Записи, крясъци… Нищо няма там, друг е проблемът с правителството

Кой кого предаде и не станаха ли много търгуваните депутати

Радостин Василев обявява, че напуска групата на ПП-ДБ в парламента и вади записи от заседание на парламентарната група и ръководството на ПП. Снимка: БТА

Записът на Радостин Василев и пресконференцията му, на която искаше да блесне като борец срещу задкулисие и дълбоката държава, оставят неприятно впечатление, но не поради съдържанието на направения от него запис.

Още преди огласяването му, потискащо впечатление остави решението за правителство с мандата на ПП-ДБ, подкрепено от ГЕРБ и ротационен министър-председател. Ама от ГЕРБ имало само един министър – Габриел, ама това е правителство на ПП-ДБ, то е с хоризонт само 18 месеца, да приемат бюджет, да усвоят евросубсидии, да минат местни избори и т. н. – това не може напълно да оправдае колаборация с ГЕРБ. Каквото и да е съгласие с ГЕРБ на практика е изпиране на Борисов и оправдаване на мафиотското му управление. Това е, което потиска в ситуацията, а не „разкритията“ на Радостин Василев.

Как ще се изказва утре някой за корупция и престъпления на Борисов, като на него се крепи правителството? Това е целта – Борисов да си гарантира, че остава политикът, който дърпа конците. И който оплете и удушава пред очите ни поредната партия алтернатива на ГЕРБ.

ПП-ДБ вече са загубени на следващи избори, нямат шанс да спечелят срещу ГЕРБ, които ги употребиха. Независими дали експериментът с правителство за 18 месеца ще е успешен или не.

Добре изиграният и раздухан от политиците запис е само политическа атракция. В този запис няма нищо толкова скандално и изненадващо.

Репликата за смяната на шефовете на службите с нови лица, които са

„синхронизирани с посолствата“

 

– какво чудно, кандидати за шефове на такива служби се съобщават на съюзниците от НАТО. Още повече в положение на почти световна война. Костадинов може да си кряка колкото иска за национален суверенитет, но тези шефове няма да се съгласуват с Москва, а с Брюксел.

Това, че от Брюксел са обещавали (ако е така наистина) България да влезе в еврозоната с дефицит над 3%, ако направят правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ, е възможно, но какво толкова – ЕС се чуди какво да ни прави, с пет пъти избори за две години, с нарастващо руско влияние в България. Но който у нас си иска Русия и Путин, смята това за национално предателство. И без друго някои партии искат референдум за отказ от еврото и за излизане от Европейския съюз.

В записа се чува съобщение, че по предложение на Христо Иванов е постигнато съгласие с ГЕРБ при искане на имунитет да се прилага механизмът на Европейския парламент – да се състави комисия, която да разгледа доказателствата. Разбира се, че ГЕРБ са особено чувствителни по темата – трябва да се усложни свалянето на имунитет, защото техният лидер е застрашен да го дадат на прокуратурата с обикновено мнозинство. Но не е скандално да се приеме механизмът на Европейския парламент за сваляне на имунитет. При такъв главен прокурор като сегашния, който рекетира и прави политически акции, е по-добре с европейски механизъм. Какво ще стане, ако утре Гешев поиска имунитета на Борисов с недостатъчно доказателства (както обикновено се случва с неговите дела) и съдът отхвърли обвиненията? Само ще го направи жертва-герой, необосновано тормозен и т. н.

Това са „скандалните“ моменти в записа. Или по-скоро се

опитват да ги представят като скандални

Никой не е правил нещо тайно, поканили са Радостин Василев да участва в заседание на ръководството на ПП онлайн. И той решил да ги запише, да се направи политическо шоу – аз какъв съм борец със задкулисието, и тия клекнаха на ГЕРБ. Клекнаха, да. Само че няма как да заобичаме такива депутати номади като Василев. След като почна с ИТН, мина през ПП, сега му остава да се събере с „Възраждане“, които най-пламенно реагираха на неговия запис.

Приказките на Борисов, че нерегламентиран запис е без значение, са опит да се оправдае самият той, записван да казва уличаващи и скандални неща – че той е избрал главния прокурор, че прави уговорки с прокурори, търгува с влияние, че поръчва на институции да мачкат, нарежда да се спре проверка и др. подсъдни неща. Такива записи излязоха няколко пъти, затова Борисов иска да ги омаловажи, по повод сегашния запис на Василев. Но така той негласно прави аналогия на сегашния запис с компрометиращите негови разговори. Така му придава някакво компрометиращо значение, без да има нищо подсъдно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.