Репресии заради детска рисунка и защо путинистите у нас не искат такива новини

Рисунката на 13-годишната Маша, заради която е арестуван баща й. Снимка: Би Би Си

На 1 юни, по повод деня на детето, споделихме в страницата на e-vestnik във Фейсбук антивоенната рисунка на 13-годишната Маша от руския град Ефремов, заради която от училище се обаждат в полицията и в крайна сметка арестуват и осъждат баща ѝ.
Имаше гневни реакции на читатели – „Стига сте публикували глупости“, „Простотията ви край няма“, „Пропаганда“ и т.н.
Случаят не е първият повод за размисъл защо българските путинисти така реагират. Те или отричат новината като пропагандна измислица, или просто не желаят да виждат и четат такива новини. Защото случката показва, че режимът в Русия наподобява фашизъм, в какъвто путиновите власти обвиняват Украйна и цяла Европа.

Но ето как се развива историята на тази рисунка, заради която бащата на момичето е арестуван и осъден на две години в „поправителна институция“ и избягал в чужбина.
През последната година руснаците, които се противопоставят на нахлуването на страната им в Украйна, се сблъскват с поредица от закони за военна цензура, според които при повторно нарушение рискуват да получат високи глоби или затвор.

В училище № 9 в руския град Ефремов, на 300 км южно от Москва, дали инструкции на учениците: нарисувайте подкрепата си за руската армия, която се сражава в Украйна. Но 13-годишната Маша Москальова не изпълнява нарежданията на учителя. На рисунката ѝ са изобразени руски ракети, насочени към майка и дете, застанали до знаме с надпис „Слава на Украйна“. Училищни служители се скарали на бащата Алексей Москальов и алармирали местните полицейски следователи, както и Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Реакциите на тази рисунка водят до смразяващ студ в цялата страна. Много от несъгласните с войната руснаци са напуснали страната. Безброй други са замълчали.

Но такива като Маша и баща ѝ, Алексей Москальов, имат по-тежка съдба. Той е в неизвестност, след като избяга от домашен арест само няколко часа преди да бъде осъден на две години затвор. Какво се случва?

Москальов е имал проблеми с руските власти от почти година по-рано. На 30 декември, когато руснаците се готвят да отбележат Нова година, в апартамента му нахлува взвод от полицаи, пожарникари и следователи от ФСБ, въоръжени с инструменти – за да разбият вратата – и със заповед за обиск.

Докато служителите претърсват апартамента, Москальов е задържан, а Маша е отведена в държавна институция.

По данни на руската правозащитна организация ОВД-инфо, която събира информация за арестувани и за нарушени права, по време на разпита Москальов е бил разпитван за източниците на парите, намерени в апартамента му, за съдържанието на компютъра му.

13-годишната Маша и нейната рисунка. Снимка: DW

Според руското правно издание Lawyer Street, и за два магнита за хладилник с надпис „Слава на Украйна“.

Бил бит в ареста, като главата му е била удряна в стената и пода, а след това е бил принуден да слуша руския национален химн в продължение на два часа и половина с пълна сила. Разпитът приключил, когато му станало лошо и се наложило да му бъде оказана медицинска помощ.

Арестуван е в началото на януари, както се твърди, след като е избягал от дома си в друг град на около 100 км. След това отново през март, когато му е повдигнато официално обвинение в многократно дискредитиране на руските въоръжени сили – по-сериозно обвинение, което е свързано със затвор.

Москальов е задържан под домашен арест, а Маша е държана в държавен дом за сираци, след като местната комисия по въпросите на малолетните и непълнолетните е завела дело за ограничаване на родителските права на баща ѝ.

Случаят уплаши мнозина и възмути други.

Иван Жданов, активист за борба с корупцията, започва кампания за писане на писма, като призова хората да се свържат с Маша в сиропиталището, където е държана, за да ѝ напомнят, че баща ѝ липсва и че десетки хиляди хора искат тя да бъде върната у дома.

Свързаната с Маша петиция, призоваваща властите да я освободят, е събрала близо 144 000 подписа.

В края на март Москальов е признат за виновен по обвиненията в престъпление. Той трябвало да се яви в съда, за да му прочетат присъдата и да бъде задържан под стража. Но в 8 ч. сутринта, когато служителите пристигнали в апартамента му, за да го транспортират до съда, Москальов не бил там.

Федералната съдебна служба на Русия съобщи на медиите, че електронната гривна, която е трябвало да носи, е показала, че той е напуснал апартамента си в 4:41 ч.  По-късно Москальов е задържан в Минск и върнат в Русия, където е вкаран в затвора.

Една от заплахите към e-vestnik.

Дъщерята Маша Москальова остава в сиропиталище в очакване на съдебно заседание на 6 април, на което ще се реши дали тя трябва да остане под грижите на държавата, или може да се намери член на семейството, който е готов да се грижи за нея.

Защо тази история предизвиква гняв у привърженици на Русия у нас? Та те би трябвало да са загрижени какви неща стават в Русия. Вместо това искат да спират такива новини. Тревожно е, че у нас има хора, които защитават методи на режима в Русия, които не се различават от фашистки.

Привърженици на „Възраждане“ непрекъснато се заканват на e-vestnik в коментари или в съобщения в месинджър. Към това трябва да се добави, че според общоевропейско изследване, 32% от българите подкрепят Русия и Путин в тази война. Това е най-много от жителите на всички бивши социалистически страни и бивши републики на СССР като балтийските.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.