Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Танк „Леопард“. Снимка: АП/БТА

Украйна подготви редица нови военни части за дългоочакваната си контраофанзива това лято, докато вече създадените бригади преживяха зимната офанзива на Русия в източната част на страната.

Първата фаза на контраофанзивата започна. Ето какво знаем за новите украински части.

Дванадесет бригади

Съюзниците и партньорите от НАТО помогнаха на Украйна да оборудва и обучи девет нови бронирани бригади за контраофанзивата, потвърди през април генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг.

В разузнавателен документ на САЩ, оповестен в рамките на изтичането на информация в мрежата Дискорд, се казва, че Украйна също така сама е подготвила още три бригади. В документа осем бригади са идентифицирани като 47-ма, 33-та, 21-ва, 32-ра, 37-ма, 118-та, 117-та и 82-ра бригада. Името на деветата не може да бъде разчетено.

Една бригада обикновено има поне 3500-4000 войници, но точният брой не е известен.

До април украинските части са получили повече от 1550 бронирани машини, 230 танка, друго оборудване и огромни количества боеприпаси, каза Столтенберг. След това са последвали още доставки.

В средата на май един руски военен блог отбеляза струпването на украински сили и оборудване в югоизточната Запорожка област и съседната Днепропетровска област, като оцени числеността на киевските войски на 50 000-55 000 души.

Щурмови бойни единици

Според министъра на вътрешните работи Игор Клименко Украйна отделно е създала осем нови щурмови бригади с обща численост 40 000 войници. Подразделенията са създадени в резултат на агресивна кампания за набиране на персонал, която започна в началото на февруари.

Подразделенията имат запомнящи се или добре познати украински имена, сред които „Азов“, „Кара Даг“ (планина в Крим), „Граница от стомана“, „Ураган“, „Спартан“, „Червена Калина“, „Граница“ и „Ярост“.

Членове на едно от подразделенията заявиха пред Ройтерс през април, че искат да участват във фронтови боеве, че са силно мотивирани и искат да „отмъстят“ на Русия.

Кои от тези подразделения се сражават?

През последните две седмици 47-ма, 33-та и 21-ва механизирани бригади са били забелязани в боеве в югоизточната част на страната , откакто започна основната фаза на контранастъплението, твърдят някои западни военни анализатори.

По-голямата част от силите на Украйна все още не са ангажирани.

Анализаторите, които разглеждат снимки на бойното поле, публикувани от Русия, смятат, че 47-ма бригада е загубила част от оборудването си в боевете, включително пехотни машини „Брадли“, макар че според тях снимките може да не дават пълна картина на случилото се.

Валерий Маркус, виден украински полеви командир и един от лидерите на бригадата, заяви в социалните мрежи миналата седмица, че силите му са понесли само малки загуби и че са нанесли тежки поражения на руската страна.

Смята се, че новите бригади съдържат предимно новомобилизирани войници, ръководени от опитни офицери.

По време на сраженията през последните няколко седмици военните анализатори забелязаха и присъствието на по-опитни части като 68-а лека пехотна бригада и 35-а бригада на морската пехота в южната част на страната.

Това би могло да подсказва, че Украйна присъединява батальони или роти от по-опитни части към по-новите сили, които е подготвила, за да увеличи като цяло бойния опит на полето на сраженията, казват военните анализатори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.