САЩ няма да съдят Ръмсфелд за мъчения, на ход е немският съд

Засега бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд няма да бъде съден за извращенията в Абу Граиб

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд и други висши държавни чиновници имат пълен имунитет и не носят отговорност за мъченията и нарушенията на човешките права в затвори като Абу Граиб, Баграм и Гуантанамо. Това постанови американски съд, който беше сезиран за мъченията, наредени от най-високо ниво през март 2005 година. Казусът ще трябва най-вероятно да бъде решен в немски съд (в Карлсруе), където има идентичен иск, внесен от неправителствени организации.

Искът в съда във Вашингтон беше дело на престижни правозащитни организации като Американския съюз за граждански свободи и Хюман райтс фърст, които пледираха от името на девет бивши затворници от Афганистан и Ирак. Те протестираха срещу заповед, подписана от Ръмсфелд на 2 декември 2002 г., която разрешава използването на нови техники за разпит на задържаните във войната срещу тероризма в затвора Гуантанамо. Заповедта позволява 20-часови разпити, стресови позиции, разсъбличане, използване на фобии за предизвикване на стрес и продължителна изолация

Ищците настояваха съдът да обяви, че с действията си бившият министър е нарушил американската конституция и международното право, и да им присъди парична компенсация. Те твърдяха, че не са действали срещу САЩ с оръжие, и че са били подложени на мъчения – били са бити, ръгани с ножове, подложени на сексуален тормоз, лишавани от храна и вода. След мъченията са освободени без осъдителна присъда. Отговорност за нечовешкото отношение трябваше да носят и трима от висшите офицери в затвора Абу Граиб в Ирак – генерал-лейтенант Рикардо Санчес, бригаден генерал Джанис Карпински и полковник Томас Папас.

Джанис Карпински, единственият висш офицер, наказан за мъченията в Абу Граиб, подаде иск в съд в Германия

Междувременно Джанис Карпински, която се прочу като единствения висш служител на Пентагона, наказан заради мъченията, премина от лагера на обвинените към обвинителите. През миналата година тя беше понижена в ранг, а през октомври 2005 година публикува книгата One Woman’s Army, в която заяви, че мъченията са били извършени от служители, обучавани в Афганистан и Гуантанамо и изпратени в Ирак по заповед на министъра на отбраната. Карпински твърди, че е изкупителна жертва и обвинява за мъченията висши военни, сред които и Ръмсфелд. През лятото на 2003 година, пише тя, генерал Джефри Милър е бил изпратен в Абу Граиб заедно със “специалисти по разпити”, за да измъкнат информация от задържаните. Едва след пристигането им там са започнали нарушенията.

Решението Доналд Ръмсфелд да не бъде съден беше подготвено от американския конгрес още през миналата година. Тогава беше приет т.нар. Military Commissions Act, който легализира мъченията. Той позволи “незаконосъобразните чужди бойци” да бъдат произволно задържани, да бъдат разпитвани с нерегламентирани средства и да бъдат изправяни пред военен съд, без да бъдат информирани за обвиненията срещу тях. Законът гарантира имунитет на висшите военни и чиновници, замесени в мъченията. Според него обвинения в мъчения не могат да бъдат повдигани в съдилищата на САЩ, а държавните служители са с “абсолютен имунитет”. Пострадалите нямат право да бъдат обявявани за невинни или да получават обезщетение, и тъй като не са задържани на американска територия, нямат конституционни права.

Джанис Карпински

Затова Карпински, подкрепена от десетки неправителствени организации, подаде през ноември 2006 година своя иск срещу Ръмсфелд & Co в немски съд – в Карлсруе. Това стана възможно след като Германия се присъедини към Римския статут на Международния наказателен съд, който позволява да бъдат гледани искове за военни престъпления или нарушения на правата на човека.

Към материалите по делото Карпински е приложила повече от 220 страници доказателствен материал, сред които и документ, според който Ръмсфелд е разпоредил и е направил използваните методи за разпитване в Абу Граиб възможни. Засега заседание по случая не е насрочено.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.