„Осемте джуджета“ отвътре: Интервю с Любена Павлова. ВТОРА ЧАСТ

02.06.2023

Как работят мрежите на влияние в съдебната система? Кои са основните “контрагенти” на издирвания бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото? Доколко високо стига неговата мрежа на влияние?

Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател на сдружение “План Б” и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан “Еврото”, адвокат и бивш шеф на столичното следствие. Тя е и едно от основните лица в разследването за “Осемте джуджета”, която АКФ публикува в няколко части преди три години.

Нейната мотивация да говори, три години по-късно, е защото се чувства директно заплашена от човек с огромно влияние в съдебната система и с помощници на най-високо ниво в нея. Отговорите, макар и непълни, дават важна информация за мрежа на влияние на високо ниво в съдебната система. Заедно с публикуваните преди три години части на разследването, въпросът вече не е дали съществува такава мрежа на влияние, а кой влиза в нея и докъде се простира.

Най-важните акценти:

“Осмият стълб”. Следователи, прокурори, съдии и полицаи на месечна заплата при “Осемте джуджета”. “Единственият ресторант, в който отиваш да получаваш пари, а не да даваш.”
Основните остриета. Любена Павлова посочва отново двама основни магистрати като “контрагенти” на Петьо Петров – Борислав Сарафов, Заместник на главния прокурор – Директор на Национална следствена служба и Емилия Русинова, заместник-апелативен прокурор на София.
И членове на Висшия съдебен съвет в кухнята на “Осемте джуджета”. Имената – “когато му дойде времето”.

За съседа на Петьо Петров на “Панорамен път” в квартал Бояна и негов бивш колега – Делян Пеевски.

И още за имотите на висши магистрати в луксозни затворени комплекси извън София.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.