Неочаквано голяма победа на „Нова демокрация“ в Гърция, но ще има нови избори

Разпределение на местата в гръцкия парламент на изборите през май 2023 г., сравнено с изборите от 2019 г. Данните са при преброени 97,5% от гласовете. Графика: Би Би Си по данни на гръцкото вътрешно министерство

 

Досегашният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис печели убедително парламентарните избори, като обяви голямата победа на партията си за „политическо земетресение“. Неговата дясноцентристка партия „Нова демокрация“ получава почти 41% от гласовете, което е с пет места по-малко от мнозинство.

Неговият лявоцентристки съперник Алексис Ципрас го поздрави, като партията му СИРИЗА се очертава със слаб резултат от 20%.

„Хората искаха да изберат Гърция, управлявана от правителство на мнозинството и от „Нова демокрация“ без помощта на други“, каза Мицотакис в победната си реч.

Часове по-рано привържениците на партията в Атина ликуваха, тъй като екзитполът показа неочаквано голяма победа на „Нова демокрация“. С излизането на резултатите стана ясно, че предизборните проучвания са подценили разликата от 20 пункта между двете основни партии.

След преброени 97,5% от гласовете, става ясно, че партията на Мицотакис ще спечели 146 места в парламента, пет места по-малко от необходимите 151 за мнозинство. Картата за гласуване показва, че всички избирателни райони в Гърция, с изключение на един, са оцветени в синьо за „Нова демокрация“.

Изказванията на министър-председателя бяха възприети като индикация, че той няма да се стреми да подели властта с друга партия, а ще отиде на нови избори в края на юни, когато партията победител ще получи 50 места бонус в парламента, след поправка в избирателния закон. Според по-предишния избирателен закон в Гърция победителят получаваше 50 депутатски места бонус в парламента. Това беше отменено от предишните управляващи от СИРИЗА, после възстановено от „Нова демокрация“. Но правилото влиза в сила не на първите, а на вторите избори след приемането на поправката.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще даде мандат на Мицотакис да сформира коалиция, но вече е ясно, че той ще откаже.

Резултатът е огромен провал за лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, който определи представянето на партията си като „изключително негативно“. Той дойде на власт през 2015 г., като водеше кампания срещу строгите икономии, предвидени в международните спасителни програми, но в крайна сметка се съгласи с исканията на кредиторите.

Дясноцентристката партия „Нова демокрация“ управлява Гърция през последните четири години и може да се похвали, че растежът на страната през миналата година е бил близо 6%.

Мицотакис заяви пред народа, че само на него може да се вярва, че ще насочи гръцката икономика напред и ще затвърди растежа. Изглежда, че гърците са реагирали положително – повече от очакваното.

Преди четири години спечелването на 41% от гласовете щеше да е достатъчно, за да се осигури мнозинство в 300-местния гръцки парламент. Сега са необходими повече от 45%, тъй като спечелилата партия не получава бонус от 50 места в парламента, което прави повторното гласуване по-вероятно.

Мицотакис гледа към допълнителните 50 места, които ще му се полагат, ако спечели следващите избори. Категоричното мнозинство ще му осигури четири години на власт с кабинет по негов избор.

Ако той се стреми към коалиционни преговори, социалистическият съперник на СИРИЗА – ПАСОК – би бил потенциален партньор, тъй като е един от големите победители на изборите с 11,5 % от гласовете. Но това ще се окаже трудно, тъй като лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис беше обект на скандално подслушване миналата година. Това доведе до оставките на племенника на Мицотакис, който работеше като началник на кабинета на министър-председателя, както и на ръководителя на гръцкото разузнаване.

Андрулакис смята, че министър-председателят е знаел, че той е един от десетките хора, които са били обект на незаконно шпиониране.

Мицотакис произхожда от една от най-влиятелните политически династии в Гърция. Неговият баща Константинос Мицотакис е бил министър-председател в началото на 90-те години на миналия век; сестра му Дора Бакоянис е била министър на външните работи, а синът ѝ Костас Бакоянис е настоящият кмет на Атина.

Железопътната катастрофа през февруари, която засенчи предизборната кампания, в крайна сметка не изигра забележима роля за резултата. При катастрофата загинаха 57 души, много от които студенти. Опозиционните партии изтъкнаха трагедията като симптом за неработеща държава, която е била съкратена до основи след години на икономическа криза и недостатъчни инвестиции.

Гърците имат право да гласуват от 17-годишна възраст и първоначалният анализ на гласуването, направен от гръцката телевизия, показа, че 31,5 % от избирателите на възраст 17-24 години са подкрепили „Нова демокрация“, което е с почти три пункта повече от СИРИЗА. Пред Би Би Си гласувалите за първи път Хризанти и Вагелис, и двамата на 18 години, казват, че са гласували за СИРИЗА, защото тяхното поколение е искало „нещо ново, нещо различно“.

Освен ПАСОК, комунистическата партия ККЕ също увеличи своя дял от гласовете и ще има 26 места в парламента, в сравнение с предишните избори, когато имаше 15.

Но бившият финансов министър на СИРИЗА Янис Варуфакис и неговата партия МеРА25 не успяха да минат бариерата и да се класират за парламента. На предишните избори той имаше 9 депутатски места.

Националистическата партия „Гръцко решение“ получава 16 места, в сравнение с 10 места на предишните избори.

– –
По BBC, с малки допълнения.

Мнения & КоСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.