Украйна: Чувстваме се готови да започнем атаката

Украински войници на фронта. Снимка: АП/БТА

Украински военнослужещи, които тренират за контраофанзива срещу руските сили, разказват, че се чувстват готови да започнат атаката и че се надяват чрез нея да сложат край на войната.

Под жаркото слънце в южната част на Днепропетровск, членовете на 128-ма планинско-щурмова бригада се упражняват да разполагат, а после да демонтират и преместват минохвъргачките си възможно най-бързо.

„Подготвяме се за контраофанзивата, за да можем най-сетне да сложим край на тази война“, казва 28-годишен военнослужещ, представящ се като Дикий, което означава „див“ на украински.

„Подготвяме се от близо месец. И дори от по-рано, подготвяли сме се за това през целия си живот“, допълни Дикий.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски миналата седмица заяви, че неговата страна се нуждае от повече време, за да се подготви за контраофанзивата, чиято цел е да се отвоюват контролирани от руснаците територии. След това той се отправи на кратка обиколка в няколко европейски столици, за да привлече още по-голяма подкрепа.

„Очакваме офанзивата. По мои преценки ние сме напълно готови да изпълним задачите си. Независимо от това ние не спираме да усъвършенстваме уменията си“, каза Роман Комич, 45-годишният командир на подразделението.

Дикий се е присъединил към армията за първи път през 2015 г. После отново се е върнал в редиците й след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна. Той заявява, че разрушенията от войната са го подтикнали да вземе това решение.

„Изключително мъчително е да гледаш как разрушават градовете ни. Това е своеобразната ми болезнена мотивация да отида и да сложа край на всичко това“, допълни украинският военнослужещ.

Неговата 128-а планинско-щурмова бригада е елитна част, която се сражава с руски или подкрепяни от Русия сили още от началото на боевете в Източна Украйна през 2014 г.

Няколко военнослужещи разказаха, че преди да бъдат дислоцирани на юг са участвали в сраженията край Бахмут, които са едни от най-тежките боеве в Украйна от началото на войната.

„Нашето подразделение се включи в боевете още в първите дни на войната… Постоянно влизаме в битки и ще участваме и в контраофанзивата“, каза Комич.

Елитната бригада тренира с минохвъргачки със съветски калибър, но Комич посочи, че бойците от подразделението не се нуждаят толкова много от нови минохвъргачки, колкото от предоставените от Запада бронирани машини. Така те ще имат по-добра защита.

Потенциална цел за украинските сили на юг е отвоюването на контролирания от руските части сухопътен коридор към Крим. Москва анексира полуострова през 2014 г. и разположи там щаба на руския Черноморски флот.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.