Любов и омраза между съименниците в Интернет

Писателката Анджела Шелтън (втората от дясно на ляво) с част от съименничките си. На базата на техните истории Шелтън написа книгата „Да откриеш Анджела Шелтън“. Снимка: в.“ Ню Йорк Таймс“

Сам Блекман, педиатър онколог от Филаделфия, от време на време преглежда и други хора освен пациентите си. Всъщност само тези с името Сам Блекман.

За тези прегледи няма нужда от стетоскоп, а само от едно търсене в Google. Д-р Блекман никога не се е срещал с хората, които нарича Сам 2.0 и Сам 3.0, но въпреки това, когато е видял, че един от тях е сключил брак, е почувствал странно въодушевление.

„Веднага си казах : Оо, Сам Блекман се е оженил, разказва д-р Блекман. Веднага си помислих, че трябва да изпратя картичка или да му купя нещо от Amazon.com.“

Днес телефонните указатели почти не се употребяват, но на тяхно място е пребогатият Интернет, където все по-често любимо хоби става да разглеждаш дейността на хората, които носят твоето име. Блогърите често се разграничават от дигиталните си адаши, които наричат Google близнаци или просто Googlegängers.

Публикуваната този месец книга „Да откриеш Анджела Шелтън“ има подобен сценарий. Там авторката описва как се среща с 40 други Анджела Шелтън. Кери Смит, илюстратор на книгата, е публикувала рисунки на шест от Google близнаците в блога си.

На такава тема има и специални уеб сайтове като SameNameAsMe, а във Facebook има специална група на над 200 човека с името Риц. Има и друга група, която се опитва да запише рекорд на Гинес, събирайки на едно място 1224 души с името Мохамед Хасан.

Колкото и темата за Google близнаците да е популярна, един фундаментален въпрос остава в сянка. Защо хората се чувстват свързани – било роднински или конкурентно – с пълни непознати, само защото споделят едно и също име?

Социалните науки предлагат отговор. Те казват, че хората подсъзнателно са привлечени от индивиди, които по някакъв начин напомнят на тях.

Има специална психологична теория, „ефект на името“, според която хората харесват буквите в собственото си име, особено инициалите, повече отколкото останалите букви от азбуката.

Социалният психолог Брет Пелам и неговите колеги са открили, че за последните шест години в САЩ мъжете с фамилно име Джонсън най-често се женят за жени Джонсън, жени с малко име Вирджиния най-често се местят да живеят във Вирджиния, а хора с фамилия Лейн предпочитат адреси, които включват думата „lane“ ( б.р. от англ. – малка уличка), а не „street“ (б.р. от англ. – улица)

На президентските избори през 2000 г. хората с фамилии, започващи на Б, са били по-склонни да подкрепят Джордж Буш, а тези с фамилии на Г са предпочитали Ал Гор.

„Наричаме този феномен имплицитен егоизъм, казва д-р Пелам, който пише и работи за Gallup. Многократно сме доказвали, че хората харесват неща, места и други хора, които по някакъв начин напомнят тяхното собствено име.“
30-годишният редактор на комикси Джейсън Родригес от Арлигтън признава, че чувства някаква връзка с друг Джейсън Родригес, който е известен каскадьор, работил във филмите „Спайдърмен“ и „Карибски пирати“.

„Той наистина е много добър каскадьор“, казва Родригес с нотка на гордост. Той сравнява себе си и каскадьора, с когото никога не се е срещал, с двамата братя от комедията „Близнаци“, с участието на Дани Де Вито и Арнолд Шварценегер.

„Имаме такава връзка, казва Родригес, който вижда себе си в ролята на Дани Де Вито. И двамата защитаваме смотаняците.“

Тим Конър, който покрай блога си държи връзка с няколко свои съименници. Снимка: тимконър.блогспот.ком

Графичният редактор Тим Конър споделя нещо подобно. Веднъж видял в Интернет снимка на човек с неговото име и веднага написал коментар под нея: „Чувствам се сякаш цял живот съм ви познавал.“

Другият Тим Конър също размишлява върху случилото. „Чувствам се добре, това не е нещо, за което би ме било срам баща ми да научи. А това е рядък случай в моята кариера“, пише Конър в блога си Timconnor.blogspot.com.

Явно чувството за близост между хора с еднакви имена напомня на това между притежателите на една и съща марка кола. Знаем колко клубове има на притежателите на „Мини Купър“, да речем.

„Близостта е един от основните двигатели на поведението на социалните същества“, казва Джереми Белънсън, директор на център за изследване на човешкото поведение към Станфордския университет. „Когато някой е подобен на теб, ти му даваш специални привилегии – предпочиташ да купуваш от него, гласуваш за него и т.н.“

Социалните психолози са открили също, че хората се привързват по-лесно към индивиди, които имат подобни лица на техните или идентични рождени дати. Джеймс Брунинг, професор по психология в Университета в Охайо, казва че специалната връзка между Google близнаците може да е проява на детската мечта за идентичен близнак.

Но има и по-прозаични причини, които могат да стоят зад „родството“ на Google близнаците. В повечето случаи те имат еднакви имена, защото са от един етнос, или от близки фамилии. „Има и доказателства, че родителите дават на децата имена в зависимост от очакванията си към тях, казва д-р Брунинг. Родители, които кръщават сина си Бронко, е много вероятно да му подарят скоро футболна топка. В същото време, ако го бяха кръстили Сесил, щяха да му подарят книга. Това може да е стъписващо, но има връзка между името и идентичността на човека“, казва професорът.

Скептиците обаче поставят под въпрос връзката между името и съдбата на човека. „Склонен съм да вярвам в подобна връзка, но тя ще е отговорна за незначителна част от поведението на човек“, казва Стентън Уортам, професор по антропология в Университета в Пенсилвания. „Дори Вирджиния да се е преместила във Вирджиния, убеден съм, че има по важни причини от името“, допълва той.

И все пак, от 40-те Анджела Шелтън, с които авторката се е срещнала, за да напише книгата си, няколко са работили като медицински сестри. Само една е гласувала Джордж Буш. 70 процента са признали, че са били изнасилвани или тормозени сексуално.

„Винаги съм искала да съм по-силна, казва писателката Анджела Шелтън. Търсейки хора с моето име, аз израснах в рамките на това име. Самоопознах се.“

Но освен положителни чувства има и съперничество. Хората все повече внимават как изглежда онлайн образът им. Уеб разработчикът Джон Лий е един от тези хора, които искат да излизат на първо място в търсенето на Google. Самият той обаче казва, че за целта трябва да изпревари „агенция за запасняци, залязваща поп звезда, умрял барабанист и програмист от IBM“.

Mорийн Джонсън, авторка на тинейджърски романи от Ню Йорк, споменава с усмивка за Google близнаците си. Една от тях е самоука морска биоложка, която иска да й викат „Кралицата на раците“. Но не всичко е розово. Друг интернет адаш на Морийн се занимава с недвижими имоти и държи домейна MaureenJohnson. По тази причина много кандидат наематели пишат на Морийн.

„Омръзна ми, оплаква се Джонсън. Докога ще ме питат дали все още се дава под наем апартамент на 11-та улица и каква е цената? Даже не съм ходила там.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.