Москва усети какво е да те бомбардират

Руската ПВО действа срещу дронове над Москва. Снимка: видеокадър


В сутрешна атака в района на Москва и Московска област са участвали около 25 дрона, пише Baza. Според източниците на канала повечето от тях са били свалени от противовъздушната отбрана в Московска област, като някои са се заплели в дървета и жици, докато са летели на свръхниска височина. Според канала Shot става дума за повече от 30 дрона, участвали в атаката.

Най-малко 3 дрона са се блъснали в жилищни сгради, като единият от тях е носил взривни устройства, които не са избухнали.

От службите за спешна помощ съобщават за РИА Новости, че в Москва един дрон е ударил къща на улица „Профсоюзная“ 98, а друг – 24-етажна жилищна сграда на улица „Атласов“ в Нова Москва. На улица „Профсоюзная“ дронът се е врязал в горните етажи на къща, като е разрушил фасадата и остъкляването на сградата и е евакуирал обитателите на три входа. Друг дрон, попаднал на улица “ Атласов“, също е разбил фасадата и остъкляването на горните етажи. Също така един дрон се е врязал в къща 92 сграда 1 на Ленински проспект.

Изявление на кмета на Москва Сергей Собянин относно ситуацията:

„В ранните часове на тази сутрин атака с дрон причини незначителни щети на няколко сгради. Всички служби за спешна помощ на града са на мястото на инцидента. Те изясняват обстоятелствата на случилото се. До момента никой не е пострадал сериозно. Моля, доверявайте се само на официални източници и не разпространявайте непроверена информация.

По думите на Собянин двама души са потърсили медицинска помощ, но никой не е пострадал сериозно:

„Никой не се е нуждаел от хоспитализация, необходимата помощ е оказана на място. На мястото на инцидента все още работят и службите за спешна помощ и няколко екипа на бърза помощ.

Според Mash в Москва се заглушават сигналите на сателитната навигация. Таксиметрови шофьори и водачи се оплакват от неправилно функциониране на GPS. За столичната полиция е обявен план „Тайфун“, което означава събиране на персонала, участващ в реакцията при извънредни ситуации. Министерството на извънредните ситуации в Москва е издало заповед „Събиране“ след атаката с дрон за мобилизиране на целия персонал и внасяне на резервно оборудване.

По данни на Министерството на транспорта е блокирано движението по улица „Удалцов“ от Ленински проспект до улица „Михаил Певцов“ в югозападната част на Москва (един от дроновете се е разбил в къща именно в този квартал).

Каналът Shot в Telegram публикува разкази на очевидци: „Звук като от мотоциклет, две гръмвания, миризма на керосин“

ТАСС съобщава, че обитателите на многоетажна жилищна сграда на улица „Профсоюзная“ в югозападната част на Москва са били евакуирани след атака с дрон:

„Хората бяха незабавно уведомени веднага след инцидента. В момента те се намират в близост до къщата, районът е отцепен. На мястото на инцидента се намират служители на службите за спешна помощ и силите за сигурност. По предварителна информация няма сериозни наранявания.

Алексей Рогозин (син на Дмитрий Рогозин), ръководител на Центъра за развитие на транспортните технологии на АНО, заяви, че за нападението са използвани неизвестни досега безпилотни летателни апарати от самолетен тип с аеродинамична схема „патица“:

„Системата за задвижване е с двигател с вътрешно горене, размах на крилата най-малко 4 метра и теоретичен обхват от 400 до 1000 км. Цената може да се определи на 30-200 хил. долара за всеки такъв апарат“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.