Иван Гешев си пали пура на заседание на ВСС, демонстрира мутренски навици

Главният прокурор Иван Гешев си пали пура в кабинета си, на заседание на ВСС във видеовръзка. Тази демонстрация е излъчена и в новините на някои телевизии. Снимка: от екрана на Би Ти Ви

Главният прокурор Иван Гешев беше показан в новините по телевизията как си пали пура в кабинета си. Това става по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) във видеовръзка, в работно време. Законът за здравето (чл. 56 (2) забранява тютюнопушенето на работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. Тоест, в който и кабинет в Съдебната палата да е бил Гешев, той демонстративно наруши закона. Той демонстрира, че за него няма закон, той е над него.

Това става пред свидетели всичките членове на ВСС, всичките юристи и защитници на закона. Никой не му прави забележка. Излъчено и в новините на телевизиите (виж тук в Би Ти Ви, централната емисия на 18.05.2023, след 4-та минута).

Такова демонстративно нарушение от върховен защитник на закона е буквално разбива правовия ред в държавата. И не трябва да остава без санкции. Глобата най-малко. Към искането за оставка на Гешев трябва да се добави и тази демонстрация, която уронва престижа на съдебната власт.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.