„Изтощете ги“: Защо Украйна се бори за всеки метър от Бахмут въпреки високата цена?

Президентът Зеленски връчва на Конгреса на САЩ украинско знаме от Бахмут. Снимка: видеокадър

Продължаващата девет месеца битка за Бахмут разруши 400-годишния източноукраински град и взе десетки хиляди жертви при взаимно опустошителната демонстрация на стратегия на Украйна за изтощаване на руската армия.

Стелещата се мъгла над бойното поле не позволява да се потвърди каква всъщност е ситуацията след вчерашната битка – най-продължителната от началото на руската инвазия. Руското министерство на отбраната съобщи, че частната руска наемническа групировка „Вагнер“, подкрепена от руски войски, е превзела града. В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски каза, че Бахмут не е напълно превзет от руските сили.

Какъвто и всъщност да е резултатът от последната битка, истината е, че този малък град отдавна има по-скоро символично, отколкото стратегическо значение за двете враждуващи страни. За Украйна успехът ѝ се измерва в способността ѝ да удържи руснаците в ъгъла. Целта ѝ е да накара руските войски да изчерпят ресурсите си и да сломи духа им в малкия, но стратегически 1500-километров участък от фронтовата линия, докато всъщност се подготвя за голяма контраофанзива в продължаващата вече 15 месеца война.

„Въпреки че сега контролираме малка част от Бахмут, защитата му все още е от изключително значение“, заяви командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски. „Това ни дава възможност да нахлуем в града в случай, че има промяна в ситуацията. И това със сигурност ще стане“, добави той.

Разположен на 55 км северно от контролираната от Русия столица на Донецка област, Бахмут е важен индустриален център, богат на солни и гипсови мини, с население, наброяващо близо 80 000 души преди войната, в страна с повече от 43-милионно население.

Градът, наречен Артьомовск след Болшевишката революция, когато Украйна е била част от Съветския съюз, е известен с пенливото си вино, произвеждано в подземни пещери, както и с широките си, засадени с дървета, булеварди, зелени паркове и величествен център с впечатляващи имения, датиращи от 19 в., като всичко това сега е превърнато в димяща пустош.

През последните месеци самият център на града стана обект на ожесточени боеве между украинци и руснаци, като украинските главнокомандващи допуснаха повече от 90% от него да попадне в ръцете на Москва. Въпреки това обаче украинските сили отбелязват значителен напредък край стратегически пътища в покрайнините на града, нанасяйки удар по руските северни и южни флангове и напредвайки към града с цел обграждането му и блокирането на наемниците на „Вагнер“ в него.

„Врагът не успя да обгради Бахмут. Те изгубиха контрола над хълмисти части около града, а постепенното напредване на нашите войски в покрайнините на града сериозно усложнява положението на врага“, каза украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр. „Градът е полуобкръжен от нашите войски, което ни дава възможност да разгромим противника“, добави Маляр.

Според украинското главно командване продължилата с месеци съпротива си е заслужавала, защото е довела до ограничаване на руските способности в други райони, улеснявайки по този начин напредъка на Украйна.

„Идеята е да ги изтощим, след което да ги нападнем“, каза командващият специалните части, биещи се в Бахмут, полковник Евген Межевикин.

Русия е изпратила подкрепление в Бахмут на оределите си редици по северните и южните флангове с цел осуетяването на бъдещи пробиви по фронтовата линия от страна на Украйна, според представители на украинските власти и външни наблюдатели. Руският президент Владимир Путин отчаяно се нуждае от победа в Бахмут, където са съсредоточени усилията на руските военни части, сочат анализатори, особено, след като руската офанзива през зимата не постигна превземането на други градове и села по фронтовата линия.

Според някои анализатори дори тактическите победи на Украйна в покрайнините на Бахмут може да се окажат от много по-голямо значение, отколкото изглежда.

„Сякаш украинците току-що се възползваха от факта, че всъщност руските редици са отслабени“, каза професорът по стратегически науки в университета „Сейнт Андрюс“ Филипс О’Брайън. „Руската армия е понесла толкова големи загуби и е толкова изтощена около Бахмут, че… не може да напредва повече“.

Допреди месец украинските сили в покрайнините на Бахмут и в самия град бяха обект на непрестанни артилерийски атаки. В един момент обаче украинските сили, разположени южно от града видяха възможност за пробив, след като разузнавателни дронове показаха, че руските войски по южния фланг са преминали в отбранителна позиция, каза полковник Межевикин.

След ожесточени боеве, продължили със седмици, украинскитe части отбелязаха първия си напредък в покрайнините на Бахмут, откакто руснаците нахлуха в него преди девет месеца. Като цяло украинците са си върнали 20 квадратни километра от територията на града, каза Маляр в интервю миналата седмица. Оттогава с почти всеки изминал ден украинските войски са успели отново да установят контрол върху още стотици метри, според говорителя на украинското източно оперативно командване Сергий Черевати.

„Преди ние само се защитавахме и не позволявахме на Русия да напредне навътре в територията ни. Това, което се случва в момента, е първият ни напредък (откакто започна битката)“, каза Маляр.

Победа в Бахмут не означава непременно, че Русия се доближава до превземането на Донецка област, за която Путин твърди, че е целта на войната, а по-скоро, че ще се отвори врата към по-опустошителни битки в посока Славянск и Константиновка, разположена на 20 км от Бахмут, каза руският анализатор от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната Катерина Степаненко.

На сателитни снимки, публикувани тази седмица, се вижда как инфраструктура, жилищни блокове и емблематични сгради са превърнати в развалини.

През последната седмица, дни преди Русия да обяви, че градът е паднал в нейни ръце, украинските сили успяха да запазят само няколко сгради на фона на постоянен руски обстрел. Превъзхождани от руснаците по численост и въоръжение, украинските войници разказват за кошмарни дни.

Надмощието на руските артилерийски части и постоянно прииждащите вълни от военни наемници правят вероятността от пропукване на защитата все по-осезаема.

„Това, което прави мисията ни да отстояваме позициите си в Бахмут изключително важна, е отклоняването на вниманието на значителна част от вражеските сили“, каза командирът на специално подразделение на доброволчески батальон Тарас Деяк. „Плащаме висока цена за това“, добави той.

Северните и южните флангове, които Украйна си е възвърнала, се намират в близост до две магистрали, свързващи Бахмут с разположения на 10 км от него град Часов Яр и превърнали се в ключов логистичен маршрут за доставки, известен още като „път на живота“.

Украинските сили, минаващи по този път, често биват обстрелвани от руснаците, стратегически разположени в близките хълмисти райони. В резултат на това бронирани автомобили и пикапи, отиващи в града да попълнят запасите на украинските войски, често биват унищожени.

Сега обаче с установяване на контрол над хълмистите райони украинските сили могат да си поемат малко дъх.

„Това ще ни помогне да проектираме нови логистични вериги за доставка на боеприпаси и за евакуация на ранените войници или за прибиране на телата на загиналите момчета“, каза Деяк в четвъртък от вътрешността на града, два дни преди Русия да заяви, че контролира града. „Сега е по-лесно да се осъществяват доставки, да се извършва ротация на войските и евакуация“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.