Камъкът се нарича Николай Денков – коментари за зърнари

„Зърнарят Боне има само две Bentley-та: Белчо и Сивушка“ – това е пуснал във Фейсбук политикът Арман Бабикян.

 

Коментари от социалните мрежи и форума на в. „Дневник”:

Явор Божанков
Казусът с вноса на зърно е показателен за идеологическата катастрофа в политическата система. БСП е лява партия и в програмата й пише, че земеделието не трябва да бъде монокултурно. И не бива огромна част от субсидиите да се концентрират в тесен кръг ултра-богати зърнари. Илияна Йотова би трябвало да знае това, преди да иска оставки (вицепрезидентката Йотова поиска оставката на премиера Денков – бел. ред.). Че в президентството мечтаят за оставката на академик Денков не е тайна. Както не е тайна, че на върха на протеста стоят хора от екипите на Румен Радев.

Арман Бабикян
Зърнарят Боне има само две Bentley-та: Белчо и Сивушка

 

Забрана на вноса? Да им купуваме по високи цени

 

Борислав Цеков
Това вече е нещо повече от нахалство! Zърнарите обявиха по БНТ, че искали да бъде забранен вноса… на практика на всичко: пшеница, сльнчоглед, рапица, нерафинирано олио, мляко и млечни продукти, пресни и замразени плодове, мед и още, и още. Сега искат да се махне вноса от Украйна, а утре ще поискат цялостна забрана, както са тръгнали. Да бъдем принудени да купуваме тяхната земеделска продукция, независимо, че често е долнокачествена и с раздути цени. А защо направо не поискат държавата да обложи крепостното им население с данък „родно производство“, който да им се превежда като субсидия?

Искаме да имаме право на избор и разнообразни продукти на пазара. Искаме конкуренция, защото само конкуренцията може да доведе до разумни цени.

Ивайло Манахов
След като така наречените зърнари не искат внос, най-справедливо е да им се угоди и да се ограничи вноса на модерна селскостопанска техника, бентлита, ягуари, майбаси… Абе направо вноса на всичко да се ограничи – така ще се справим веднъж завинаги с всякаква външно внесена нелоялна конкуренция и всеки ще цака другия колкото може. Искаш домати – 50 лв. за кг. Искаш грозде – 60 лв. за кг. Хляб – 30 лв. Тогава и субсидиите няма да са необходими – продаваш днес 100 хляба и отиваш на почивка. Всички ще си накупим майбаси, баси!

 

Протестират заради промени в субсидиите

Весела Николова

Започва реформа за преразпределение на субсидиите. Именно от това са недоволни едрите зърнари и затова готвят протест. На среща в МЗХ преди седмица представителите на браншовите асоциации, които ще протестират, са били съгласни с отпадането на забраната за внос от Украйна. А Радевото прокси Симеон Караколев нагло лъже за репресивни действия спрямо протестиращите. Той вижда накъде отиват нещата и пуска фалшиви новини.
Респект за акад. Денков! Точен, ясен и директен.

Нина Заимова
Кой им е гарантирал на тия зърнари, че бизнесът им трябва да е печеливш? На дедите ни такава гаранция е нямало, борели са се редом с конкуренцията. По света има и фалити. Че селското ни стопанство е зле, зле е. Но тия мутряги са част от проблема. И малките производители, които са низвергнати, трябва срещу тия с майбасите селски тарикати сега да излязат. А не да ги поддържат. Между другото, от много места казват, че не ги поддържат.

С Денков удариха на камък

Рим
Зърнарската мафия с майбасите и крупните имоти за пръв път удари на камък! Камъкът се нарича Николай Денков!

Hawaii
Ха-хаааа.
Стана въпрос за яхтите на зърнарите и руските тролове избесняха.

hamiltonf
Един факт, споменат от Денков:
„От 1 октомври миналата година, до влизането на забраната на 3 май БАБХ е проверила 575 пратки зърно внос от Украйна у нас и в НИТО ЕДНА от тях не са открити вредни вещества.“
Та, така, форумни колхозници, дни наред питахме – дайте едно лабораторно изследване, доказващо, че зърно от Украйна съдържа забранени вещества, ядрени отпадъци т. н.? Естествено, нищо не представихте, вместо това 20 човека изписват по 50 коментара с руска просташка дезинформация! Всички тези коментари трябваше да са изтрити, защото са манипулативни, тролещи, лъжливи!
Колхозници!

zelenoportunist
Много скоро ще сме свидетели на мощна лавина протести от всички браншове и синдикати. Нефтохимиците, превозвачите, тираджиите, свиневъдите, зеленчуко производителите, Пирогов и лекарската гилдия, ВМА, БАН, учители, медицински сестри, ВиК, жепе транспорт, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦовете, всички заедно изхвърляме кабинета на позора.
С терористи не преговаряме, вече не сте легитимни. Ще преговаряме само с генерал Радев.

boevbisser
Най- важното, което каза Денков, че се работи по промяна на методиката за субсидиите с цел парите да не се дават както в момента. Да видим дали и как ще го направят, без това латифундистите ще продължат да изнудват. И се надявам сглобката да удържи на натиска от утре.

plamen_b
До сега български премиер никога не се е противопоставял на различните лобита – независимо дали са кръчмарски, зърнарски, на „Лукойл“, или други. Винаги исканията им са изпълнявани (за сметка на всички нас).
Успех на Денков!

