Аварията на газопровода между Финландия и Естония: възможен е саботаж

Балтийската връзка мижду Финландия и Естония. Колаж: The Gaze
Повредата на газопровода и комуникационния кабел Balticconnector между Финландия и Естония на 8 октомври най-вероятно се дължи на външно въздействие. Това заяви финландският министър-председател Петери Орпо във вторник, 10 октомври. Естонските власти призовават да не се правят преждевременни заключения, съобщава естонският сайтDelfi.ee.

Информацията за повредата на газопровода и комуникационния кабел се появи на 8 октомври. Естонският външен министър Маргус Цахкна заяви на пресконференция във вторник, че повредата на газопровода е механична и следователно причинена от човешка дейност. Аварията няма да се отрази на енергийните доставки за Естония, увери Цахкна. „Има информация за това кои кораби са пътували в района по време на събитието, но е твърде рано да я оповестяваме. Този инцидент обаче показа, че трябва да се обърне внимание на сигурността на критичната подводна инфраструктура“, каза Цахкна.

Миналия уикенд руски товарен кораб се е намирал в района на теча по газопровода Balticconnector между Естония и Финландия, пише ERR, като се позовава на данни от Marine Traffic – служба, която следи движението на корабите.

Marine Traffic, която регистрира местоположението на корабите в открито море с помощта на GPS предаватели, твърди, че корабът SVG Fleet е бил в района на газопровода от петък вечерта, 6 октомври, до неделя вечерта, 8 октомври. Balticconnector открива теча в неделя вечерта.

Норвежкият сеизмологичен център Norsar съобщи по-рано, че около 1:20 ч. през нощта в неделя е открил възможна експлозия в района на теча. Според експертите малко под 100 kg тротил е бил достатъчен за предполагаемата експлозия.

Министерството на климата и енергетиката на Латвия (KEM) смята, че страната няма да бъде застрашена от прекъсване на доставките на газ през отоплителния сезон. Повредата на комуникационния кабел също няма да окаже значително въздействие, тъй като той се използва като резервен комуникационен канал.

Финландия започва разследване

По-рано на пресконференция в Хелзинки финландският министър-председател Petteri Orpo потвърди, че повредата е причинена от „външно влияние“. „Финландия е добре подготвена. Защитата на критичната инфраструктура вече е на много високо ниво. (…) Не става въпрос за действие, което да ни парализира. Разбира се, това, което се случи, предизвиква загриженост. Трябва да сме готови за нови изненади“, заяви Орпо.

Марку Хасинен, заместник-началник на финландската гранична охрана, заяви, че в понеделник сутринта са открити ясни следи от повреда на газопровода Balticconnector. Граничната охрана е предала цялата информация на финландската централна криминална полиция (KRP). Говорител на KRP заяви на пресконференцията, че разследването е в начален етап. „Разследваме дали става въпрос за умишлено действие или има друга причина. Към момента изглежда, че комуникационният кабел е бил унищожен в границите на Естония. Разследването се води от естонските власти“, каза той.

„Ако повредата е сериозна, отстраняването ѝ може да отнеме месеци. Но доставките на газ са стабилни, страната се снабдява с газ от завода за втечнен природен газ „Инко“. Капацитетът му е достатъчен“, заяви Рику Хутенен, говорител на газовата компания Gasgrid Finland. Според него няма да има проблеми с доставките на газ, ако заводът „Инко“ е в изправност, но цената на газа може да се повиши за известно време.

Естония: не е необходима помощ от съюзниците

Веднага след като станаха известни неизправностите, естонският флот извърши проверка, заяви министърът на отбраната Хано Певкур. Финландия контролира експлоатацията на газопровода, тъй като той се намира във финландската икономическа зона. Комуникационният кабел е разположен на дълбочина около 70 метра в икономическата зона на Естония. Естонските и финландските власти могат да се справят сами с работата, каза Певкур. На този етап не е необходима съюзническа помощ, каза той. Дали скъсването на кабела и изтичането на газ от газопровода са свързани, ще се установи от разследването.

Певкур добави, че НАТО отдавна говори за необходимостта от подобряване на наблюдението на подводната инфраструктура. Въпреки това той заяви, че няма смисъл да се спекулира и да се правят преждевременни заключения и потвърди, че става въпрос за механична повреда. „Не е имало експлозия“, каза Певкур. Министърът на климата на Естония Кристен Михал не можа да посочи срокове за ремонт на газопровода: първо трябва да се изясни степента на повредата. Доставките на газ както за Естония, така и за Финландия са гарантирани, каза той. Според естонските власти инцидентът не представлява заплаха за околната среда.

Алар Карис и Едгар Ринкевич са загрижени

Президентът на Естония Алар Карис заяви, че наличната до момента информация за повредата на газопровода и комуникационния кабел е повод за безпокойство. „Финландските власти в сътрудничество с естонските си колеги продължават разследването, за да изяснят обстоятелствата около повредата“, пише Карис. Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че Латвия очаква резултатите от разследването и изразява солидарност с Естония и Финландия.

Газопроводът Balticconnector между Палдиски и Инко беше пуснат в експлоатация през 2020 г. Дължината на газопровода е 77 километра.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.