Плашат ни за тока от 30 години

Българите като овце

Заглавие на в. „Труд“ от началото на 2020 г. Такива има стотици из медиите в последните години. В случая „честният частник“ Блъсков защитава субсидираното производство на ток и държавния монопол.

Помни ли някой колко заплахи имаше като затваряха блокове 1 и 2 на АЕЦ „Козлодуй“? Как ще останем без ток, на тъмно и на студено.

И после, като затваряха блокове 3 и 4, пак ни заляха със страшни прогнози, че ще внасяме скъп ток и т. н.

И четирите блока бяха изживели живота си, затвориха ги малко преди крайния им срок, за което България получи милиони. Иначе след няколко години щеше да ги затваря и без тези милиони.

Помни ли някой после какво стана – ако не построим АЕЦ „Белене“ ще внасяме ток. Пак същото обясняваха енергетици и политици по всички медии. Дори когато стана аварията във Фукушима и в Германия започнаха да затварят АЕЦ, по българските телевизии изпълзяха цели отряди от тях да реват, че в Белене ще е най-безопасната АЕЦ в света.

Ако не построим „Белене“, „Токът ще поскъпне 18 пъти“ – заплаши и тогавашният премиер Борисов, преди 12 години. Поскъпна ли токът 18 пъти за това време?

Внасяме ли ток? Изнасяме. И поддържаме 30% студен резерв мощности, докато в други страни поддържат по 10%.

То бяха референдуми, декларации-прокоби на БСП-та, експерти, депутати и партийни вождове. И минаха какви ли не инвеститори – германци, финландци, французи, китайци – и всичките се отказаха от АЕЦ „Белене“, макар да им обещаваха гарантирано изкупуване и т. н.

И сега? Ти му говориш за батерии и акумулаторни паркове, той вика – искам си ТЕЦ-а на въглища. И децата ми да работят там, както каза един от протестиращите. Що за лумпен иска децата му да копаят въглища? Като се има предвид, че един баща и син в пернишко загинаха в нелегална мина, като копали въглища, изглежда тоя занаят е силно привлекателен сред някои нашенци.

Българинът като върл специалист по енергетика още не е разбрал, че акумулаторните паркове са като ПАВЕЦ „Чаира“, работят с пълна мощност в пикови часове. Денем събират енергията от слънце, нощем и от вецове, вятър. Само че тези акумулаторни паркове не стоят на едно място като ПАВЕЦ, а са пръснати на различни места из страната и има по-малко загуби за пренос. Това е бъдещето, също както при колите електрически и други двигатели изместват тези с вътрешно горене.

Интелигентен народ щеше досега да е започнал да строи акумулаторни паркове. Има вече и механични, не само с батерии. Вместо това българинът употребява цялата си енергия да запази централите на въглища с най-скъпия ток.

Да си представим ли за момент какво щеше да стане, ако токът от ТЕЦ-ове на въглища беше най-евтин, а не най-скъп? Не само въглекопачи и т. нар. енергетици, ами целият лумпенпролетариат (според марксисткия израз) ще излезе да лежи по пътищата. Нашенецът за по-евтино е готов да диша пушек и да се търкаля в прах.

Колко прави две и две? ЕС дава 4 милиарда за регионите да затваряме постепенно тецовете на въглища. Което ще стане и без това, защото скъпото ще отпадне. Щом отпуснат пазара да не е държавен монопол и всички доставчици ще избягат от скъпия производител.

Само че у нас полагат всички усилия да изпуснем тези 4 милиарда.И държавният холдинг да продължи да изкупува тока на висока цена, за да се запазят работни места. И така до края на света…

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.