Антарктика може да спре затоплянето, но след 3000 години

Огромни айсберги се носят край бреговете на Антарктика. Учените откриха, че те действат охлаждащо на атмосферата и на океана, но не могат да спрат глобалното затопляне. Снимка: Ройтерс

Гигантски ледени блокове се откъсват от Антарктика заради климатичните промени. Според експертите обаче това може да има и положителен ефект. Те предполагат, че по този начин южното полукълбо се охлажда, а затоплянето на Земята се забавя. За съжаление охлаждането не действа веднага.

Точно в Антарктика, около нейната ледена шапка, чието топене плаши целия свят, има нещо, което изследователите на климата наричат отрицателна обратна връзка. Това е механизъм, които освобождава натрупаната горещина в атмосферата и в океана и проветрява солидно Земята ни.

Механизмът функционира по следния начин: когато южното полукълбо отделя от себе си външния слой шелфов лед, това има неочаквано, но мощно охлаждащо действие. То може да компенсира покачване на температурите до десет градуса по Целзий във въздуха и да намали покачването на морското равнище от топящите се глетчери с до седем метра. Единственият недостатък е, че за да се постигнат тези ефекти, са необходими 3000 години.

Действието на антарктическия климатик беше открито от учени от Свободния университет в Брюксел и от Католическия университет Льовен в Белгия при дългосрочна симулация чрез свръхкомпютър. При това те използваха системен модел на Земята, който включваше не само океани, атмосфера и промените в почвата, но и динамиката на ледените блокове на полюсите – вливането на разтопените ледове в моретата и промяната в топографията на ледените маси.

За последно сценарият за бъдещето удиви експертите на годишната среща на Европейския съюз по науки за Земята във Виена. “Самите ние бяхме изненадани, че ефектът на обратната връзка е толкова силен,” каза професор Филип Хюбрехтс, експерт по глациология и климатология в Брюкселския университет и гостуващ професор в института „Алфред Вегенер“ в Бремерхафен, специализиран в изследвания на моретата и полюсите.

Гигантският термостат работи така: откъсналите се от шелфа ледени блокове се носят в океана около полюсите, топят се и осигуряват огромен приток на сладка вода. Това се дължи на факта, че глетчерният лед произлиза от дъждовна вода. По този начин горните слоеве на океана стават по-безсолни и по-леки, и не потъват толкова бързо. Това понижава вертикалният обмен на водните маси, който се случва там, където земята на Антарктика е най-назъбена и влиза най-навътре в океана – в Морето на Уедъл и в Морето на Рос. Обикновено чрез вертикалния обмен по-топлата вода от дълбочините достига до повърхността.

Рибарски кораб минава до айсберг край Гренландия. Принципът на отрицателната обратна връзка не действа на най-големия остров на Земята. Когато ледовете тук се стопят, земята отдолу ще се нагрее още повече. Снимка: Ройтерс

Това течение обаче намалява заради растящия приток на сладка вода. Последиците са, че около Антарктика става по-студено. Освен това при създалите се обстоятелства морският лед става по-здрав, а снежнобялата му повърхност отразява повече слънчева светлина. Така се стига до по-нататъшно опресняване на водите в южното полукълбо. Което пък стабилизира заплашените от топене намаляващи глетчери на сушата.

Хюбрехтс обаче не иска да говори за забележимо охлаждане на Антарктика. “Това е по-скоро отслабване на затоплянето”, казва той. Защото в атмосферата има огромно количество парникови газове, които затоплят климата.

В сценария си учените допускат, че тези газове ще се увеличат значително. Така според модела на Земята през следващите 150 години количеството въглероден диоксид ще нарасне четири пъти и ще остане постоянно за три хиляди години. Тогава на Гренландия например изобщо няма да има лед, а Антарктика ще е загубила най-големите си ледени късове на Запад и на Изток. “Ако изгорим всички полезни изкопаеми, ще стигнем точно до това, предрича Хюбрехтс. При подобен климат, доминиран от въглеродния диоксид, полярните области ще се затоплят с около десет градуса по Целзий.” За щастие и това ще трае векове – заради бавните термични реакции в океаните.

Ограничено глобално действие

Антарктическият охлаждащ ефект е доста силен, така че би могъл да компенсира галопиращия парников ефект в региона. Той обаче почти не може да действа извън южното полукълбо. “Глобално погледнато, топенето на ледения шелф ще намали затоплянето само с около 0,2 градуса”, твърди Хюбрехтс въз основа на компютърните симулации.

Не е по-оптимистична картината и със сценария за морското равнище. През 5000 година то ще се е покачило с почти 14 метра. Без ефекта на отрицателната обратна връзка и при високия приток на вода от топящите се ледове в Антарктика покачването ще е с 21 метра, казва океанографът Дидие Суингдю от Католическия университет Льовен. И в това отношение южният термостат няма да може да облекчи положението значително. При 14 метра по-високо морско равнище големи области от континентите и безброй съществуващи днес острови ще бъдат залети от вода.

В Гренландия обаче този климатик не действа. Когато най-големият остров на Земята загуби ледената си шапка, отдолу ще се покаже тъмната земя, която не отразява слънчевите лъчи, а вместо това се нагрява бързо. Антарктика, за разлика от Гренландия, и през 5000-та година ще бъде блестящо бяла, а ледовете й ще бъдат много по-мощни.

Изследователите от Льовен и от Брюксел претендират, че са открили значима отрицателна обратна връзка в климатичната система. От по-голяма полза обаче би било, ако подобен термостат започне да действа още днес и започне да спира глобалното затопляне.

За нещастие се случва точно обратното: има данни за нежелана положителна обратна връзка – това ще стане, когато скоро океаните няма да могат да поглъщат толкова въглероден диоксид, както днес, и климатичните промени ще се ускорят още повече. Затова учени като Ханс-Йоахим Шелхубер, директор на Потсдамския институт за изследване на последиците от промените в климата, се опасяват, че “след 40, 50 години ще станем свидетели на голата истина, когато затоплянето ще избухне с пълна сила”.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.