Руска дезинформация залива Словакия преди парламентарните избори

С наближаването на парламентарните избори в събота, които биха могли да определят дали Словакия ще се позиционира по-близо до Москва, или не, избирателите в тази страна са залети с дезинформация. Тя е както вътрешна, така и идваща от чужбина, особено от Русия.

Словакия, страна с 5,4 милиона жители, която е членка на Европейския съюз и НАТО, е обект на дезинформационни кампании от години.

„Вълната от дезинформация в Словакия… днес достига своя връх“ с наближаването на изборите, заяви Петер Дубочи, главен редактор на новинарския сайт Infosecurity.sk.

По думите му словашките политици са основните ѝ разпространители и вотът ще бъде първият през последните години, „който отразява пълния потенциал на дезинформацията“.

Анализаторите посочват три партии, които отправят неверни антиукраински и проруски твърдения: лявата партия „Смер – Социална демокрация“ на бившия премиер Роберт Фицо, националистическата партия „Република“ и Словашката национална партия (СНП).

Фицо е фаворит за нов премиер, а според социологическите проучвания и „Република“, и СНП се очаква да съберат достатъчно гласове, за да си осигурят места в парламента.

Според Томаш Крисак, анализатор в „Гералута текнолоджис“, стартираща компания, специализирана в хибридни заплахи, тези партии „използват политическа манипулация като инструмент за кампанията си“.

Базираната в Лондон организация с нестопанска цел „Рисет“, твърди, че е записала повече от 365 000 свързани с изборите дезинформационни съобщения в словашките социални мрежи през първите две седмици на септември.

Според нея съобщения, нарушаващи условията за ползване на социалните мрежи и съдържащи дезинформация, са генерирали повече от пет пъти по-голям интерес спрямо средния към едно обикновено съобщение. Повече от 15 процента от тези съобщения са публикувани от прокремълски акаунти, се казва в доклад на организацията.

„Изборни измами“

Още преди вота Фицо и Милан Ухрик ( от „Република“) предупредиха гласоподавателите за възможни изборни измами, без да предоставят никакви доказателства за твърденията си – стратегия, използвана от Доналд Тръмп преди изборите в САЩ през 2020 г.

Фицо наскоро каза, че войната в Украйна е започнала през 2014 г., след като украински „фашисти“, са убивали руски цивилни. Това недоказано твърдение често се използва от Кремъл и свързани с него медии.

Председателят на СНП, Андрей Данко, заяви през юли, че териториите, окупирани от Русия, не били „исторически украински“.

Те действат като "оръжия на руската пропаганда", смята Дубочи.

Според Виктор Брейнер, независим анализатор, специализиран в хибридни заплахи, експертите са забелязали „значително увеличение на опитите за очерняне на ЛГБТ+ общността“, както и на усилията за социално изключване на сексуалните малцинства.

Фицо наскоро се подигра на хората от ЛГБТ+ общността в предизборна реклама, като попита дали основният му опонент Михал Шимечка, лидер на либералната партия „Прогресивна Словакия“, „би се идентифицирал като момче, момиче или хеликоптер“.

Мигрантите от Близкия изток, пресичащи южната граница с Унгария, са друга популярна тема на кампанията. Началникът на словашката полиция Стефан Хамран наскоро призова политиците да се въздържат от дезинформация, свързана с миграцията, тъй като тя пречи на работата на полицията.

„Политическа мобилизация“

Социологическо проучване на мозъчния тръст „Глобсек“ от 2022 г. показа, че 54 процента от словаците вярват в теории на конспирацията, според които светът се управлява от тайни групи, които искат да установят тоталитарен световен ред.

Пропагандата, насочена срещу украинския президент Володимир Зеленски, намира почва, тъй като само 31 процента от словаците го възприемат като положителна фигура, според проучване на „Глобсек“ от 2023 г.

Част от дезинформацията, разпространявана след началото на инвазията в Украйна, може да се припише директно на Русия, чието посолство в Словакия действа особено активно, смятат експерти.

Това е „най-активното от всички руски посолства в света, ако видим данните от „Фейсбук“, смята Крисак. „То също така разпространява много дезинформация и манипулативни теории“, отбелязва анализаторът.

„Русия систематично е изградила сложна мрежа от медийни лица, инфлуенсъри и обществени фигури, които са проникнали в общественото пространство и са свързани с политическа мобилизация“, казва Брейнер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.