Как така бранеха Гешев като свещена крава 4 години, а сега ще го уволняват спешно

Митинг пред ВСС в подкрепа на избора на Гешев за главен прокурор.

Гешев беше избран два пъти от сегашния Висш съдебен съвет, след като през 2019 г. президентът наложи вето. ВСС в отговор спешно и демонстративно го избра отново без никакви забележки. С 20 гласа „за” и 4 „против” Гешев стана главен прокурор.

Два пъти министри на правосъдието Янаки Стоилов и Надежда Йорданова внасяха искане за освобождаване на Гешев. Първия път с мотиви от 100 страници за действия или бездействия на главния прокурор, които могат да бъдат разглеждани и като престъпления. ВСС отначало отхвърли въобще правото на министъра да иска отстраняване на Гешев. След решение на съда, ВСС допусна да гласува за отстраняването му, но косъм не падна от главата му.

ВСС отхвърли и второто искане за освобождаване на Гешев, внесено от министър Йорданова. Сега шестимата членове на Висшия съдебен съвет, които поискаха главата на главния прокурор Иван Гешев, имат същите мотиви като Надежда Йорданова – уронване на престижа на съдебната власт.

Сега има само един конкретен мотив – намесил се след взрива на пътя в разследването. Да се смееш ли да плачеш ли. Гешев има толкова скандални акции, те се хванаха за кьорфишека. И така става все по-ясно, че този „атентат” е извършен с цел да предизвика сегашните събития.

ВСС избра Гешев с двукратно гласуване след ветото на президента.

И още нещо става ясно – членовете на ВСС, които бранеха Гешев като свещена крава, сега искат да го освобождават спешно. Още преди безпрецедентната пресконференция на Гешев. Някой ги държи като кукли на конци, с компромати или подкупи и те са просто изпълнители. Кандидатът за премиер на ГЕРБ Габриел каза, че ще иска освобождаване на Гешев (очевидно желание на Борисов, който вече си е намерил по-подходящ главен прокурор) и ВСС веднага внесе искане на шестима от най- верните на Гешев за неговото освобождаване.

Няма друго обяснение за тяхното поведение в последните 4 години, освен че са кукли на конци. Сега обаче има проблем – половината членове на ВСС, 12 от квотата на парламента, са с изтекъл мандат. Трябва да изберат нови, защото решенията на ВСС могат да бъдат оспорвани.

На пресконференцията, в която обяви, че няма да подава оставка и театрално я скъса пред камерите (за какво тогава я е написал и кога?), Гешев блесна като някакъв главатар на банда, който заплашва – „Аз съм силен, подкрепят ме, ще ви покажа кой съм”. Като епизод от евтино криминале. А мнозина му се радват, защото за пръв път той нападна „лицето Бойко Методиев Борисов” както го нарече. Лицето, което Гешев пазеше като чадър години наред.

Но Гешев изпусна своя шанс срещу Борисов – можеше да се присъедини към действията на МВР по времето на Бойко Рашков. Можеше да се намеси и да остави Борисов в ареста. Имаше и още има основания. Но Гешев се е грижил да пази Борисов и няма нищо срещу него. Дори да има, ще стане още по-смешен да ги вади сега и да предприеме нещо, което най-вероятно няма да мине в съда.

Види се, капо ди тути капи е някъде в Банкя.

Докато не започне разследване на Борисов и не го изправят на подсъдимата скамейка, няма да има решение на политическата криза в България. Колкото и партии да си купи, колкото и членове на ВСС да държи в джоба си.

Проф. Огнян Герджиков в подкрепа на избора на Гешев за главен прокурор.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

Кандидатът на ГЕРБ за президент проф. Анастас Герджиков в подкрепа на Гешев, на когото искат оставката.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.