Украйна: Дори престъпниците се чувстват патриоти

Демонстранти с огромно украинско знаме преминават през улица в Одеса на 20 февруари 2022 г. Снимка: АП/БТА

Войната прекъсна връзката между украинската и руската мафия

В кафене в украинския пристанищен град Одеса местен контрабандист пуши, докато обяснява как войната е разрушила отдавна установените връзки между подземния свят на Русия и Украйна.

„Огромното мнозинство от украинските престъпници застанаха на страната на Украйна“, каза 59-годишният Кирим, който говори при условие да му бъде даден този псевдоним.

„Но има и такива, които продължават да си сътрудничат с Русия“, отбеляза той, започвайки разказа си едва след като сервитьорът е донесъл кафетата и се е отдалечил от масата.

Трансграничната мрежа за трафик на наркотици, оръжие и хора, която се разви между Украйна и Русия от руините на Съветския съюз, се смяташе за една от най-силните в света. Тези връзки са разстроени, но продължават да съществуват.

Когато войските на Москва нападнаха Украйна през февруари 2022 г., това доведе до прекъсване на един контрабанден канал, който се простираше на стотици километри на запад към Европа от границата с Русия.

Операциите на организираната престъпност между двете страни – споделящи културни, езикови и исторически връзки – процъфтяват от 90-те години на миналия век насам заедно с огромната корупция.

„Това беше една от най-здравите криминални екосистеми в Европа. Те бяха едно и също“, каза Тюсдей Рейтано, заместник-директор на неправителствената организация „Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност“.

„Патриотични“ престъпници

Войната издигна физически бариери под формата на фронтови битки и контролно-пропускателни пунктове, а също породи и гняв заради огромните разрушения и страдания, които причини руското нахлуване в Украйна.

„Настроенията „ние срещу тях“ са силни в Украйна, така че дори престъпниците се чувстват патриоти“, каза Рейтано.

Кирим определя себе си като патриот и твърди, че е прекъснал всичките си контрабандни връзки с руснаци, като същевременно отбелязва, че някои престъпници са отделили пари за войната или за благотворителни дейности.

Според съобщенията някои от тях също така са се присъединили към сраженията на фронта, но Рейтано отбелязва, че престъпниците могат да използват войната, за да се опитат да се преквалифицират или да спечелят снизхождение от властите в замяна на подкрепа.

Друг представител на подземния свят в Одеса също заяви, че е патриот, който отказва да работи с руснаци.

Въпреки това 40-годишният събирач на дългове Александър, използващ също псевдоним, заяви, че кодексът на престъпниците забранява всякакво сътрудничество с държавата, която той определи като фундаментално корумпирана.

„Не искам да се бия за тях (армията – бел. ред.), но ще се бия за моя град“, добави той, отпивайки от втората си бира от сутринта, скрил поглед зад авиаторски слънчеви очила.

И двамата, които се самоопределиха като сътрудници на подземния свят в Одеса, заявиха, че украинските служби за сигурност са казали на престъпниците да преустановят своята дейност, когато Русия нахлу, и приветстваха предоставянето на информации относно руснаците.

Някои от тях очевидно не са последвали този съвет. Службата за сигурност на Украйна заяви пред Франс прес, че през пролетта на 2022 г. е „неутрализирала“ мощна престъпна група в Одеса, която е сътрудничила на врага и е „тероризирала и сплашвала местните жители“.

„Одеса си е Одеса“

С избухването на войната високопоставени фигури и международни организирани престъпни групи напуснаха Русия и Украйна и се насочиха към Централна Азия, страните от Персийския залив и други страни.

„Знаем, че все още има много сътрудничество между подземния свят на Русия и подземния свят на Украйна извън Украйна“, каза Рейтано.

Европол също така посочи, че има много голяма вероятност гангстерите от двете държави да продължават да работят заедно.

Европейската полицейска служба отбеляза, че никога не съществува един единствен контрабанден маршрут, така че затварянето на един от тях не спира окончателно потока на контрабандата, а международните престъпни групи са разнообразни и гъвкави по същността си.

„Те гледат на печалбите и дори при война продължават престъпния си бизнес и търсят най-добрата възможност“, каза изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол. „В момента не виждаме разцепление между руската и украинската мафия“, добави тя.

Независимо дали с руснаци или не, и въпреки наложените от войната пречки пред рекетьорската им дейност, престъпниците продължават да работят по улиците на пристанищния град. „Въпреки това всичко продължава. Одеса си е Одеса“, каза контрабандистът Кирим, вдигайки леко рамене.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.