу ще води.“ Друг високопоставен опозиционер заяви пред Ройтерс, че партията на Ердоган повдига възражения срещу протоколите от гласуването, което забавя получаването на пълните резултати. „Засега те правят всичко по силите си, за да забавят процеса“, каза той.

В Анкара привържениците на двете страни празнуваха. Тълпата пред централата на партията на Ердоган (ПСР) държеше плакати на Ердоган, докато пееха песни и танцуваха. „От обяд съм тук, за да отпразнувам нашата победа. Това е нашият ден“, каза 25-годишният Давут, издигайки знамето на Ердоган.

В централата на партията на Кълъчдароглу РНП се бяха събрали около хиляда души, които развяваха знамена на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк и биеха барабани.

Изборът на следващия президент на Турция е едно от най-значимите политически решения в 100-годишната история на страната и ще има отражение далеч отвъд нейните граници.

Поражение за Ердоган, един от най-важните съюзници на президента Владимир Путин, вероятно ще разтревожи Кремъл, но ще успокои администрацията на Байдън, както и много европейски и близкоизточни лидери, които имаха проблемни отношения с Ердоган.

Най-дългогодишният лидер на Турция превърна членката на НАТО и втората по големина държава в Европа в глобален играч, модернизира я чрез мегапроекти като нови мостове, болници и летища и изгради военна индустрия, търсена от чужди държави.

Но нестабилната му икономическа политика на ниски лихвени проценти, която предизвика спираловидна криза на издръжката на живота и инфлация, го направи жертва на гнева на избирателите. Бавната реакция на правителството му на опустошителното земетресение в Югоизточна Турция, при което загинаха 50 000 души, допълнително засили тревогата на избирателите.

Кълъчдароглу обеща да насочи Турция към нов курс, като възроди демокрацията след години на държавни репресии, върне се към ортодоксалните икономически политики, даде възможност на институциите, които загубиха автономия под строгия контрол на Ердоган, и възстанови крехките връзки със Запада. Хиляди политически затворници и активисти могат да бъдат освободени, ако опозицията надделее.

Критиците се опасяват, че ако спечели, Ердоган ще управлява още по-автократично. 69-годишният президент, ветеран от дузина изборни победи, твърди, че уважава демокрацията и отрича да е диктатор.

Третият националистически кандидат за президент, Синан Оган, получи 5,3% от гласовете. Кого ще подкрепи на следващия тур, може да се окаже от решаващо значение.

За нов парламент

Турците гласуват и за нов парламент в състезание между Народния алианс, включващ ислямистката ПСР на Ердоган, националистическата МХП и други, и Националния алианс на Кълъчдароглу, съставен от шест опозиционни партии, включително неговата светска Републиканска народна партия (РНП), създадена от Ататюрк.

При преброени 89,5 % от гласовете алиансът на Ердоган изглеждаше готов за мнозинство с 323 места в 600-местния парламент, след като резултатите се оказаха много по-добри за управляващия блок, отколкото прогнозираха повечето социологически проучвания.

Ердоган се радва на гореща лоялност от страна на религиозните турци, които някога са се чувствали безправни в светска Турция, а политическата му кариера е преживяла опит за преврат през 2016 г. и корупционни скандали.

Ако обаче турците свалят Ердоган, това ще е до голяма степен, защото са видели, че благосъстоянието им и способността им да посрещат основните си нужди намаляват, като инфлацията достигна 85 % през октомври 2022 г. и валутата лира се срина.

Ердоган пое строг контрол върху повечето институции в Турция и отстрани либералите и критиците. В доклада си за света за 2022 г. „Хюман райтс уоч“ заяви, че правителството на Ердоган е върнало назад с десетилетия постиженията на Турция в областта на правата на човека.

Кюрдските гласоподаватели, които съставляват 15-20% от електората, ще играят жизненоважна роля, като е малко вероятно Националният алианс сам да постигне парламентарно мнозинство.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.