Пунта Мара Габриел спасява Борисов, той употребява партии като носни кърпи

Борисов не остави съмнение, че той дърпа конците на всичко в държавата, от издигане и сваляне на главен прокурор до издигане и сваляне на премиер.

Докато в първия случай изразител на волята му са членове на Висшия съдебен съвет, държани кой знае с какво, за да играят по свирката му, във втория случай танцуват цели партии.

За ДПС е разбираемо, те са непоклатим играч, винаги на власт, дори като опозиция.

Благосклонността на ИТН към т. нар. Пунта Мара Габриел – кандидатката на Борисов – показва, че са се предали на ласките на Борисов. Те помогнаха в предишния парламент ГЕРБ да свали правителството, с което оставят и съмнение, че от самото начало са троянски кон на Борисов.

Подкрепа за правителство на ГЕРБ със или без участие на министри, е чисто и просто изпиране на Борисов и чадър над корупцията и мафията, създадена при неговото управление. И избор на нов удобен главен прокурор, по-гъвкав и лукав по велчевски („братиньо“, както го нарече Борисов в един запис), който да покрие всичко това.

ПП-ДБ също остави съмнения с ласкавите оценки от страна на Кирил Петков за Пунта Мара Габриел.

В БСП се борят две тенденции – едните са за коалиция с ГЕРБ, да облажат от баницата, като се оправдаят с приказки за национална отговорност и т. н. Другите са категорично против каквато и да е коалиция с Борисов. Докато евродепутатите от БСП Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов, Иво Христов декларираха заедно и поотделно, че всяка форма на колаборация с ГЕРБ е фатална, петата им евродепутатка Цветелина Пенкова, вярна на Корнелия Нинова, излезе в щедро отделено й време в 120 минути по Би Ти Ви да обяснява колко е важно да изглеждаме стабилно пред ЕС, да не правим нови избори, и дори, че може да загубим еврокомисар, ако сега отхвърлят Габриел.

С ИТН няма такива проблеми – те влязоха в парламента с изкуствено дишане, и имат само един господар – Слави Трифонов, който е бизнесмен и се търгува добре. Става това, което пастирът каже. По-рано той казваше, че ГЕРБ е токсична партия, трябва да се изчегърта – с което набра популярност и гласове сред недоволните от Борисов. Сега ау-мяу Габриел и – хоп, патерица.

За толкова години на власт българският Ердоган Бойко Борисов се е превърнал в партия държава, натрупал е огромен ресурс и не му е трудно да управлява и други партии. Сменя ги като носни кърпи. Както и главните прокурори.

Точно заради това може да пропадне първият мандат – БСП да се уплаши, че се заличава като партия и ръководството им да реши да откаже, за да не последва съдбата на ВМРО.

А ИТН ще последва съдбата на Бареков в политиката, само че дори няма да стигнат до евродепутат.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.