Обама и Хилари – 10 етапа до края на маратона

Кандидат-президентите на Демократическата партия Барак Обама и Хилари Клинтън преди дебата в университета Дрексъл във Филаделфия, Пенсилвания. Двамата са на финалната права в предварителните избори, които приключват на 3 юни в Южна Дакота. Снимка: Ройтерс

Най-накрая демократите са на финалната права. Последните десет етапа от маратонската надпревара за кандидатурата за президент могат да превърнат фаворита Барак Обама в избраника на партията или да вдъхнат нов живот на Хилари Родъм Клинтън. Последните етапи започват във вторник.

Обама води по броя на гласовете, подадени за него, води по спечелени щати и по изборните делегати. Той се надяваше да си осигури номинацията рано тази пролет и да започне основната си кампания срещу републиканския кандидат сенатор Джон Маккейн. Клинтън обаче спечели последните големи предварителни избори в Охайо и Тексас на 4 март и се зарече да остане в борбата до партийната конференция в Денвър през август.

И тъй като нито един от двамата няма да получи достатъчно гласове, за да си осигури номинацията, всеки от тях ухажва т.нар. „суперделегати“ – длъжностни лица и активисти на партията, които могат да подкрепят, когото от кандидатите пожелаят.

Обама разчита, че суперделегатите ще застанат зад победителя в прекия вот, който води по брой избрани делегати – презумпция, която приемат дори някои от поддръжниците на Клинтън. Той смята също, че видните демократи няма да искат да откажат номинацията на чернокож, който води по делегати и гласове. Клинтън се надява да намали разликата с Обама на финалната права и да убеди суперделегатите, че ще бъде по-силният противник на Маккейн на основните избори.
Предлагаме ви кратък поглед върху оставащите етапи от надпреварата:

ПЕНСИЛВАНИЯ (Изборите ще бъдат във вторник; брой делегати – 158)

Най-големият от оставащите щати Пенсилвания изглежда идва като по поръчка за Хилари Клинтън, въпреки че проучванията показват, че някога смазващата й преднина се е стопила до едноцифрено число. Повечето анализатори предвиждат успех за бившата първа дама; загубата би обрекла кандидатурата й на провал. Дори евентуална минимална победа за Клинтън би се възприела като тактически успех за Обама.

Макар че икономиката на Пенсилвания не е толкова слаба като тази в съседния Охайо, в който Хилари спечели с разлика от 9 процента, щатът преживя подобен упадък в индустрията и загуба на хиляди работни места. Освен това в Пенсилвания има голямо бяло работническо население и други групи хора, привлечени от Клинтън. Щатът е на трето място по възраст на населението; в него има и много избиратели католици. Опитният губернатор Ед Рендъл подкрепя Клинтън.

Сенаторът от Пенсилвания Боб Кейси прегръща сенатор Барак Обама на предизборен митинг във Филаделфия. Ако Обама спечели вота в този щат, със сигурност ще продължи в следващия етап от предизборната надпревара. Снимка: Ройтерс

Обама се състезава сериозно за Пенсилвания и направи петдневна обиколка на щата с автобус и влак. Той има 30 местни офиса срещу 24 за Клинтън и харчи два пъти повече пари от нея за телевизионни реклами. Сенаторката от Ню Йорк се надява обаче, че коментарите на опонента й за огорчените избиратели от малките градчета, ще подкопаят подкрепата за него.

Географски погледнато Клинтън е най-силна в западна Пенсилвания, включително района на Питсбърг, Джонстаун и Ери, и в североизточните части на щата като Скрантън, Уилкс-Беър и Карбондейл. Основната подкрепа за Обама идва от Филаделфия с голямото й чернокожо население, богатите избиратели и студентите. Той се представя добре и в Харисбърг – столицата на щата. И двамата кандидати възприемат северните и южните покрайнини на Филаделфия и Лихай Вали като ключови бойни полета.

В предварителните избори могат да гласуват само регистрирани демократи.

ГУАМ (3 май; четирима делегати)

Нито един от двамата не пожертва много усилия за малтия тихоокеански остров, но от екипа на Обама изпратиха трима души, а лагерът на Клинтън е организиран около популярната гуамска сенаторка Тина Муна Барнс.

СЕВЕРНА КАРОЛИНА (6 май; 115 делегати)

Обама има огромни шансове да спечели в този щат, населен с чернокожи избиратели и изпъстрен с големи либерални анклави. Последните проучвания показват, че преднината му пред Клинтън е двуцифрена, а и двамата претенденти за демократическата номинация за губернатор на щата подкрепиха неговата кауза. Бившият сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс, който също се бореше за президентската номинация, отказа да подкрепи Обама или Клинтън. След като напусна надпреварата ой стои настрана, и не е много вероятно да се появи редом до някой от двамата преди първичните избори.

Телевизионните реклами на Обама вървят в щата от миналия март. Клинтън излезе наскоро с нестандартна едноминутна реклама, в която призовава гражданите на Северна Каролина да изпращат въпроси, на които тя ще отговори в следващите си появи по телевизията. Досега са постъпили повече от 10 000 въпроса.

Обама се стреми към петте големи урбанизирани района в щата – Шарлот, Дърам, Грийнсбъро, Уинстън-сейлъм и столицата Роли. Клинтън е обърнала поглед към по-провинциалните региони и военните общности като Файетвил.

