Руски хакери удрят български банки, българи ги подкрепят

Съобщението на руските хакери, което показва, че са блокирали сайтовете на 5 български банки – ДСК, ПИБ, Пощенска и др.

 

 

Руски хакери блокираха на 15 септември сайтовете на няколко български банки. Те са NoName057(16) – същите, които през юли блокираха сайта на Народното събрание. Известни са като група хакери, които работят за Русия, атакуват украински компании и институции, атакуват и западни държави, реагират на политически събития. Според наблюдатели, от успехите, които си приписват, 20% не са тяхно дело.

И тези хакери имат подкрепа от българи. „love you guys!! Аз съм от България, утре имаме национална стачка. Можете ли някак да спрете всички правителствени сайтове?“

Това е написал на 17 септември потребител на „Телеграм“, под съобщение на тази руска хакерска група, че е блокирала сайтовете на български банки. Друг българин потребител е добавил: „Работайте, братя, българите са с вас!“

Групата хакери и създадена малко преди нападението срещу Украйна. Започва все по-често да работи с политически мотиви. През лятото на 2022 г. започва да атакува държавни, градски и местни власти, фирми, производители на въоръжение, транспортни компании и пощенски офиси.

Анализ на дейността им за миналата година показва, че основните сектори на техните DDoS кампании са: администрация, правителство, правосъдие, правни услуги, транспорт, банки, финанси, застраховане, услуги за плащания и преводи, търговия.

Блокирането на сайтове на няколко банки в България е забелязано в петък, 15 септември. Хакерите съобщават „Днес бяхме и в България“. В публикацията им са изброени засегнатите банки, плюс снимки от екрана на неработещите им сайтове, с българското знаме. Това са Банка ДСК, Piraeus Bank (всъщност тази банка е част от Пощенска банка), Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка. В рамките на часове достъпът до сайтовете беше възстановен.

Запазената марка-емблема на подкрепящите войната с Украйна руски хакери.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.