Уличната война на руския „хитлерюгенд“

Руските неонацисти се канят да отбележат традиционния си празник – рождения ден на Хитлер и се подготвят за масови акции срещу чужденци. Снимка: наслови.нет

Три седмици преди Деня на победата над фашизма руските „нацисти“ смятат да отбележат своя традиционен вече празник – рождения ден на Адолф Хитлер. Миналата година паметта на германския фюрер беше почетена кажи-речи съвсем официално – митингът в негова чест беше разрешен от московските власти. Ако съдим по оживените дискусии във форумите на сайтовете на скинхедс, неонацистки и „патриотични“ организации, на този 20 април екстремистите подготвят масови акции и нападения срещу чужденци и лица с външност, различна от тази на „титулната“ нация.

Когато в края на 80-те видяхме из улиците на Русия яки момчета с бръснати глави и свастики на ръкавите (макар и леко променени), мнозина изпаднаха в истински шок. Цялата история на страната ни, традициите, възпитанието, най-накрая и народната памет сякаш сочеха, че подобно нещо е невъзможно у нас – не, не може да никне фашизъм на една земя, тъй обилно полята с кръв по време на Великата Отечествена, в една страна, където живеят над сто нации и народности.

Репортаж на CNN за руските скинхедс

Излиза, че все пак може. Кафявите кълнове израснаха – според някои оценки, днес в Русия има над 300 деснорадикални групировки. А само бандите „бръснати глави“ наброяват 60-70 000 души. Те стават все по-агресивни и по-жестоки, от година на година расте и броят на жертвите им – убити, ранени, осакатени.

По данни от мониторинга на Московското бюро по правата на човека, само през първото тримесечие на годината в Русия са регистрирани 86 нападения на етническа основа, при които са загинали 49 души и над 80 са получили телесни повреди. А миналата година, както отбелязва правозащитният център „СОВА“, жертви на ксенофобията са станали повече от 630 руски и чуждестранни граждани. Както и преди, най-много инциденти е имало в столичния регион и Санкт Петербург, където скинхедс са започнали истинска улична война срещу „другоземците“.

Ето и хроника от последните дни, която още не е включена в общата статистика. Двама кавказци са пребити на метростанция „Шчукинская“ в Москва, други двама гости на града – на станция „Киевская“. Група скинхедс нацисти е нападнала в столичния район Вихино граждани на Ингушетия, един от които е убит. Подобна банда е пребила жестоко на ул. „Первомайская“ трима тийнейджъри от Азербайджан. В град Дзержинск „бръснати глави“ са осакатили двама узбеки, а в с. Оржици (Ленинградска област) и в Перловка край Москва – таджикистански гастарбайтери. В „северната столица“ пък са били нападнати монголски студентки и един африканец.

Всичко това става на фона на антикавказки изстъпления по пазарите, борба срещу имигрантите, расистки прояви на радикално настроени погромаджии и губернатори. Безпрепятствено се издават и разпространяват националистически вестници и неприкрито фашистка литература – тези дни видях цяла сбирка подобни кафяви парцали не къде да е, а на Лубянка, на две крачки от главната квартира на Федералната служба за сигурност.

За първите три месеца на тази година в Русия са регистрирани 86 нападения на етническа основа, при които са загинали 49 души и над 80 са били ранени. Снимка: рашънспай.орг

Правозащитниците бият тревога и вече призоваха ръководството на милицията да не допуска насилие. Сериозно безпокойство изпитват и лидерите на етническите диаспори в Русия, а някои имигрантски сайтове заплашиха, че погромите ще срещнат силов отпор. Ректорите на много вузове пък отправиха настоятелни молби към студентите няколко дни да не излизат от общежитията и засилиха охраната на сградите.

Не зная как органите на реда смятат да реагират на акциите, подготвяни от руския „хитлерюгенд“. Допълнителни мерки за охрана на обществения ред обяви засега само милицията в Подмосковието. Налага се обаче впечатлението, че властите още не са осъзнали докрай колко е сериозен проблемът. Иначе как да си обясним, че миналата година столичното кметство разреши и хитлеровския митинг, и състоялия се по-късно под расистки лозунги „Руски марш“? Ето и днес, в навечерието на готвената нацистка вакханалия, шефът на московската милиция генерал-полковник Владимир Пронин заявява, че в Москва нямало никакво организирано скинхедс движение – нито сега, нито изобщо. А многобройните расистки акции срещу чужденци били само „отделни изблици“ на екстремизъм. Между другото генералът отстоява тази позиция от години – въпреки всички факти.

Обществото като цяло също явно подценява кафявата опасност. Скорошно проучване на аналитичния център „Левада“ показа, че едва 5 на сто от хората в Русия съзират в политическия екстремизъм сериозна вътрешна заплаха за страната. Междувременно според фонда „Обществено мнение“ 15 на сто от младите ни сънародници са убедени, че фашизмът като система от възгледи има и положителни страни. Една трета от анкетираните студенти в московски ВУЗ заявиха, че ако хитлерова Германия беше победила Съветския съюз, нищо страшно нямало да се случи, а всеки десети – че при подобно положение сме щели „да живеем по-добре“. Тревожна промяна в руското обществено съзнание.

Наистина, повечето нелегални нацисти засега са разединени и действат несъгласувано, младежките банди влизат в конфликти помежду си и не изглеждат особено многобройни. Но ще е доста непредвидливо да се утешаваме, че са още твърде слаби, за да играят що-годе значителна роля на политическата сцена.

Нека си припомним не тъй далечното минало. През 1923 година мюнхенската полиция и германската войска – райхсверът – без усилия успели да се справят с „бирения пуч“, организиран от шепа щурмоваци. Но едва три години по-късно Националсоциалистическата германска работническа партия наброявала 17 000 бойци, а в началото на 1932-ра – година преди Хитлер да дойде на власт – те били вече 800 000…

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.