Как Миков ще пребори мафията?

Говорителят на ЕС Марк Грей напомни на България, че целта на правителствените промени е да се спре организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.
Тук смените на министри станаха обаче с едно нежелание и притискане от ЕС, което не оставя съмнение, че властта въобще не взима присърце борбата с високата корупция и организираната престъпност.
Как новият вътрешен министър Миков, асистент от университета и партиен активист, ще пребори мафията?
Михаил Миков е юрист. Другото му качество е да прави впечатление с настъпателните си речи в парламента и изказвания по телевизията, в повечето случаи демагогски.
Сега влиза в едно вътрешно министерство, за което обществото научи страшни неща – шефове в министерството и по-дребни служители си сътрудничат с бандитите. От кабинета на министъра и главния секретар изтичала информация към подслушвани и следени, за да ги предпазят.
Първата работа на новия министър трябва да бъде да разчисти тази мръсотия. Но досега не се чу Миков да се възмущава от ситуацията в МВР. По-скоро обратното – защитаваше партията си и Румен Петков. Миков каза, че кризата в МВР била “допълнително разпалвана от тези, които искат дестабилизация на България”. Горкият. На теб ти казват – министърът ти е се е срещал с гангстери, хората от МВР си сътрудничат с бандити и контрабандисти, ти говориш за едни сили, дето искали да дестабилизират България….
Голяма борба с престъпността ще падне с тоя подход на Миков. Предшественикът му Петков, заедно с главния си секретар Валентин Петров се прочуха като водиха няколкогодишна пропаганда, че по статистика у нас престъпността е по-ниска от Германия и Австрия. В Германия, примерно, се регистрира като престъпление и неплатена сметка за телефон, а у нас хората, като ги окрадат, дори вече не си правят труда да ходят в полицията… Миков явно е от същата школа.
Вместо за операция “чисти ръце” той говори за “структурни промени”, “ресурси да се извърши реформа”, “дублиране на функции” и т. н.
Какво може да направи един политик словоблудец срещу организираната престъпност?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.