За цялата бъркотия е виновен Борисов, който изтърбуши държавата

Президентът Радев и бившият премиер Борисов влязоха в един отбор по много въпроси. Снимки: БГнес

За сегашното положение и петкратните избори е виновен Борисов, който изтърбуши държавата с мафиотските си схеми, зад които се крие корупция и рекет с механизмите на  властта. И заедно с това създава непрекъснато политическа нетърпимост с агресивна демагогия и лъжи.

Сега много хора са объркани. Никога в социалните мрежи не е имало такъв смут какво става и кой крив, кой прав. Всеки нещо коментира, чул недочул някоя реплика от оня запис, пише, възмущава се на тези или на онези.

В крайна сметка – да има ли правителство на ПП-ДБ с ГЕРБ или избори? Или правителство ГЕРБ-ДПС-БСП-ИТН. Няма други варианти.

И в ПП са гласували в ръководството си за правителство с ГЕРБ с 25 на 24 гласа.

И в БСП са за „експертно“ с мандата на ГЕРБ, но се обявиха против партиен премиер – Габриел.

ИТН се премятаха от „изчегъртване“ и „токсичната партия ГЕРБ“ до готови на правителство с Габриел и да имат министри, уж експертно.

Много институции са в джоба на Борисов, много медии. За тия две години изборите минаха с манипулации и мръсни кампании, в които борисовите медии и мафиотите-ченгета са специалисти.

За толкова години много ресурс е събрал Борисов, може да си купува цели партии, какво остава за отделен политик. Накара и президента да играе с него.

Той е за съд, има достатъчно афери. Само че е силно съмнително този бутафорен главен прокурор да успее да докаже нещо за него пред съд. А за да сменят Гешев, вероятно ще чакат Конституционен съд, защото той го сезира за членовете на ВСС. Ще избират нови членове на ВСС от парламента, защото им е изтекъл мандатът миналата година и парламентът не е избрал нови. Това трябва да стане с квалифицирано мнозинство – направо чудно как ще стане.

И с последните поправки в Закона за съдебната власт до три месеца и съдии и прокурори трябва да изберат нови членове във ВСС. Тоест направиха така, че Гешев да остане засега. И какво става?

Какво става ли?

С риск пишещият тези редове да досади с повтаряне – политическата криза у нас се казва Бойко Борисов. Той я създаде, той я задълбочи, накрая се опита да я замаже като отстрани своя избраник Гешев. Който обаче се запъна и сега му иска имунитета. Гешев също е за съд.

Кризата се усложнява и с искането за имунитета на Борисов, точно като партиите преговарят за правителство. Никой не знае как ще излезем от нея.

Но срещу Борисов по Барселонагейт трудно ще излезе нещо да го осъдят, там само неговите авери, които са наливали парите, могат да го отнесат, освен ако не се разприказват.

Може поне за още три неща да разследват и обвинят Борисов. Кой ще направи това? Нов главен прокурор не се задава, те още не могат този да освободят.

ДПС яростно се запъва да се направи правителство с втори мандат и плаши с бунтове като 1997 г., ПП били фашизъм, казва Карадайъ от трибуната в парламента. Няма чак такъв конфликт и енергия в обществото, да станат бунтове като 1997 г. Но кризата освен политическа, правителствена, отива и към конституционна.

Президентът и правителството му се заиграват като политическа партия и надскачат правомощията си, направо поискаха да провалят втория мандат и занапред обещават да усложняват кризата.

Кой ще му свали имунитета на Борисов сега?

За ПП-ДБ, които са единствената засега алтернатива на ГЕРБ, остава да избират дали да останат в опозиция (печеливша позиция). И да гласуват за сваляне на имунитета на Борисов. И да се види как ДПС, Слави Трифонов и БСП ще пазят Борисов. Или да пазят имунитета на Борисов, защото Гешев ще поиска имунитетите и на Кирил Петков и  Асен Василев, и на кой знае кого още.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.