Избиратели, които не принадлежат към нито една от партиите, могат да гласуват в първичните избори на всяка от тях. В щата има голямо предварително гласуване, което започна в четвъртък.

ИНДИАНА (6 май; 72 делегати)

Губернаторът на Пенсилвания Ед Рендъл представя Хилари Клинтън на предизборен митинг. Хилари призова избирателите да й изпращат въпроси, на които тя ще отговори, и получи над 10 000 запитвания. Снимка: Ройтерс

Този щат е истинско бойно поле за демократите, тъй като демографското му разнообразие е от полза и за двамата кандидати. Последните проучвания показват оспорвана надпревара. Индиана граничи с родния щат на Обама Илинойс, а досега той спечели във всички други гранични щати. Около 20 процента от Индиана е под влиянието на чикагските медии, което е още един плюс за чернокожия сенатор. Той е най-силен в северните части, където са големите градове с огромното им чернокожо население. Представя се добре и в Индианаполис и Блумингтън, където се намира Университетът на Индиана. Хилари Клинтън е популярна по на юг, особено сред провинциалните избиратели и белите работнически общности като тези около река Охайо.

И двамата кандидати имат телевизионни реклами и са посещавали по няколко пъти щата. Клинтън има подкрепата на Евън Бей, популярният сенатор и бивш губернатор на Индиана.

В първичните избори може да участва всеки желаещ.

ЗАПАДНА ВИРДЖИНИЯ (13 май; 28 делегати)

В щабовете и на двамата претенденти възприемат щата като изключително благоприятен за Клинтън – в него няма големи градове, чернокожите избиратели са относително малко, а белите представители на работническата класа – много. Проучванията показват, че преднината на Хилари пред Обама е двуцифрена.

Сенаторът от Илинойс има подкрепата на сенатор Джей Рокфелер и от щаба му планират скоро да изпратят хора в щата. И двамата претенденти се стремят да получат подкрепата на Обединените миньори, които са влиятелни в Западна Вирджиния.

В първичните избори може да участват независими или непринадлежащи към нито една от партиите избиратели.

ОРЕГОН (20 май; 52 делегати)

Обама има голям шанс да спечели в този щат, в който голяма част от населението е съсредоточено в Портланд, либералните крайбрежни райони и университетската общност в Юджийн. И все пак Клинтън не губи надежда, че ще се представи добре сред провинциалните и работническите избиратели в градове като Медфорд и в централен и източен Орегон. Според проучванията преднината на Обама е двуцифрена. Клинтън обаче се надява да я намали.

Първичните избори в щата се провеждат почти изцяло по пощата и започват в първата седмица на май, така че избирателите може и да се повлияят от резултатите в други щати.

КЕНТЪКИ (20 май; 51 делегати)

Както и съседната Западна Вирджиния, Кентъки е демографски удобен за Клинтън, въпреки че в главните му градове Луисвил и Лексингтън има много чернокожи избиратели.

В изборите могат да участват само регистрирани демократи. Няма предварително гласуване.

ПУЕРТО РИКО (1 юни; 55 делегати)

Губернаторът на Пуерто Рико Анибал Асеведо Вила беше обвинен в данъчна измама и фалшиви показания пред ФБР, с което застраши представянето на Обама на острова. Снимка: Ройтерс

Клинтън се представи много по-добре от опонента си сред испаноезичните избиратели по време на първичните избори, но Обама оспорва „полуколониалния“ статут на острова.

Пуерториканците не могат да гласуват в общите избори, ала за сметка на това се очаква масово да се включат в първичните. Голяма част от местната политика се върти около отношенията на острова със САЩ, като има три основни течения. Първото иска Пуерто Рико да стане щат, второто – независима държава, а третото – да запаси досегашния си статут на свободно присъединила се територия. И Клинтън, и Обама искат статутът на острова да се реши в зависимост от предпочитанията на мнозинството негови граждани.

Наскоро Обама се изправи пред затруднения, тъй като най-влиятелният му поддръжник в Пуерто Рико, губернатор Анибал Асеведо Вила, беше обвинен в заговор за нарушаване на федералните изборни закони, измама на данъчните служби и фалшиви показания пред ФБР.

МОНТАНА (3 юни; 16 делегати)

И Обама, и Клинтън посетиха Монтана и представители на екипа им работят в него. И в двата щаба вярват, че в Монтана предстои сериозна битка, донякъде по-благоприятно настроен към Обама, който получи значителна подкрепа от партийните активи в района на Големите равнини. Клинтън обаче се представя добре в първичните избори, което й дава надеждата, че ще се справи и тук.

Първичните избори са отворени за всеки.

ЮЖНА ДАКОТА (3 юни; 15 делегати)

Обама има значителни предимства в този щат, като се започне от поредицата видни личности, които го подкрепят. Зад гърба му са предишният мажоритарен ръководител на Сената Том Дашъл, както и сенатор Тим Джонсън и Стефани Хърсет-Сандлин, единствената представителка на щата в Конгреса. И Клинтън, и Обама активно ухажват местните индиански вождове и обещават да направят проблемите на общностите им приоритетни, ако бъдат избрани за президент.

В първичните избори може да гласува всеки.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.