Полското правителство съзнава необходимостта от външна политика, каквато още няма

Полската министърка на финансите Зита Гиловска прави знак да мълчи на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния на срещата на финансовите мистинстри на ЕС в Брюксел

В живия интерес на поляците към външния свят няма нищо странно – Полша е една от най-големите държави в Европейския съюз. Но когато такъв интерес проявяват президентът и министър-председателят на Полша – двамата братя-близнаци Лех и Ярослав Качински – изненадата е приятна. Премиерът Ярослав посети Холандия и Дания миналата седмица. Германският канцлер Ангела Меркел дойде в Полша, срещна се с премиера, произнесе реч във Варшавския университет и гостува за един ден в резиденцията на президента Лех на брега на Балтийско море.Това е почти като уверение във взаимна любов. Полската външна политика е интровертна, некомпетентна и белязана от враждебност към Германия, откакто братята Качински дойдоха на власт в края на 2005 г. Меркел показа колко ценно е за нея да се подобрят германско-полските отношения, водейки своя съпруг, който рядко я придружава в чужбина. Главната й цел бе да убеди поляците да оттеглят възраженията си срещу Берлинската декларация, подписана този уикенд по случай 50-тата годишнина от Римските договори, и да бъдат погледнати с по-добро око опитите за съживяване на конституцията на ЕС. Първоначално Полша настояваше в текста да се споменават Бог и християнската традиция. После се отказа от тези искания, но продължава да проявява несговорчивост по въпроса за конституцията.

Меркел явно е успяла да убеди поляците, че им е приятел, а не реваншист или тираничен съсед. За това й е бил полезен опитът от тоталитарното време в комунистическа Източна Германия. Меркел обаче прояви и разбиране към полските тревоги.

Мъж се моли пред иконата на Дева Мария в подкрепа на абротите в Полша на многохилядна демонстрация във Варшава на 28 март

Ракетите-прехващачи, които САЩ искат да разположат в Полша, не помрачиха нито разговорите на канцлера, нито нейните разходки по балтийския бряг. Полският президент също избягна обичайната тема за германските жестокости в Полша. Лех не спомена нито дума за плановете на група германци, депортирани от Полша след войната, да открият музей. Нито изрази недоволство от проекта за газопровод, който ще снабдява Германия с руски газ директно през Балтийско море.

По-тесните връзки с Германия са добре дошли, но не са достатъчни. Неволите във външната политика на полското правителство се дължат най-вече на предразсъдъци и невежество.

Освен че нямат опит с пътувания и не говорят чужди езици, братята Качински не харесват космополитните личности. Те уволниха или заставиха да подадат оставка всички съветници и други служители, показали прекалено много знания или интерес към чужбина. Една от последиците бе зачестяване на сблъсъците с ЕС – някои излишни, а други – зле ръководени.

Братята Качински са скептични към еврото и следователно към реформите, необходими за присъединяване към еврозоната. Техният метод на общуване разочарова ЕС: неотдавна европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния изказа недоволство, че полското правителство не го уведомява за икономическата си политика. Една от причините за това е, че финансовите министри във Варшава се сменят тревожно често (сегашният е четвърти за 18 месеца). Външната министърка Анна Фотига е близка приятелка на премиера Качински и свежда работата си до представяне на неговите възгледи, вместо да изгражда дипломатически съюзи.

Престижът на Полша бе помрачен от странните ходове на партията Лига на полските семейства – един от малките партньори в управляващата коалиция. Сред водещите й приоритети е кампанията срещу преподаването на теорията за еволюцията в училищата. Освен това партията иска да се забранят абортите в Европа.

Хиляди демонстранти се събраха във Варшава в подкрепа на конституционната забрана на абортите

Тази седмица Европейският съд по правата на човека постанови обезщетение от 25 000 евро за полякиня, на която бил отказан аборт, с който можела да спаси зрението си. Лидерът на партията Роман Гертих, който е министър на образованието и заместник министър-председател, иска да ограничи „насърчаването“, както той го нарича, на хомосексуалността в полските училища. Заради всичко това Полша изглежда като бастион на средновековно варварство в очите на светските либерали в останалата част на Европа.

Има и по-съществени проблеми. Поляците са изправени пред Европейския съд заради строеж на автомагистрала през природен резерват. Те настояват да се запази системата на гласуване, приета с Договора от Ница през 2001 г., вместо да влезе в сила новата система, изложена в проекта за конституция на ЕС. Тази им позиция силно дразни и Брюксел, и Берлин. Но лидерите в Полша явно са осъзнали, че ако една страна иска да упражнява влияние, тя трябва да има действаща външна политика. Онова, което трябва да направят сега, е да формулират такава политика.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.