Балотаж в Турция: Какво предлага Кълъчдароглу? Какво предлага Ердоган?

Ердоган срещу Калъчдароглу

На 28 май предстои вторият тур от президентските избори в Турция. На първия тур по-малко от процент не достигна на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, за да спечели. Разликата между него и кандидата на опозиционния Национален алианс за президент Кемал Кълъчдароглу бе около 5 процента.

Преди първия тур на изборите социологическите агенции даваха различни прогнози за изхода от гласуването. Според данните на много от тях имаше вероятност лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу да спечели. Резултатите от гласуването обаче показаха друго. В момента според данните на повечето социологически агенции, дори такива близки до опозицията, се очаква президентът Ердоган да спечели втория тур на изборите. Ден и половина преди исторически важния вот обаче все още има време гласоподавателите да променят нагласите си.

Какви са основните предизборни обещания на Кълъчдароглу и какво може да накара повечето избиратели да гласуват за него?

Основното предизборно обещание на Кемал Кълъчдароглу е връщане към парламентарната форма на управление, която бе въведена в Република Турция след основаването й през 1923 г. През 2017 г. президентът Ердоган инициира конституционен референдум, при който 51,41 процента от избирателите гласуваха за преминаване към президентска република. Кълъчдароглу планира да намали правомощията на държавния глава, да увеличи мандата му до седем години без възможност за преизбиране и да въведе забрана за членството му в политическа партия.

Кандидатът за президент на опозицията предлага и намаляване на изборния праг за партиите от сегашните 7 процента на 3 процента.

Кълъчдароглу обещава връщане на контрола върху правителството на Великото национално събрание на Турция. Планира се преструктуриране на министерствата (включително създаване на министерство за борба с бедствията, както и специално ведомство за жените, семейството и децата) и борба с бюрокрацията. Планира се също така да се увеличи броят на жените на ръководни постове.

Лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) планира и извършването на съдебна реформа. Кълъчдароглу също така предвижда, ако бъде избран, да създаде комисия за разследване на корупцията в правителството и да хармонизира изцяло антикорупционното законодателство на Турция със стандартите на Европейския съюз. Той отдава голямо значение на осигуряването на свобода на печата.

Икономиката също заема ключово място в предизборната програма на Кълъчдароглу. Както и действащият президент, кандидатът на опозицията Кълъчдароглу обещава да намали инфлацията значително и да възстанови стабилността в икономиката на страната, както и стабилността на турската лира, да осигури годишен растеж на икономиката от над 5 процента. В рамките на пет години планът на опозиционния кандидат за президент предвижда удвояване на доходите на глава от населението, намаляване на безработицата, създаване на поне пет милиона допълнителни работни места. Планът предвижда годишният износ да се увеличи до 600 млрд. долара.

По отношение на сферата на икономиката предизборните планове на Кълъчдароглу и на президента Ердоган са много сходни.

Кълъчдароглу обаче обещава да осигури независимостта на Турската централна банка (правителството на Реджеп Тайип Ердоган контролира Централната банка).

Кандидатът на Националния алианс за президент обещава спиране на реализацията на проекта Канал Истанбул, който трябва да свърже Мраморно и Черно море, превръщайки се в алтернатива на пролива Босфор. Според много природозащитници Канал Истанбул представлява огромна заплаха за екосистемата.

Във външната политика Кълъчдароглу иска задълбочаване на отношенията със Запада – със САЩ и ЕС. Макар преди политикът да заявяваше, че ще поддържа сътрудничество с Русия и че ще заеме неутрална позиция в руско-украинския конфликт, в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ в началото на месеца заяви, че може да наложи санкции на Русия, ако стане президент. Вчера пък лидерът на НРП каза, че изграждането на газов хъб в турска Тракия ще доведе до увеличаване на енергийната зависимост от Русия.

Какви са основните предизборни обещания на Ердоган и какво може да накара повечето избиратели да гласуват за него?

В програмата си „Правилни стъпки към Века на Турция: Предизборна декларация 2023″ държавният глава изтъква, че под негово ръководство страната ще продължи да укрепва президентската форма на управление (през 2017 г. в страната се проведе референдум, след който парламентарната форма на управление бе заменена с президентска и съответно бяха разширени правомощията на президента).

Турският президент представи през октомври м. г. визията си „Векът на Турция“, съдържаща програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката.

Ердоган също така планира да проведе референдум за приемане на нова конституция, която да отразява „волята на целия турски народ“ и да защитава правата на всички граждани.

Държавният глава обещава да се справи с последиците от унищожителните земетресения на 6 февруари в Югоизточна Турция, при които загинаха над 50 000 души. Огромен брой хора останаха без домове. Президентът обеща в засегнатите окръзи да бъдат построени 650 хиляди нови къщи. Около половината от тях, 319 000, трябва да бъдат завършени в рамките на една година. Ердоган също така твърди, че всички градове ще станат „по-устойчиви“ на природни бедствия.

Икономиката, разбира се, заема важно място в предизборната програма на действащия президент. Той обещава да се справи с високата инфлация и да увеличи благосъстоянието на гражданите, като индексира заплатите над инфлацията. Ердоган се стреми да поддържа растеж от 5,5 процента. Президентът обещава да намали нивото на безработица до 7 процента (през 2022 г. безработицата бе 10,4 на сто), като създаде до 6 милиона нови работни места в рамките на пет години. Властите обещават увеличаване на заетостта на жените в икономиката чрез осигуряване на гъвкаво работно време, допълнителни програми за обучение и др.

Има и планове за увеличаване на износа от 254,2 млрд. долара до поне 400 млрд. долара до 2028 г. (по-специално военния износ от 4,4 млрд. долара до 15 млрд. долара). Ердоган планира да привлече до 90 млн. туристи годишно (44,56 млн. през 2022 г.) и да увеличи приходите от туризъм до 100 млрд. долара годишно (46 млрд. долара през 2022 г.).

Малко преди изборите на 14 май (президентски и парламентарни) Ердоган реализира редица изключително важни проекти за Турция, включително бе открита първата АЕЦ „Аккую“ в Южна Турция, започна добивът на газ от Черно море, на пазара бе пуснат първият електрически автомобил в Турция ТОГГ, на турския флот бе предаден най-големият турски военен кораб и първият в света носител на безпилотни бойни летателни апарати.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.