Летище в Созопол? Тия да не се мислят за Монте Карло?

Созополските общинари щели да правят летище на мястото на старо селскостопанско летище. Щяло да бъде за малки самолети, които ще возят богаташи до трите голфигрища, които се строят в района на Созопол.
Това си фантазират созополските общински съветници.
“Това ще бъде българският Бевърли Хилс” – така каза навремето сегашният кмет Панайот Рейзи по повод поголовното строителство върху целия полуостров между Созопол и Каваците, на което общинарите дадоха зелена светлина, вкарвайки крайбрежните земи в регулация.
Сега там е комплекс от кичозни вили, разбъркани с триетажни прогимназии (с повече стаи, да има за даване под наем). А наоколо пустош от разкопани канавки, улици без настилка… Бевърли Хилс отвсякъде. По български.
И с голфа ще е същото. Цели три игрища край Созопол. С това по крайбрежието голфигрищата стават към 30. А в цяла България има-няма петдесетина души играят голф. Скоро на всеки ще се пада по едно голфигрище. А в Созопол специално ще се изтрепят да идват богаташи, едно игрище не стига. Предвидено е, напливът е голям, затова – три. И летище към тях.
Местните общинари са решили вече да строят втори Слънчев бряг – целият залив между Созопол и Черноморец ще бъде застроен с хотели. Нищо че наблизо има цял нов комплекс от хотели – “Санта Марина” – който стои празен. Предлагат се и апартаменти за продажба в него, но нещо не се купуват с бързи темпове. За “Санта Марина” местните шушукат, че е на Емел Етем. Дали е верно, не се знае, но това е земя, извадена от горския фонд, после с благословията на общинарите е вдигнат комплекс.
Местните шушукат, че и остров Св. Кирик – в пристанището на Созопол – който беше на военните, е взет от Доган и ДПС. И за това нищо не се знае. В България придобиването на права за строеж върху остров остава пълна тайна. Откъде накъде обществото ще бъде осветено кой е инвеститорът и какво ще строи. Сигурно е само, че на острова ще изникне помпозно казино, заведения, хотели.
Постепенно цялото крайбрежие на Созопол ще бъде застроено от лакомията на местните да докарат повече туристи и да построят повече имоти, които да продадат. Те някак не виждат, че в момента по крайбрежието се продават към 200 000 апартамента, а нещо не се изтрепват да ги купуват. Англичаните вече продават каквото са купили, нови кандидати от Острова не идват. Или че финансовите анализатори предвиждат фалити в строителството, защото възвращаемостта от хотелиерство е ниска заради ниското качество на курортите, прекалено застроени, с лоша среда, без парк и зелено пространство. Така инвеститорите не могат да си изплатят кредитите към банките и продават апартаменти, цели хотели…
А в Созопол ще строят още.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.