Късче по късче възстановяват архивите на ЩАЗИ

Възстановяването на повредените архиви на ЩАЗИ тече вече 17-а година. Досега сглобяването на накъсаните документи ставаше на ръка, но занапред за това ще се погрижи специален софтуер. Снимка: дейлайф.ком

От 17 години германски служители се борят с един гигантски пъзел, като събират едно по едно милиони късчета хартия, за да възстановят архивите на ЩАЗИ – тайните служби на бившата Германска демократическа република (ГДР). За щастие за тях е създаден специален софтуер, финансиран с правителствени средства, възлизащи на 6 милиона евро. В близко бъдеще той трябва да подпомогне участниците в сглобяването на пъзела, чрез който да възпроизведат на компютър тези документи доста по-бързо.

Унищожаването на документите на ЩАЗИ започва при падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. Тогава германските комунистически власти се опитват да заличат трупаните повече от 40 години тайни – доноси, доклади на информатори, протоколи от разпити, отчети на шпиони от техните мисии в чужбина. Затрупани от лавината от документи, машините за унищожаване на документи бързо се развалиха и служителите на министерството на държавната сигурност седмици наред трябваше да късат на ръка тайните досиета.

Натъпкани в чували, тези накъсани хартии после трябваше да бъдат изгорени или да бъдат превърнати в пулп за тоалетна хартия. Но гражданските комитети бързо нахлуха в офисите на тайната полиция из страната и сложиха ръка върху 15 500 чувала с разкъсани документи.

От 1995 г. чиновници в Нюрнберг, в Бавария се опитват да възстановят тайните документи от накъсаните парчета хартия. Седнали на големи маси, те изпразват един по един чувалите, после ровят из късчетата хартия, натрупани на пластове и се опитват да ги залепят едно с друго. „Един служител свършва работата си върху един чувал средно за година“, казва Йоахим Хауслер, архивар, който работи в службата за съхранение на архивите на ЩАЗИ.

В чувалите има средно по 3000 страници, разкъсани на 12 или 15 парчета. Засега архиварите са успели да възстановят съдържанието на около 400 чувала, което ще рече около 900 000 страници или изразено в проценти, едва 3 процента от документите. В началото с този пъзел се бореха между 30 и 45 души. Сега обаче те са само деветима. Така ще бъде необходимо доста дълго време, преди да бъде възстановено съдържанието на 15

Унищожаването на документите на ЩАЗИ започна с падането на Берлинската стена, когато комунистическите власти се опитаха да заличат трупаните 40 години тайни. Снимка: мгимо.ру

500-те чувала, смята Андреас Петер, друг бивш архивар. Използването на новия метод за компютърно възстановяване на документите ще позволи да се спечели време и да се стигне до по-систематично възстановяване на съдържанието на досиетата, смята Бетрам Николай, инженер от института „Фрауенхофер“ в Берлин, който отговаря за този проект.

“Съдържанието на един на всеки пет чувала не може да бъде възстановено ръчно, защото парчетата са прекалено малки”, твърди Николай. Той припомня, че някои страници са били накъсани на 50 или 60 парчета, което предполага, че в тях се е съдържала ексклузивна информация. Софтуерът обаче позволява парчетата хартия да бъдат сканирани двустранно. После той прави съпоставка на формата им, на техните цветове и на буквите, които се виждат на тях. Така той ще помогне да се сглоби най-големият пъзел в света за 5-6- години, твърди Николай.

„Работата на базата на оригиналните документи започна само преди няколко седмици“, разказва инженерът и допълва, че няколкоседмичното закъснение се дължи на сложността на програмирането и на трудностите при правилното сканиране на късчетата хартия. „Научихме много неща от онези, които се занимават с тази работа ръчно“, допълва Николай. Той вече е предложил натрупаните знания и опит на Полша и Чехия, които също се опитват да възстановят унищожени по този начин досиета. „Около 90 процента от съдържанието на всеки чувал е съставено от едни и същи документи и машината действа пласт по пласт подобно на археолог, разказва той. Много бързо откриваме парчетата, които вървят заедно, а онова, което остава, го съхраняваме в паметта на компютъра, за да го сравним с новите елементи.“

“Възстановяването на документите вече позволи да се идентифицират някои бивши сътрудници на ЩАЗИ. Например теологът Хайнрих Финк, който е шпионирал Църквата и студентите си от университета „Хумболд“ в Берлин”, казва бившият архивар Андреас Петер. След падането на режима Финк беше номиниран за ректор на университета, а после беше избран за заместник-ректор. Миналото му обаче го догони през 1995 г., когато възстановиха досието му.

Според Петер много от частично унищожените документи обхващат последните години от комунистическия режим и главно шпионската дейност на агентите на Щази в чужбина или пък срещу германските дисиденти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.