Третият мандат – в ДПС. Гълъб може и да остане като премиер

Мандатите в 49-о Народно събрание. Илюстрация: ЦИК

 

Третият мандат е най-логично да отиде в ДПС. Досега БСП три пъти получи третия мандат, без резултат. Четвърти път няма смисъл.

„Възраждане“ не е в състояние да направи кабинет от какъвто и да е вид.

Не е сериозно третият мандат да отиде в ИТН, най-малката партия с 11 депутати. Те вече се изказват, че мандатът трябва да отиде при тях. А и те имат злополучен опит в съставяне на кабинет, като бяха с 67 депутати. Предложиха дори двама премиери. Излезе Слави Трифонов нахакано изчете един списък с министри и това е. И му духнаха под опашката.

Сега има друга далавера. ИТН са в очевидно сътрудничество с Борисов и може да има сценарий мандатът да отиде при тях, с подкрепа от ГЕРБ за експертно правителство, което ще рече Борисов и Слави Трифонов да си делят министри. Може и президентът да е включен в такава завера. Само че това няма да мине. Заедно имат общо 80 депутати, и ДПС да се присъединят, пак не им стигат за правителство.

Остава като най-логично президентът да даде мандата на ДПС. Ще има много гласове против, ах и ох, ама Пеевски, списъкът „Магнитски“. Такива като „Възраждане“ не признават тоя списък, ама за мандат на ДПС ще имат повод да поверат малко в медиите, най-малко защото имат един депутат повече от ДПС.

ДПС се свързва с корупция, но няма как да се правим, че не съществува и не може да участва в управлението. Впрочем, ДПС и в опозиция пак са в управлението, винаги се подреждат и взимат колкото могат от баницата. Както се шегуваше Тодор Живков – „То не може ботевградската баница на всички по равно“.

Но ДПС могат да съставят експертен кабинет. Веднъж вече са били мандотоносители на подобен кабинет – правителството на проф. Беров. Най-недоволни тогава бяха седесарите, защото падна тяхното правителство, което се крепеше на гласовете на ДПС. Доган им предложи да излъчат нов премиер, например Иван Костов, вместо неадекватния Филип Димитров. Костов не се е съгласил, дали се е уплашили поради вътрешни в СДС дрязги, но СДС не излъчиха нов премиер. И тогава направиха правителството на Беров, в което имаше официално трима министри от СДС, плюс още двама техни хора. СДС веднага ги отлъчи от стадото.

ДПС още три пъти са били в управляваща коалиция. Първо с НДСВ, когато по финансови и икономически показатели това беше най-успешният период в последните 30 години, продължен с тройната коалиция.

Неуспешен беше опитът за стабилно правителство през 2013 г., без тогавашния победител в изборите Борисов. Той водеше с малко, но БСП и ДПС решиха да го отстранят с кабинета на Орешарски, който изкара малко над една година.

Сега целта е същата – експертен кабинет, който да изкара година. След местните избори картината ще е друга. ГЕРБ ще отстъпи в много градове, хватката на Борисов ще се отслаби, и занапред той не може да разчита на победа в избори, защото държи местните власти. Той и сега не е реален победител, защото гласовете против ГЕРБ са два пъти повече от неговите, но са разпръснати в няколко партии. Волно или неволно политическото пространство се раздробява на много партии, което е добре за Борисов. Той лесно ги купува и превръща в патерици.

В сегашния кабинет не трябва да има партийни министри, което е особено трудно. Предложението на Борисов да гласуват да остане служебния кабинет изглеждаше странно и лекомислено, но може да се окаже спасителен изход. Просто ще сменят някои министри като финансовата и енергийния, които са недоразумения, и могат да осигурят поне година правителство без избори.

Всичко това са възможности, които дали ще се реализират, предстои да видим. Но греши, който си мисли, че има някакви договорки вече, партиите са се разбрали и т. н. Нищо не е ясно и на тях самите.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.