Льо Монд: Демократичната опозиция във Варшава се активизира с гигантско шествие


Близо един милион поляци излязоха на шествие срещу поритиката на партия ПиС на 1 октомври 2023 г. във Варшава. Снимка: Ройтерс/БТА

Бившият полски министър-председател Доналд Туск успя в амбициозния си опит да мобилизира близо милион души две седмици преди парламентарните избори на 15 октомври, които са от решаващо значение за управляващата национално-консервативна партия, пише в. „Монд“ в кореспонденция от Варшава.

„Това е не просто най-голямата политическа мобилизация в политическата история на Полша. Това без съмнение е най-големият политически митинг в света днес“, похвали се Доналд Туск начело на гигантско бяло-червено шествие във Варшава в неделя, 1 октомври. Според кметството на полската столица, ръководено от Рафал Тшасковски, близък приятел и член на същата Демократическа партия, в следобедните часове са шествали близо един милион души, докато онлайн новинарският сайт Onet определи цифрата на 600 000 до 800 000.
Бившият полски министър-председател (2007-2014 г.) Доналд Туск, който оглавява коалиция с около 28% на предстоящите парламентарни избори на 15 октомври, водена от неговата партия „Гражданска платформа“ (PO), се надява, че тази обиколка ще повиши позициите му в социологическите проучвания. Надеждата е все по-голяма, като се има предвид избирателната активност, която надхвърля тази на предишния марш на 4 юни, който събра 500 000 души в столицата и помогна на коалицията да достигне 30 % от избирателите.
Въпреки това изпреварването на консервативните националисти от „Право и справедливост“ (ПиС) изглежда трудно постижимо. Партията на Ярослав Качински, която е на власт от 2015 г. насам, води в надпреварата с 36% от гласовете, според социологическите прогнози. Следователно предизвикателството пред либералната коалиция е да не открадне гласове от двата електорални съюза, които са от съществено значение, ако се надява да управлява: Нова левица и Трети път, всеки с по около 9%. Само че „Третият път“ продължава да флиртува опасно с 8-процентния праг, необходим на коалициите за влизане в Сейма, долната камара на полския парламент. Това би означавало почти сигурна победа за ПиС.

Срещу „езика на омразата“

В неделя стотици хиляди хора, наредени по главните улици на Варшава, искаха да повярват в политическата промяна на 15 октомври. „Когато Туск беше на власт, имахме върховенство на закона и поляците не бяха насъсквани едни срещу други“, казва Кристина, 65-годишна пенсионерка от Радом, на 100 км южно от Варшава. Тази аптекарка по образование, със сърце, залепено на бузата ѝ, е дошла с автобус, нает от партията на Доналд Туск. Тя разказва, че доброволците са били дори повече, отколкото преди четири месеца. „Познавах комунизма, но никога не съм виждала подобен език на омразата, какъвто използва ПиС“, казва тази полякиня, която се опасява, че страната ще напусне Европейския съюз, ако демократичната опозиция не спечели.
Юстина, жена на около 30 години, дошла със семейството си, не вярва в „Полекзит“ – „ПиС са твърде зависими от европейските субсидии“ – но самата тя може и да напусне Полша, ако националконсерваторите спечелят. „Осемте години под тяхно управление бяха трудни за мен като жена. Бих искала да имам дете, но в Полша вече можеш да умреш от него“, твърди тази архитектка, визирайки седемте жени, които са починали през последните две години заради отказ от аборт, тъй като абортът вече не е законен в случаите на малформации на плода.

ПиС все още не е спечелила

Този поход на „милион сърца“ беше обявен през юли от Доналд Туск, който беше трогнат от унижението, претърпяно от Йоанна, полска жена, влязла в сблъсък с полицията, след като прекъсна бременност, която смяташе за опасна за здравето си.
„Най-големият митинг в демократична Полша е успех за опозицията и Доналд Туск“, казва Анна Пачесняк, политолог от Вроцлавския университет. „Дори коалицията да не се издигне в социологическите проучвания, това не означава победа за ПиС. Новата левица, която присъства заедно с Доналд Туск във Варшава, и Третият път, чиито лидери отсъстваха от марша, засега се задържат в социологическите проучвания“, продължава изследователката.
„ПиС политизира общественото радио и телевизия. Същото се отнася и за съдебната система, която тя постави под свой контрол. И не крие, че иска да стигне още по-далеч“, възмущава се Агнешка, 43-годишна варшавка, работеща в банковия сектор, в края на шествието. В края на демонстрацията, пред гигантското червено-бяло полско знаме, тълпата се разпръсна, окрилена.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.