Възмущение в Израел от посланичката на България, заради конференция по история на Холокоста с българско участие

Менахем Розензафт говори на конференцията. Снимка: ЕТА

Посланичката на България в Израел не присъства на конференция за българската история на Холокоста миналата седмица. Според организаторите това е ход, който показва опитите на нейното правителство да избели тази история.

Говорител на посолството каза пред Еврейската телеграфна агенция, че посланик Румяна Бъчварова е получила „покана в последния момент да приветства конференцията“ и „реши, че е добре разговорите и дискусиите да останат на експертно историческо ниво, без политическо присъствие или участие в тях.“

Яд Вашем е домакин на тридневното събитие, озаглавено „Преследване и сътрудничество, спасяване и оцеляване: Нови перспективи за България и Холокоста 80 години по-късно“. То се състоя в Университета Бар-Илан и Кинотеката на Тел Авив от 22 до 24 май и Кинотеката на Тел Авив от 22 до 24 май. (Бел. ред. – Наред с авторитетни американски и израелски историци в конференцията взеха участие и българските историци Румен Аврамов, Здравка Кръстева, писателката Леа Коен.)

„Вярваме, че в бъдеще разговорите и дискусиите между българските и израелските историци ще продължат – пише говорителят – и ще допринесат за обективното и всестранно изясняване на историческите събития.“

Тази година се навършват 80 години от известните протести в България, които осуетиха депортирането на еврейското население. Но уважавани историци твърдят, че цар Борис III е предал на нацистките лагери над 11 000 други евреи от окупираната от България зона в днешна Северна Македония. Това е история, с която България не иска да се сблъска“, казват критиците.

„Ужасната неподправена истина, че българското правителство на цар Борис III – а не нацистка Германия – е събрало 11 343 евреи от Македония, Тракия и Пирот и съзнателно ги е изпратило да бъдат убити в Треблинка, е „историческо събитие“, което не изисква „разяснение“, изчерпателно или друго“, казва пред ЕТА историкът и адвокат Менахем Розензафт, който изнесе основен доклад на събитието.

„Като отказа дори да поздрави участниците в конференцията, посланик Бъчварова, може би действаща по заповед, изглежда възнамерява да продължи потулването на тези исторически факти от страна на нейното правителство, като упорито отказва да признае, че на съвестта на България лежи отговорност за кръвта на тези 11 343 евреи“.

Организаторът на събитието и кинорежисьор Джаки Комфорти, автор на книгата „Откраднатият разказ за българските евреи и Холокоста“ (2021 г.) и режисьор на филм за това как България е попречила на Хитлер, заяви пред ЕТА, че подходът на Бъчварова към историята е „пропаганден“. Той добави, че в българските „неонацистки кръгове“ често може да се прочете, че „евреите не са благодарни, че са били спасени“.

Комфорти каза, че преди това Бъчварова е била поканена да изложи мнение за публиката на свой филм за тази история, докато той е бил в процес на създаване. „Тя заяви, че няма да дойде, защото това е антибългарско събитие“, сподели Комфорти. „Българските официални лица се опитаха да използват тази история“ за спасяването на евреите „и превишиха хуманитарния си кредит“, каза той.

Джаки Видал, председател на базирания в Яфа Дом на българското еврейско наследство, заяви, че той е изпратил поканата до посланика. „Не получих отговор и не знам каква е причината“, каза той, като добави, че е разбрал, че тя присъства на церемония за почитане на паметта на Димитър Пешев, „един от най-големите спасители на българските евреи“. Пешев беше прогермански политик, който въпреки това се намеси, за да попречи на цар Борис да депортира своите евреи през 1943 г.

„България наистина има много похвална заслуга по отношение на Холокоста“, смята адвокат Розензафт. „Факт е, че 48 000 евреи от България не са били депортирани в лагерите на смъртта и затова са оцелели. Факт е също, че този процес не е ръководен от цар Борис.” Спасяването е, каза той, инициирано от българските православни църковни епископи, Софийския митрополит Стефан и Пловдивския митрополит Кирил – и двамата бяха признати посмъртно заедно с Пешев от Яд Вашем, израелският орган за история на Холокоста и мемориали.

През март, според онлайн изданието Balkan Insight, българската журналистка Еми Барух изпрати отворено писмо до българския президент Румен Радев, в което каза, че се опасява, че годишнината от спасяването на българските евреи може да бъде „използвана за политически цели“.

„Известни са имената на всичките 11 343 души, качени в пломбирани вагони и депортирани в Треблинка от българската полиция и армия. Известно е и отношението на българските войници и офицери към тях от името на държавата и под българското знаме. Документирана е удивителната жестокост в последните дни от живота им. Безразличието към трагедията на онези, чиито последни мигове живот са преминали под контрола на Българската армия и полиция, показва особен морален фалит“, пише тя.

От Джерузалем пост

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.