Иван K
След Иван Костов не вярвах в политиката да се появи смел мъж.

В тв репортаж се вижда, че зърнопроизводител са сложили знака Z на свои машини, като демонстрация на подкрепа за Русия.

voinotzapad
Твърдо зад Денков и правителството. Зърнарите-путинисти трябва да бъдат натъпкани, където им е мястото, а субсидиите да се отпушат и стигнат до малките и средни земеделци, зеленчукопроизводители, животновъди и т. н.

The Crusader
Имаше сделка за ротация. Денков се издъни тотално. Да предава щафетата на Габриел и да ходи се занимава с епруветките си нейде надалеч.

Защо субсидии за жито – нискотехнологично – и спекула

zxp53317185
Въобще не виждам никаква пазарна логика в субсидирано производство на нещо толкова ниско технологично. Субсидии трябва да се дават за високи технологии, образование, отбрана, инфраструктура и подобни. За жито …

karatista
Е, ако някой се чуди, що яйцата удариха 5 кинта, млякото 4 и шарлана 8 да отиде на барикадите и да помоли протестъра да го повози на майбаха къде сме му купили ние всички.

442
Вълк наяждане няма. Тези са същите. Не са им достатъчни субсидиите от негово величество европейския данъкоплатец, за да са конкурентни на производители, намиращи се във война. Дори не могат да си представят, колко жалки изглеждат.

 

Печалба колкото на банките

Locke
Два милиарда лева печалба за България не е малко (става дума за печалбата на зърнопроизводителите – бел. ред.). Толкова беше печалбата на целия банков сектор за 2022.
Заетите в банковия сектор определено работят на по-големи заплати от тези в земеделския и съответно плащат повече данъци и осигуровки. Не бих се учудил банковия сектор да има подобен данъчен и осигурителен принос като този на земеделския, въпреки че в банковия сектор работят в пъти по-малко хора. Не бих се изненадал предвид практиките в земеделието.
Също така ми се струва, че банковия сектор не получава милиарди левове държавни субсидии. Не хваля банкерите, определено и те ни дерат безпощадно, просто правя този паралел, защото протест на зърнарите ми се струва толкова разумен и икономически обоснован колкото би бил и протест на банкерите.

IT сектора е с по-малък процент печалба, и е без субсидии

Black Hawk
2,5 млрд. при 10 млрд. приходи означава 25% марж. Големите технологични компании могат да завиждат на нашите зърнари за подобен марж. Не вярвам, че има друго място в Европа, където да печелят толкова много.

penetrating
10 милиарда приходи, 70 хиляди заети. 150 хиляди приход на човек, 35 хиляди печалба на човек. Отчетът звучи като да е ИТ сектор.
Само, че в ИТ сектора няма 2.5 милиарда годишни субсидии и преференциални условия за пазари, разходи, акцизи и данъци. А да, плаща високи, в пъти по-високи заплати от тези в бизнеса със зърно.
Та така става ясно кое е „галеното дете“ на държавата и какво цели да развива.

realguru
ИТ сектора е светъл в голямата си част. Докато в земеделието има доста сиви зони. Въпросните данни са само тези дето са на светло. Сивите си остават сиви. Може би едно 30% има разминаване, ако не и повече.

Незнайко в Слънчевия град
Майбах до Бентлито, майно льо…
Три синджира яхти…

karatista
Ма да си ги карат със здраве майбасите, но да тръгнат вече да блокират държавата в това е наглостта.

chichka
„Ами нали зърнарите им се налага да модернизират, да купуват нови трактори и земеделска техника. Откъде тези пари ако не от печалбите.“
Неграмотността не е порок, лекува се!
Покупката на трактор като дълготраен актив се приспада като разход, каквото остане е печалбата.

Печалба и борци за капитализъм

mitko11
Говорим за чистата печалба, която няма как да се скрие… Т. е., купени са торове, пестициди, семена, разплатени са дължимите суми по прибиране на реколтата, платено е за есенно-зимна обработка на почвата, прибрани са есенниците. Направени са текущи ремонти на стопански постройки, складови помещения, силози, селскостопанска техника. Разплатени са дължимите суми към НАП, платени са рентите на собствениците, заделени са пари за оперативни разходи…
И тези 2 милиарда са чистата печалба след облагане с данъци…

Yard
Абе тука всички руски подлоги станаха големи борци за капитализма и свободния пазар. А иначе с такива печалби да ревеш за субсидии от държавата е нелепо. Ако от пасоля си мислят, че българите ще се хванат на кукичката с „те ни дават хляба“, много са се излъгали.

grajdanin1
Ми тук не става въпрос за право, а за мотив. Моля, обяснете ми срещу какво да протестира човек, който е добре! И не само протестира, ами се готви да причини хаос. Това ми намирисва малко на шизофрения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.