Шест пъти кацаха хора на Луната, 50 години по-късно невярващите се увеличават

+ коментари на плоскоземци и антиваксъри

Армстронг събира проби от почвата. С мисиите „Аполо“ на земята са донесени общо към 480 кг. проби от лунната повърхност. Снимка: НАСА

Навършиха се 54 години от кацането на човек на Луната. В директна връзка с първите стъпки на Нийл Армстронг се чува репликата му „Малка крачка на човека, голям скок за човечеството”. Излъчва се в реално време и стъпването на двама астронавти е гледано директно от половин милиард души по телевизиите по света.

Днес години по-късно около една десета до една четвърт от хората в различните страни не вярват, че „американците” са кацали на Луната. Има задълбочени теории на конспирацията, според които кацането на мисията „Аполо” е инсценировка. Обясняват, че снимките и видеото от онова време са фалшиви и т. н.

Не става дума за следи от човешка дейност в древен Египет или от динозаври в периода Юра. Има хиляди снимки и видеозаписи от тези мисии. Хиляди хора са работили по програмата „Аполо”, по създаването на космически кораби, модули, луноходи, по изстрелване и контрол на полета. Има още живи участници и свидетели.

През 80-те години нашумя холивудски филм за мнимо кацане на Марс – „Capricorn One”. Оттам се развихриха още повече такива теории.

Неверието в масово видим факт и несъмнени доказателства, е съвременно явление, още недостатъчно изследвано.

Не един, а шест пъти са кацали хора на Луната. Някой да го инсценира не веднъж, не два пъти, а шест пъти…

Ето справка, която може да породи гняв у невярващите:

„Аполо”11 – първо кацане на хора на Луната – 20-24 юли 1969 г. Трима души екипаж, от които двама стъпват на Луната. Донесени на земята 21 кг образци от лунната повърхност.

„Аполо” 12 – второ кацане на хора на Луната – 19-24 ноември 1969 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната. Донесени на земята 34 кг камъни от лунната повърхност.

„Аполо” 13 – опит за трето кацане с хора на Луната, неуспешен – 11-17 април 1970 г. Екипажът използва спасителна капсула да се върне на земята.

„Аполо” 14 – Трето кацане на хора на Луната, 5-9 февруари 1971 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната, доставени 42 кг образци от лунната повърхност.

„Аполо” 15 – Четвърто кацане на хора на Луната, заедно с луноход – 26-30 юли 1971 г. Трима души екипаж, двама стъпват на Луната, доставени 76 кг камъни от лунната повърхност.

„Аполо” 16 – Пето кацане на хора на Луната, 16-27 април 1972 г. Трима души екипаж и втори луноход, двама стъпват на Луната. С лунохода са изминати 27 км по повърхността. Доставени 95 кг проби. Астронавтът Джон Йънг намира стъклоподобно парче с тъмнозелен цвят, с неизяснен произход. Сега е в музея на НАСА.

„Аполо” 17 – Последната мисия с кацане на хора на Луната, 11-19 декември 1972 г., отново трима екипаж, с луноход, донесени 110 кг. лунни образци.

Астронавтите Армстронг и Олдрин прекарват общо 21 часа и 36 минути на лунната повърхност на 20 юли 1969 г, взимайки проби и правейки снимки. Снимка: НАСА

Нищо не може да убеди днешните поклонници на теориите на конспирацията. Те могат да приемат кацането на руски и китайски космически кораби на Луната и разходките там на луноходите им, но смятат програмата „Аполо“ и шестте кацания на хора на Луната за измама. Основна движеща сила на много от конспираторите е неприязънта към Америка. Това се отнася особено за българските невярващи.

Преди 7 години изтече фалшиво видео, уж интервю с режисьора Стенли Кубрик, който си признава, че режисирал и заснел в киностудио кацането на Луната. Тогава множество български медии го изкараха като сериозна новина:

В. „24 часа”: „Режисьорът Стенли Кубрик: Янките не са стъпвали на Луната, аз заснех измамата”.

„Вести” – Vesti.bg: „Стенли Кубрик признава, че е режисирал „кацането“ на Луната” (към текста е включено и цялото фалшиво видео).

В. „Стандарт”: „Стенли Кубрик: Аз режисирах „кацането“ на Луната”

В. „Монитор”: „Стенли Кубрик: Аз снимах измамата за янки на Луната”

Dnes.bg: „Стенли Кубрик: Янки на Луната? Аз снимах измамата!”

ТВ Алфа: „Нийл Армстронг никога не е стъпвал на Луната”

И т. н., фалшивата новина мина с успех през повечето български медии.

Какво очаква някой за „кацането” на пачки и кюлчета в чекмеджето на бившия премиер? Разбира се, че ще ги обявят за фалшиви. Заглавието в „24 часа“ по темата беше: „Брюксел след петорна експертиза: снимките са фалшиви“…

Армстронг снимал крака си на лунната повърхност. Конспираторите от години обявяват за фалшиви всички снимки от кацания на Луната. Експерти мерят сенките и говорят за несъответствия и разминавания, и т. н. Снимка: НАСА

 

 

Из коментари в страницата на e-vestnik във Фейсбук към статия за кацането на луната:

 

Vladimir Iliev
Всеки що годе още можещ да мисли реално човек ще се усъмни в истинността на това твърдение. За мен си е чиста лъжа!

Petko Ivaneta Yatsovi
54 години лъжи … актьорско майсторство … Само идиот може да вярва в подобна глупост!

Vidyu Videv
Истината е тази – след като руснаците спряха да им доставят ракетни двигатели, онези до околоземна орбита не могат да достигнат… Това е факт от последните им опити…

Марио Николов
Е и как да вярваш на САЩ като повече от 50 г. лъжат целия свят че са ходили на луната даже го празнуват ежегодно.

Gavril Stoyanov
Да наградят артистите астронавти, добре изиграха ролята си а доказателства????

Свобода Българска
Знаем. 0 – кръгла нула са кацанията на луната от страна на САЩ.

Stefan Damyanov
Това е, като в 21-ви век, да повярваш, че парцалена маска ще спре грип.

 

 

Dicho Cholakov
Ясно е, че от плоска Земя не се стига до Луната :)

Antoniy Dimitrov
Самият факт, че има хора, които смятат, че фактите са нещо, в което човек може да вярва или да не вярва, ме кара да си спомня онази прословута фраза: „Замислете се, колко ограничен е средностатистическият човек. И след това се досетете, че половината хора по света са още по-ограничени!“ – в действителност има дори и хора, които не вярват в …гравитацията! Единици от тях дори печелят наградите „Дарвин“, опитвайки се да докажат, че гравитация няма… Добре, че ги има тези награди, де, но все пак трябва да станат по-популярни, ако искаме човечеството да върви напред, а не назад.

Здраве, Наука & TexМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.