Риши Сунак: Украйна ще получава подкрепата на Запада „за години напред“

Риши Сунак. Снимка: от тв екрана

Украйна ще получава подкрепата на Запада „за години напред“, каза британският премиер Риши Сунак, като предупреди руския президент Владимир Путин, че стратегията му на изчакване „няма да проработи“, предадоха Пи Ей мидия и ДПА.

Британският премиер каза, че една от „погрешните сметки“ на руския президент е било да мисли, че инвазията му в Украйна ще раздели съюзниците.

По време на сесията с въпроси и отговори на Лондонската конференция за отбрана в Буш Хаус (сградата, в която от 1941 г. до 2012 г. се помещава Световната служба на Би Би Си – BBC World Service – бел. ред.) Сунак също така заяви, че в Г-7 има „последователност“ в подхода към Пекин.

Възходът на Китай представлява „предизвикателството на епохата“ за Запада, каза той, но заяви, че отговорът не трябва да бъде протекционизъм, а е необходимо да се работи с Пекин по редица въпроси.

„Това е държава, която има и средствата, и намеренията да преобрази световния ред“, допълни министър-председателят.

„Поведението ѝ е все по-авторитарно по отношение на вътрешните работи и все по-агресивен по отношение на външните и в този смисъл ние наистина трябва да вземем мерки, за да се защитим“, каза той.

По отношение на Украйна Сунак заяви, че е ясно, че Г-7 е „единна“ по отношение на това да продължи да подкрепя разкъсваната от война страна срещу руската агресия.

Обединеното кралство води преговори със съюзниците си за споразумения за сигурност в дългосрочен план в Украйна, каза Сунак.

„Ясното заявяване на Русия, че тази подкрепа ще идва в Украйна години наред“ ще даде на Москва послание, че нейната „стратегия на изчакване няма да проработи“, добави той.

Сунак заяви, че една от големите грешки, които Путин е направил, е, че вместо да разедини съюзниците, той ги е сплотил.

„Разходите за отбрана се увеличават навсякъде, включително в Обединеното кралство“, каза той и добави, че това е „добре за европейската сигурност“.

Според министър-председателя Украйна е имала „всички шансове за успех“ в пролетната си контраофанзива с помощта на ресурсите и способностите, предоставени от Обединеното кралство и съюзниците.

През уикенда Сунак беше на срещата на върха на Г-7 в Япония, където украинският лидер Володимир Зеленски направи обръщение към лидерите, а президентът на САЩ Джо Байдън даде одобрението си западните съюзници да предоставят на Киев своите изтребители Ф-16.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.