Интернет срещу хартиената книга

На Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – се смята, че се е родил (през 1564 година) и е умрял (през 1616 година) един от най-великите писатели – Уилям Шекспир. На същата дата, 23 април 1616 година, но в Испания, умира друг голям писател – Мигел де Сервантес.
По случай международния ден на книгата някои издателства и книжарници в София предлагат отстъпки, подаръци и промоции за своите клиенти, а други организират литературни четения.

В книжарница „Хеликон“ клиентите могат да избират между повече от 19 000 заглавия.

В деня на отстъпките хартиените книги са изправени пред все по-острата конкуренция на Интернет. Десетки сайтове предлагат възможности книги да се четат онлайн, което обезсмисля продажбите в книжарниците (виж по-долу линкове към сайтовете).

От 21 до 25 април книжарница „АБВ Писмена“ ще продава литература на английски език с 20% отстъпка и детски книжки с 10% по-евтино. От книгите на български език още около 20 заглавия са в промоция. Отделно, всички книги на издателство „Алтера“ в същата книжарница ще струват с 1 лев по-евтино и ще вървят в комплект с подарък – списание.
Друга верига от книжарници, която ще продава книги на промоция до 6 май включително, е „Пингвините“. Там, на всеки 3 закупени книги, най-евтината е подарък за клиента.
В книжарници „Фют“, по случай деня на книгата, цялата колекция от 5 книжки на „Хрониките на Спайдъруик“ се продава на промоционална цена от 11.90. Малките детски книжки на великденска тематика също са с отстъпка – по 0.80 лв. за брой.
В книжарници „Хеликон“ няма да има отстъпки в цената на книгите за 23 април, но организират четене на различни произведения от световната литература за празника.
В малка книжарница като „Книжен ъгъл“ на ул. „Оборище“ са приготвили двайсетина заглавия, предимно детски и от български автори, които ще подаряват при покупка по празниците.
Останалите книжарници, които проверихме – „Клио“, „Колибри“ и „Лексико“, не предвиждат промоции за деня на книгата и за Великден.

Като електронен вестник проучихме и какви промоции на книги има в уеб-пространството. По традиция повечето издателства предлагат големи отстъпки (които достигат до 60%) на книги, закупени директно по Интернет (линкове към различните издателства може да намерите тук). Освен това, от различни български и чуждестранни сайтове човек може да изтегли много книги безплатно в електронен формат. На сайтовете обаче не се уточнява как стои въпросът с авторските права на публикуваните произведения. Безплатни книги от българската и световната литература в електронен формат може да бъдат изтеглени от:

http://www.chitanka.info:82/lib/author

http://www.e-bookbg.com/index.php?option=com_docman&Itemid=61

http://booksbg.org/

http://lib.ru/ – на руски език

http://www.slovo.bg/authors.php3 – само литература от български автори

http://www.e-book.com.au/freebooks.htm#4 – книги на английски и на други езици, аудио книги и др.

http://bk-books.hit.bg/

http://www.sfbg.us/authors/ – научна фантастика и фентъзи

http://spiralata.net – книги, предимно с езотерично съдържание

http://www.friedbeef.com/2007/04/02/top-10-best-places-to-get-free-books-part-1/ – 10 огромни библиотеки с безплатни книги на английски език

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.