САЩ: Дронове заменят фойерверките за 4 юли

Шоу с дронове в Кий Уест, Флорида

Този уикенд в Солт Лейк Сити, щата Юта, дронове осветиха небето по време на първото в историята на града шоу с дронове, което кметството обяви за екологична алтернатива на фойерверките, пише онлайн изданието „Месинджър“.

Солт Лейк е сред няколкото общини в Съединените щати, които решиха да се откажат от фойерверките по случай Деня на независимостта в полза на хореографски нощни демонстрации на дронове, при които стотици дронове светват едновременно, за да образуват патриотични фигури в небето.

„С повишаването на температурите и увеличаването на опасността от пожари трябва да бъдем съпричастни както към качеството на въздуха, така и към възможността за възникване на горски пожари“, заяви кметът на Солт Лейк Сити Ерин Менденхол.

В Боулдър, където фойерверките осветяват небето всяка година от 1941 г. насам, с изключение на времето на пандемията, зрителите ще се съберат на Фолсъм Фийлд в Университета на Колорадо за собствено събитие с дронове.

„Преминаването от традиционните фойерверки към дронове не беше лесно решение и се основаваше на редица фактори, включително повишената опасност от пожари, подхранвана от изменението на климата“, заявиха от града.

Но не всички градове се придържат към тази тенденция. Миналата година калифорнийският Империал Бийч организира шоу с дронове, след като в последния момент компанията за фойерверки заяви, че вече не може да организира събитието. Но след смесените отзиви от миналата година, когато някои жители казаха, че им липсва носталгичният поп на традиционните фойерверки, градът обяви, че ще се върне към обичайната си програма за 4 юли за тазгодишното шоу.

Междувременно

Ню Йорк ще изстреля 60 000 фойерверки

по протежение на Ийст Ривър като част от фойерверките на Мейси – продължавайки близо 50-годишната традиция въпреки потенциалното ѝ въздействие върху околната среда.

Фойерверките могат да изпратят във въздуха повишени нива на прахови частици, както и опасни метали и газове, които са особено вредни за хората с белодробни и сърдечни заболявания, както и за възрастните хора и децата. Замърсяването от фойерверките вероятно ще се увеличи тази година, тъй като частиците от стотиците канадски пожари продължават да се стичат към САЩ.

Според едно проучване от 2015 г. нивата на замърсяване с фини прахови частици се повишават с около 42 % непосредствено след фойерверки и се задържат във въздуха до обяд на следващия ден.

Според блога Drone Girl шоутата с дронове могат да струват до 300 000 долара за шоу с висока резолюция, включващо 500 дрона. Цените на традиционните фойерверки варират в широки граници, като започват от около 10 000 долара за по-малки, местни шоута и стигат до поне 6 милиона долара за бомбастичното шоу в Ню Йорк.

Дроновете не са единствената алтернатива на фойерверките, която се насърчава тази година. Службата по горите на САЩ съветва хората да празнуват с невзривоопасни – и далеч по-евтини – предмети като светещи пръчки.

Макар че шоутата с дронове не са защитени от провали – едно шоу в Китай през 2021 г. беше прекъснато, когато дроновете паднаха от небето – едно възможно предимство, което шоутата с дронове предлагат на градовете, е намаленият риск от неизправност, която да доведе до избухване на всички фойерверки наведнъж, което се случи по време на празника на 4 юли 2012 г. в Сан Диего.

Въпреки че през 2018 г. жена от Лас Вегас е била ранена от шоу с дронове, рискът от наранявания при фойерверките е толкова висок, че Комисията за безопасност на потребителските продукти ежегодно споделя в Twitter тема, показваща въздействието на фойерверките върху манекени, за да обезкуражи незаконното използване на фойерверки. Годишният доклад на комисията за фойерверките показва, че през 2022 г. над 10 000 американци са били прегледани в спешното отделение заради наранявания, свързани с фойерверки.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.