Любовната връзка на работното място

Както казват, „Любовта е сляпа” и не пита кой, с кого и къде да омагьоса в мрежите си. В същото време всеки от нас е в състояние съзнателно сам да реши дали да развие връзката си с даден човек. Колебания могат да възникнат по различен повод и една от най-честите причини да се чудим дали да дадем ход на чувствата си, е фактът, че избраникът или избраницата ни са наши колеги. Добрата стара поговорка ясно съветва, че там където си вадим хляба не бива да вадим… сексуалните си мераци. По-любопитните веднага обаче биха запитали „Защо?” Ето някои от възможните отговори:

1. Защото колегиалният дух на фирмата би пострадал от вътрешното разцепление на екипа, в който се появява любовна двойка. Освен това навярно ще се породят ревност и съперничество, които също биха предизвикали напрежение.

2. Защото човек отива на работа, за да изпълнява професионалните си ангажименти, а не да флиртува с колегите си. Ако едното подмени другото – работата страда.

3. Защото личните отношения са твърде динамични и колеги, които са били любовници, може да се наложи да работят заедно и след като отношенията им са се променили. Това неизбежно създава проблеми, които е добре да се избягват, особено, ако става дума за извънбрачни афери.

Могат да се изброят още толкова основания „против” връзката на работното място, както и съответните им опровержения:

1. Къде другаде да срещнеш сродна душа, освен там, където се отдаваш на любимата си работа?

2. Къде другаде може да опознаеш така добре човека до себе си, освен на работното място, където го виждаш всеки ден в добри и лоши дни?

3. Какво по-добре би могло да те мотивира да си гледаш добре работата, от стремежа да направиш добро впечатление на любимия или любимата?

Истината е, че до ден днешен науката не се е произнесла категорично по въпроса, оставяйки свободата и отговорността на всеки сам да прецени как да постъпи в специфичната ситуация, в която се намира.

––––––––-

* Доц. д-р Румен Бостанджиев е сексолог-психотерапевт. Специализирал е сексология в Белгия и Холандия, член е на Европейската федерация на сексолозите и на Европейската асоциация по сексуална медицина. Като психотерапевт е специализирал по програма на Американската психологична асоциация, обучавал се е в Германия по т.нар. психодрама (вид психотерапевтичен метод), има няколко квалификации и е изучавал методите на невро-лингвистичното програмиране, терапията, ориентирана към решения, теорията на избора на Уилям Гласър, теорията за емоционалната интелигентност на Даниел Голман и позитивния подход на Джон Кехоу. В терапевтичната си практика съчетава всичко това, като използва свой стил. Основател и ръководител е на Фондация „Сексуалност и здраве”
Повече за д-р Бостанджиев и контакти с него в сайта www.erbos.com

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.